Vraagbaak scheikunde
sulfiet in witte wijn practicum
Vak
Scheikunde
Onderwerp
Buiten de categorieën
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 3 jaren geleden door C3 JongerenCommunicatie.
-
AuteurBerichten
-
josephineGast
Ik moet een verslag maken van een parcticum waarin we hebben onderzocht wat het sulfiet gehalte is in witte wijn. dit hebben we met behulp van een titratie gedaan. Om een beetje een beeld te krijgen wat we precies hebben gedaan staat hieronder de werkwijze.
Voorbereiding titratie
1. Doe 25 mL 1.0 M natronloog in de erlenmeyer (250 mL). Doe dit met behulp van de maatcilinder.
2. Voeg met een volpipet 25,00 mL witte wijn toe aan de erlenmeyer met het natronloog.
3. Zet de stop op de erlenmeyer en laat dit tien minuten staan.
4. Vul de buret met 40 mL 0,0100 M joodoplossing. Noteer de beginstand.
De titratie
1. Voeg 15 mL 2,0 M overmaat zwavelzuur toe aan de erlenmeyer. Doe dit met behulp van de maatcilinder.
2. Voeg tien druppels zetmeeloplossing toe aan de erlenmeyer.
3. Titreer met de joodoplossing. Stop met titreren zodra de oplossing bruin kleurt. Noteer de eindstand.Voor het verslag moet ik vragen beantwoorden maar ik loop helemaal vast bij de volgende vraag.
Het natronloog is eerder toegevoegd aan de reactie als het zwavelzuur. Leg uit waarom.
de reactie vergelijking die wij hebben opgesteld bij de titratie is alsvolgt:
Ox: I_2 (aq)+2 e^-→2 I^- (aq) 1x
Red: SO_3^(2-) (aq)+H_2 O(l)→SO_4^(2-) (aq)+2 H^+ (aq)+2 e^- 1x
Tot: I_2 (aq)+SO_3^(2-) (aq)+H_2 O(l)→2 I^- (aq)+SO_4^(2-) (aq)+2 H^+ (aq)alvast bedankt!
Groetjes,
Josephine
C3 JongerenCommunicatieSleutelbeheerderHallo Josephine, laat ik proberen te helpen.
Je hebt de juiste halfreacties genomen en totaalreactie opgesteld.
Zoals je dus ziet wordt het sulfiet ion omgezet in een sulfaat-ion bij de redox-titratie.
Maar sulfiet kan alleen worden omgezet door I_2 als het ook in deze losse ion-vorm in de witte wijn aanwezig is.
Sulfiet in witte wijn is voor een groot gedeelte gebonden aan andere stoffen, zoals o.a. aldehydes.
Wat zou dan de functie van de overmaat OH^- ionen zijn die als voorbereiding voor de titratie worden toegevoegd?
Kan je ook bedenken waarom er direct vóór de titratie zwavelzuur moet worden toegevoegd?- Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 6 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
josephineGasthoi,
heel erg bedankt voor het antwoord. Ik denk dat ik het begrijp. ik heb het volgende nu als antwoord:
Ongeveer 75% van de sulfietionen in witte wijn is gebonden aan de aanwezige aldehyden. Voor de bepaling van het sulfietgehalte moeten deze sulfietionen eerst worden losgemaakt. Dit wordt gedaan door middel van een sterke base, in dit geval natronloog (NaOH). Om de witte wijn weer te neutraliseren, wordt de oplossing aangezuurd met behulp van zwavelzuur (H2SO4). De vrijgemaakte sulfietionen kunnen nu worden getitreerd met een joodoplossing.
klopt dit?
groetjes,
Josephine
C3 JongerenCommunicatieSleutelbeheerderHelemaal goed.
Om het hele proces goed te begrijpen wil ik je ook vragen of je kunt bedenken waarom de oplossing moet worden aangezuurd met een overmaat zwavelzuur voordat de titratie kan plaatsvinden?
Blijkbaar is een aanzuring nodig om de juiste analyse met de titratie te kunnen doen.
Waarom leidt het NIET aanzuren van de oplossing tot een onjuiste bepaling van het sulfiet gehalte? -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens