Lactose vrije yoghurt
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Lactose vrije yoghurt

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #1925 Reageer
    Fleur
    Gast

    Hoe komt het dat lactose vrije melk toch kan worden omgezet in yoghurt? Ik heb een experiment gedaan door yoghurt te maken van lactose vrije melk en yoghurt te maken van volle melk. Beide hebben ze dezelfde pH en dezelfde viscositeit. Hoe gaat dit in zijn werk bij lactose vrije melk? Want bij lactose vrije melk is de lactose al omgezet in glucose en galactose, waar halen de bacterien hun voedsel vandaan?

    #1926 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hallo Fleur!

    Wat een interessant onderwerp 🙂
    Zo ver ik weet word de lactase (het enzym dat lactose afbreekt) pas aan de yoghurt toegevoegd op het laatste moment.
    En zo word de yoghurt dus niet van lactose vrij melk gemaakt maar van ‘gewone’ melk.

    Maar misschien begrijp ik je vraag verkeerd en is de vraag waarom er uberhaupt yoghurt kan worden gevormd van lactose vrije melk?
    In dat geval: lactose word afgebroken door lactase en zoals je al schreef zijn de eindproducten glucose en galactose.
    Dit zijn allebei suikers….. en daar zijn bacterien over het algemeen blij mee.
    Het is afhankelijk van het soort bacterie wat er met de suikers gebeurd.
    Ik vond (geen grondig onderzoek maar even op Google, dus sorry als het niet helemaal juist is) dat de bacterien voor yoghurt fermentatie de volgende zijn: Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus

    Waarschijnlijk kun je de ‘pathways’ vinden die deze bacterien gebruiken om suikers te verteren (tip: zoek op ‘lactose pathway lactobacillus’)
    Zijn de bacterien ook blij met glucose en galactose? Komt dit voor in hun pathway? Welk product heb je nodig om van melk naar yoghurt te gaan? En komt dat voor in die pathway?

    Helpt dit je naar een antwoord op je vraag?

    Als je nog vragen hebt hoor ik ze graag! 🙂

    #169079 Reageer
    Annie
    Gast

    Als ik mijn pudding lactosevrij wil maken en toch met rauwe melk wil werken, kan ik dan mijn pudding gewoon koken (tot 100°C) en nadien lactase toevoegen. Gaat die lactase zijn uitwerking nog doen. Als ik met vooraf behandelde melk werk, dan krijgt mijn pudding een bruine kleur.

    #169082 Reageer

    Hallo Annie,

    Een expert op dit gebied ben ik niet. Maar ik doe een poging. Ik heb onderstaand stukje gevonden bij de site van de Maag-lever-darm-stichting:

    Met behulp van een enzympreparaat kun je lactose-arme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kun je innemen als je een keer melk(producten) wilt gebruiken. Beide enzympreparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

    Ik neem aan dat je de pudding afkoelt voordat je de lactase toevoegt. Je moet de pudding, na koelen tot kamertemperatuur en mengen met het lactaat, een nacht laten staan. Het lactaat doet dan zijn werk.

    Voor de bruinkleuring heb ik geen verklaring.

    Groet,

    Jan Wim Peters

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Lactose vrije yoghurt
Je informatie:



vraagbaak icoon zuur en base
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
zuur en base
Hallo, ik snap volgende reactie ook niet: een overmaat van een oplossing van mierenzuur reageert met vast calciumcarbonaat. het antwoord is: 2 HCOOH + CaCO3 -> H2O + CO2 + 2 HCOO-  Ik snap niet hoe het kan dat er links wel Ca staat, maar rechts niet. ik had zelf namelijk 2 HCOOH + CaCO3 […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-base
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-base
Hallo, Bij een opdracht moet ik de volgende reactievergelijking opstellen: een oplossing van zwavelzuur reageert met een overmaat van natronloog. Ik had: H2SO4 + 2OH- -> SO42- + 2 H3O+ Echter moest het volgens het antwoord zijn: HSO4- + H3O+ + 2OH- -> 3 H2O + SO42- Ik snap niet hoe ze aan HSO4- komen aangezien […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Vervanging van zetmeel door fluorescence dye
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Vervanging van zetmeel door fluorescence dye
Hii, Wij zijn twee V6 leerlingen die bezig zijn met ons PWS. Wij hebben het over de Briggs-Rauscher oscillerende reactie. Wij hebben bij meerdere documenten gelezen dat het zetmeel wat wordt gebruikt om triiodide aan te tonen te vervangen is met een fluorescence dye. Weet iemand hoe dit proces werkt en hoe wij dit moeten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kwalitatieve analyse
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Kwalitatieve analyse
Geachte helper, Ik moet een kwalitatieve analyse uitvoeren, waarbij ik moet achterhalen welk van de volgende oplossingen gegeven is: Aantonen welke van de volgende oplossingen: oxaalzuur-oplossing, zwavelzuur-oplossing, natronloog of kalkwater, aanwezig is in de reageerbuis. Nu heb ik een tabel gemaakt, met daarin overzichtelijk weergeven wat de stoffen zijn en wat voor functies ze kunnen […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon fotonen
Scheikunde | Havo | 4
Vraag
fotonen
Ik doe een project, waarbij ik moet uitleggen wat fotonen zijn alleen kan ik niks vinden. Hebben jullie toevallig nog links naar goede site’s of zelf uitleg?? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts