Vraagbaak scheikunde
Verschil/verband tusen ionair en Sn1-mechanismen
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
6
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 10 maanden, 3 weken geleden door Wim Wessel.
-
AuteurBerichten
-
geertGast
Hoi, ik zag een video van Scheikundelessen, maar dat ging de hele tijd over radicaalmechanisme en ionair mechanisme. Je had bij beiden: 1e substituiereactie en 2e additiereactie, maar in mijn boek staat dit er helemaal niet. Er staat alleen ÉÉN SOORT adicaalmechanisme (met propagatie etc.) en Sn1 en Sn2. En ik begrijp niet hoe dit verband heeft met de ionair mechanisme enzo..
Wim WesselExpertHallo Geert,
Je vraagt naar twee verschillende onderwerpen.
Als eerste een radicaal versus ionair mechanisme. De termen ‘radicaal’ en ‘ionair’ zijn aanduidingen van de deeltjes, die in het reactiemechanisme een rol spelen. Je noemt zelf al additiepolymerisatie als voorbeeld van een reactie met een radicaalmechanisme. Je hebt ook de substitutiereactie van koolwaterstoffen met halogenen in het licht gehad. Ook die verloopt met een radicaalmechanisme.
Waar je even voor moet uitkijken is dat je niet één soort mechanisme aan één soort reactie gaat koppelen. Zo bestaan er bijvoorbeeld zowel substitutiereacties die volgens een radicaalmechanisme verlopen (net genoemd), als substitutiereacties die via een ionair mechanisme verlopen: je noemt SN1 en SN2 al.
Dat is dan het tweede onderwerp dat je noemt. Het verschil tussen SN1 en SN2 heeft te maken met het aantal deeltjes, dat meedoet in de snelheidsbepalende stap van de reactie. De aanduiding SN1 staat voor achtereenvolgens een substitutiereactie (S) met een nucleofiel (N), dat verloopt volgens een mechanisme, waarin in de snelheidsbepalende stap van het mechanisme één (1) (begin)deeltje een rol speelt. In een SN2 mechanisme doen twee deeltjes dat.
De N in de formule staat voor ‘nucleofiel deeltje’: een deeltje dat positieve lading ‘zoekt’: een negatief ion of een dipoolmolecuul. Daarom zullen substitutiereacties van de typen SN1 en SN2 via een ionair mechanisme verlopen.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt.
Groeten,
Wim Wessel
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens