Hylke Wijnja (19) is derdejaars student Chemische Technologie aan Hogeschool Stenden. Wat hem daar vooral in aantrekt, is dat je leert hoe alledaagse dingen in elkaar steken: met de juiste formules valt elk proces te doorgronden.
“Ik vind het interessant om te weten hoe processen berekend kunnen worden, ook de alledaagse dingen. Bijvoorbeeld dat je met behulp van natuurkundige wetten en scheikundige formules kunt terugrekenen hoe snel je kopje koffie op drinktemperatuur is. Achter elk proces zit een reeks formules waarmee je het kunt begrijpen.”
“Bij Chemische Technologie ben je bezig met scheikunde op industriële schaal”
Niet alleen maar scheikunde
“Heel simpel gezegd ben je bij Chemische Technologie bezig met scheikunde op industriële schaal. Na het afstuderen kun je bijvoorbeeld procestechnoloog worden. Je gaat dan aan de slag om grootschalige processen in een fabriek beter te laten werken. Denk aan het mixen van verf: hoe kun je dat proces beter laten verlopen, zodat er minder grondstoffen voor nodig zijn? Zulk onderzoek is onze taak. En dat is minder scheikunde dan je zou denken: het is een mengelmoes van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Omdat ik goed ben in die bètavakken voelde ik me snel thuis op deze opleiding.”
Duurzame innovaties
“Duurzaamheid is iets van de toekomst, dus veel van onze projecten hebben er een link mee. We werkten bijvoorbeeld aan de rendementsverbetering van zonnepanelen of het op een efficiëntere en duurzame manier maken van kunststof. Ook deden we in het eerste jaar mee aan de Duurzame Innovatie Challenge, waar we bezig gingen met het ontwikkelen van duurzame brandstof. Door zulke projecten leer je niet alleen uit een boekje hoe je onderzoek moet doen, maar doe je nuttige praktijkervaring op.”
“Achter elk proces zit een reeks formules waarmee je het kunt begrijpen”
Met echte bedrijven aan de slag
“We doen ook projecten waarbij je iets uitvoert voor een echt bedrijf. Dat geeft een andere werkhouding; als je het voor een leraar doet word je ervoor becijferd, maar als je het voor een bedrijf doet zit er geld in, dus wil je het op de juiste manier uitvoeren zodat ze er iets mee kunnen. Ook vanuit de beoordeling is het leuk, want die bedrijven kijken op een andere manier naar wat je hebt gedaan dan je docenten. Die kijken vooral naar je onderzoekstechniek, en de bedrijven naar wat eruit komt. Binnenkort doe ik mijn eerste stage, bij Grolsch. Ik hoop dat ik die ervaring daar goed kan gebruiken.”