Neuralink: laat je brein het werk doen
post Alle artikelen

Artikel

Neuralink: laat je brein het werk doen

Hoe gaaf zou het zijn als het mogelijk is om je telefoon te besturen met jouw gedachtes. Je hoeft alleen maar te denken “Ontgrendel en open Netflix” en een paar seconden later kun jij je favoriete serie of film kijken zonder ook maar één knopje aangeraakt te hebben. Elon Musk, het brein achter onder andere Tesla, is bezig deze technologie waar te maken.

The Link
Neuralink, zo heet het bedrijf dat door Musk en een aantal andere investeerders is opgericht om deze technologie te ontwikkelen. Sinds 2016 is het team van Neuralink bezig met het ontwerp van het zogeheten hersen-implantaat ‘The Link’. Zoals Musk het zelf omschrijft: “Het is een soort van smartwatch in je hersenen.”

Maar wat is The Link nou precies? Volgens de eigen website van Neuralink moet The Link het eerste hersenimplantaat worden dat ervoor zorgt dat jij een computer of telefoon kunt besturen door er alleen maar aan te denken.

The Link bestaat uit een klein apparaatje dat via microscopisch kleine, flexibele draadjes hersen signalen kan uitwisselen met het menselijk brein. The Link moet via een operatie worden ingebracht in de schedel en is na herstel niet meer te zien. En het mooie, net zoals moderne smartphones kun je The Link draadloos opladen.

Operatie door een robot
Een operatie klinkt spannend, maar volgens Musk zou deze binnen één uur klaar zijn. Alleen omdat de draadjes, die electroden heten, van The Link zo extreem dun zijn, kan een chirurg deze operatie niet zelf met de hand doen.

Daarom bouwen ze bij Neuralink niet alleen The Link zelf, maar ook een chirurgische robot. Deze robot helpt de hersenchirurg om de electroden veilig in de hersenen te plaatsen.

Voor de gemiddelde Nederlander ligt het gebruik van dit soort technologie hoogst waarschijnlijk nog ver in de toekomst. Er moet nog veel onderzocht worden voordat deze technologie veilig en krachtig genoeg is om thuis op de bank te gebruiken.

Toch is dit wel één van de lange termijn doelen die Neuralink voor ogen heeft. ‘Human enhancement’ of ook wel de ‘verbetering van de mens met hulp van technologie’ wordt dit genoemd.

De nabije toekomst
Hoewel een gezond persoon nog even moet wachten op The Link, betekent dit niet dat er niemand op korte termijn profijt van kan hebben. Mensen die gedeeltelijk of volledig verlamd zijn zouden met zo’n implantaat veel meer onafhankelijkheid kunnen krijgen. Deze mensen zouden met The Link veel makkelijker schrijf apps kunnen gebruiken of moeiteloos gebruik maken van een computer.

Naarmate The Link steeds verder wordt ontwikkeld zou het zelfs mogelijk kunnen zijn om verlamde mensen hun gevoel en bewegingsfunctie weer terug te geven. Mensen die nu in een rolstoel zitten zouden dan weer kunnen leren lopen en hun armen gebruiken.

De werknemers bij Neuralink staan voor een grote uitdaging om deze technologie werkelijkheid te maken, maar ze doen er alles aan om verlamde patienten weer op de been te krijgen.

Wil jij meer weten over The Link, ga dan naar de website van Neuralink: https://neuralink.com/.

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo-opleidingen

studieorientatie icoon Allround laborant
MBO 3
Cuijk
Allround laborant
ROC de Leijgraaf
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Mechatronica
HBO
Breda
Mechatronica
Avans Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Werktuigbouwkunde
HBO
Delft
Werktuigbouwkunde
De Haagse Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Kunstmatige Intelligentie
WO
Utrecht
Kunstmatige Intelligentie
Universiteit Utrecht
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Electrical Engineering
WO
Eindhoven
Electrical Engineering
Technische Universiteit Eindhoven
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biomedische Technologie
WO
Eindhoven
Biomedische Technologie
Technische Universiteit Eindhoven
Bekijk de opleiding