Vraagbaak scheikunde
bros
Vak
Scheikunde
Niveau
Havo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 9 maanden, 2 weken geleden door Floris.
-
AuteurBerichten
-
JintheGast
Hallo, hoe komt het dat sommige stoffen zoals zand en diamant bros zijn? Deze zijn keramieken en hebben in dit geval een atoomrooster. Waarom worden deze dan toch bros?
Groetjes, Jinthe
C3 JongerenCommunicatieSleutelbeheerderHallo Jinthe,
Het is afhankelijk wat jij als definitie hanteert van “bros”. Ik denk dat je bedoelt dat deze materialen breken bij voldoende kracht en niet vervormen zoals metalen of polymeren.
Het klopt dat deze stoffen een atoomrooster hebben. Alle atomen zijn met elkaar verbonden met atoombindingen. Dit zijn hele sterke bindingen en daardoor kunnen dergelijke materialen ook grote krachten weerstaan. Maar een atoombinding is ook erg star en niet vervormbaar. Dus als de kracht op het materiaal te groot wordt, dan verbreken er atoombindingen en “breekt er een stuk van het materiaal af”. Dat kan je dus “bros” noemen.
Dit in tegenstelling een metaal. Hier zitten alle atomen ook dicht opeen gepakt in een metaalrooster. Echter, hier zijn de positieve atoom-kernen niet verbonden met atoombindingen. Dit rooster wordt bijeen gehouden door de vrij beweegbare elektronen die samen met de positieve kernen een rooster vormen. Doordat de kernen niet verbonden zijn met atoombindingen kunnen die atomen bewegen t.o.v. elkaar en dat is de reden dat een metaal vervormbaar is zonder dat het direct breekt.
Met een polymeer zoals een elastiek is het weer net iets anders maar ook hier kunnen de moleculen gestrekt worden t.o.v. elkaar zonder dat ze breken waardoor een dergelijk materiaal heel elastisch is.Is het zo iets duidelijker voor je geworden?
FlorisGastHele duidelijke en goede uitleg!
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens