Reageer op: Toestandsaanduiding
replyOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Toestandsaanduiding

#145305

Hoi Steijn,

Bedankt voor je vraag en de crux zit hem in het feit dat er water in combinatie met ionen aanwezig zijn. Als we naar de reactievergelijking kijken dan zien we dat er water aanwezig is in combinatie met F- en OH- ionen. Water kan fantastisch ladingen stabiliseren en dus zullen de watermoleculen rond de ionen gaan zitten. Met andere woorden, de moleculen (F- , HF, OH-) worden opgelost.

Dit geven we aan met “aq” , wat wil zeggen dat elk molecuul (F- , HF, OH-) omringd is door een veelvoud aan watermoleculen, en zoals de reactievergelijking laat zien, een deel van deze watermoleculen reageert met fluoride F-.

De moleculen (F- , HF, OH-) worden niet gasvormig omdat ze daarvoor te graag te graag omring willen zijn door water (ladingen stabiliseren), en ook niet vloeibaar omdat er heeeeeel veel watermoleculen zijn voor ieder F- , HF of OH- atoom. Daarom zie je bij H2O wel (l) staan, omdat dat veel meer aanwezig is dan de andere moleculen. Tot slot is er geen vaste toestand (s) omdat dit zou betekenen dat bijvoorbeeld alle F- moleculen een rooster zouden vormen, wat heel instabiel zou zijn met alle negatieve ladingen zo dicht bij elkaar. Het resultaat is dat de moleculen opgelost zijn in water, wat we met (aq) aanduiden.

Beantwoordt dit je vraag?

Groetjes,

Siebe

PS: in de bijlage kan je een weergave zien van wat het betekent voor een ion/molecuul om opgelost te zijn in water. Dit is echter wel voor NaCl (keukenzout) gedaan, maar het principe is hetzelfde; er zijn veel meer watermoleculen dan ionen.

Inloggen voor experts