Voor ouders

Voor ouders

Hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?

Jouw kind vindt op deze website ondersteuning voor twee onderdelen van zijn of haar middelbare school periode; 1. hulp bij de exacte vakken en 2. hulp bij het maken van een studiekeuze.

Hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Bij de meeste kinderen spelen de voorkeuren van ouders voor bepaalde beroepen bewust of onbewust mee bij de keuze voor een bepaalde opleiding. Ook bespreken de meeste kinderen hun overwegingen met hun ouders. Voor ouders kan het lastig zijn de mogelijkheden te overzien. Er zijn nu meer en andere studies te volgen dan toen de ouders zelf voor de keuze stonden. Hoe help je dan als ouders je kind kiezen?

Studiekeuze: Thuis

In gesprekken over studiekeuze kunnen jongeren voor zichzelf helder krijgen waar ze naar op zoek zijn. Hierbij kun je als ouder vragen stellen om dit proces te ondersteunen. Om te ontdekken waar de interesses van je kind liggen kun je vragen stellen als “wat vind je nu je leukste vak op school?” Of “wat vond je de afgelopen jaren het leukste onderwerp op school?”. Op de antwoorden kun je vervolgens doorvragen. Vindt je kind bijvoorbeeld biologie het leukste vak, dan kun je verder onderzoeken of dat ligt aan de onderwerpen, de manier van lesgeven van de docent, of de leuke practica die bij dat vak horen. Zo help je te ontdekken wat je kind interessant en belangrijk vindt.

In de studiekeuzetest voor hbo, Prapp, zit ook een onderdeel dat kinderen samen met een goede bekende, bijvoorbeeld hun ouders, moeten doen. Hierbij wordt aan de ouder gevraagd om van een aantal kenmerken te beoordelen of dat wel of niet bij je kind past. Is je kind bijvoorbeeld nauwkeurig? Onderzoekend? Dit onderdeel van de app is ook een mooi startpunt voor een gesprek. Je kunt bijvoorbeeld vragen “Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een bepaalde opleiding?” “Heb jij die eigenschappen of kun je die ontwikkelen?” Zo stimuleer je je kind om een opleiding te kiezen die realistisch aansluit bij zijn of haar eigenschappen en vaardigheden.

Studiekeuze: Online

Er is online enorm veel informatie te vinden over opleidingen. Zo zijn er websites zoals deze, waar informatie over opleidingen van verschillende rocs, hogescholen en universiteiten te vinden is. Ook de websites van de onderwijsinstellingen zelf bieden veel informatie over instroomeisen, toelatingsprocedures, structuur en begeleiding binnen de opleiding.

Heeft je kind eenmaal een voorkeur voor een (aantal) opleiding(en), dan is het als ouder goed om de informatie over toelating te lezen. Zo kun je voorkomen dat er belangrijke deadlines gemist worden. Ook de structuur en begeleiding binnen een opleiding is belangrijk. Biedt een opleiding vooral vraagstukken uit de praktijk of theorie uit boeken? Is er kleinschalige begeleiding of zijn er grote klassen? Als ouder heb je vaak wel een idee wat het beste bij jouw kind past.

Open dagen

Het bezoeken van open dagen of meeloopdagen is een onmisbaar onderdeel bij het proces van studiekeuze. Het is belangrijk om te ervaren of de sfeer van de onderwijsinstelling en opleiding bij je past. Wat voor mensen lopen er rond? Wat vertellen de studenten zelf? Hoe ziet het gebouw eruit?

Tijdens open dagen zijn ouders meestal welkom, tijdens meeloopdagen vaak niet. Sommige onderwijsinstellingen bieden tijdens open dagen zelfs speciale onderdelen aan voor ouders. Is dit niet het geval, bedenk dan dat je kind uiteindelijk de keuze moet maken. Voorkom dat je zelf alle vragen stelt. Laat bijvoorbeeld je kind in gesprek gaan met studenten en ga zelf op zoek naar een docent of studieloopbaanbegeleider. Hier kun je vragen stellen over baankansen, een eventueel bindend studie-advies en studielast. Eenmaal thuis kun je dan de informatie uitwisselen.

Bezoekt je kind alleen een open dag of meeloopdag? Probeer dan vooraf te bespreken wat je kind in elk geval te weten wil komen en vraag achteraf of die vragen ook zijn beantwoord. Het vertellen over een ervaring speelt een belangrijke rol bij het verwerken van die ervaring in de studiekeuze. Het is dus belangrijk dat je met je kind praat over de bezochte open dag of meeloopdag. Op de vraag “hoe was het?” krijg je misschien alleen het antwoord “ja, wel leuk.” Andere vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld: “Wat voor mensen waren er?” of “Wat vond je het leukst/minst leuk?” of “Hoe zagen de practicumlokalen eruit?”

Tot slot

Aarzel niet om vragen te stellen. Dat kan vaak eenvoudig online op de websites van onderwijsinstellingen. Heb je algemene vragen over deze website? Vul dan het contactformulier in.