sulfiet in witte wijn practicum
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

sulfiet in witte wijn practicum

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #2259 Reageer
    josephine
    Gast

    Ik moet een verslag maken van een parcticum waarin we hebben onderzocht wat het sulfiet gehalte is in witte wijn. dit hebben we met behulp van een titratie gedaan. Om een beetje een beeld te krijgen wat we precies hebben gedaan staat hieronder de werkwijze.
    Voorbereiding titratie
    1. Doe 25 mL 1.0 M natronloog in de erlenmeyer (250 mL). Doe dit met behulp van de maatcilinder.
    2. Voeg met een volpipet 25,00 mL witte wijn toe aan de erlenmeyer met het natronloog.
    3. Zet de stop op de erlenmeyer en laat dit tien minuten staan.
    4. Vul de buret met 40 mL 0,0100 M joodoplossing. Noteer de beginstand.
    De titratie
    1. Voeg 15 mL 2,0 M overmaat zwavelzuur toe aan de erlenmeyer. Doe dit met behulp van de maatcilinder.
    2. Voeg tien druppels zetmeeloplossing toe aan de erlenmeyer.
    3. Titreer met de joodoplossing. Stop met titreren zodra de oplossing bruin kleurt. Noteer de eindstand.

    Voor het verslag moet ik vragen beantwoorden maar ik loop helemaal vast bij de volgende vraag.

    Het natronloog is eerder toegevoegd aan de reactie als het zwavelzuur. Leg uit waarom.

    de reactie vergelijking die wij hebben opgesteld bij de titratie is alsvolgt:
    Ox: I_2 (aq)+2 e^-→2 I^- (aq) 1x
    Red: SO_3^(2-) (aq)+H_2 O(l)→SO_4^(2-) (aq)+2 H^+ (aq)+2 e^- 1x
    Tot: I_2 (aq)+SO_3^(2-) (aq)+H_2 O(l)→2 I^- (aq)+SO_4^(2-) (aq)+2 H^+ (aq)

    alvast bedankt!

    Groetjes,

    Josephine

    #2260 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hallo Josephine, laat ik proberen te helpen.
    Je hebt de juiste halfreacties genomen en totaalreactie opgesteld.
    Zoals je dus ziet wordt het sulfiet ion omgezet in een sulfaat-ion bij de redox-titratie.
    Maar sulfiet kan alleen worden omgezet door I_2 als het ook in deze losse ion-vorm in de witte wijn aanwezig is.
    Sulfiet in witte wijn is voor een groot gedeelte gebonden aan andere stoffen, zoals o.a. aldehydes.
    Wat zou dan de functie van de overmaat OH^- ionen zijn die als voorbereiding voor de titratie worden toegevoegd?
    Kan je ook bedenken waarom er direct vóór de titratie zwavelzuur moet worden toegevoegd?

    • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 6 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
    #2262 Reageer
    josephine
    Gast

    hoi,

    heel erg bedankt voor het antwoord. Ik denk dat ik het begrijp. ik heb het volgende nu als antwoord:

    Ongeveer 75% van de sulfietionen in witte wijn is gebonden aan de aanwezige aldehyden. Voor de bepaling van het sulfietgehalte moeten deze sulfietionen eerst worden losgemaakt. Dit wordt gedaan door middel van een sterke base, in dit geval natronloog (NaOH). Om de witte wijn weer te neutraliseren, wordt de oplossing aangezuurd met behulp van zwavelzuur (H2SO4). De vrijgemaakte sulfietionen kunnen nu worden getitreerd met een joodoplossing.

    klopt dit?

    groetjes,

    Josephine

    #70548 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Helemaal goed.
    Om het hele proces goed te begrijpen wil ik je ook vragen of je kunt bedenken waarom de oplossing moet worden aangezuurd met een overmaat zwavelzuur voordat de titratie kan plaatsvinden?
    Blijkbaar is een aanzuring nodig om de juiste analyse met de titratie te kunnen doen.
    Waarom leidt het NIET aanzuren van de oplossing tot een onjuiste bepaling van het sulfiet gehalte?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: sulfiet in witte wijn practicum
Je informatie:



vraagbaak icoon Zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-basereacties
Beste, In een opdracht van een van jullie oefentoetsen stellen ze de zuur-basereactie op van natriumsulfide en zoutzuur: S2– + 2 H3O+ ⟶ H2S + 2 H2O Ik snap niet waarom ze uit zoutzuur, HCl, opeens H3O+ maken. Waarom pakken ze het H+ deeltje in HCl als het zuur in de reactie en hoe kan het dat […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Aminozuren
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Aminozuren
Er staat een aminozuureenheid een nummer kan hebben. Waar kan ik die nummers vinden (BiNas) en wat staan die nummers ook, wat is het betekenis erachter.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Meerwaardige zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Meerwaardige zuren en basen
Ik vind het moeilijk om een meerwaardige zuur of base te herkennen. Is er een manier om dit te kunnen herkennen?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-basereacties
Bij een reactie van Barietwater en verdund zwavelzuur (opgave 38, blz:60, 5vwo boek chemieoveral ) staat Ba^2+ en OH^-aan de linkerkant van de pijl. Ik snap niet waarom Ba2+ daar staat. Barietwater = Ba(OH)2–> Ba^2+  + 2 OH^-. Bij de meeste gevallen zoals bij natronloog gebruik je de OH^- in de zuurbase reactie en negeer […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-basereacties
<span data-teams="true"><span class="ui-provider a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z ab ac ae af ag ah ai aj ak" dir="ltr">Bij een reactie van Barietwater en verdund zwavelzuur (opgave 38, blz:60, 5vwo boek chemieoveral ) staat Ba^2+ […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
redoxreactie
Hallo, ik snap bij de oefentoets deze vraag niet helemaal. Ik moet de reactie opstellen van Natriumjodide-oplossing en een aangezuurde kaliumdichromaat-oplossing. Dit is het antwoord: OX: Cr2O72- + 14 H+ + 6 e– → 2 Cr3+ + 7 H2O RED: 2 I– → I2 + 2 e– TOTAAL: Cr2O72- + 14 H+ + 6 I– […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon meerwaardig zuur
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
meerwaardig zuur
zwavelzuur is een sterk zuur, en kan 2 H+ afstaan fosforzuur is een zwak zuur, en kan in principe 3 H+ afstaan, alleen het is een zwak zuur dus het kan niet alle 3 H+ afstaan toch of wel? mijn vraag is dus kan fosforzuur, ondanks dat het een zwakke zuur alle 3 H+ afstaan of maar 1?, […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon groote proteine poeder
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
groote proteine poeder
Beste scheikundige, Voor mijn profielwerkstuk ben ik bezig met het maken van eiwitpoeder uit koemelk. In mijn proces scheid ik de caseïne van de wei (whey) met behulp van microbieel stremsel. Mijn doel is om de overgebleven wei zo ver te zuiveren dat ik alleen hoogwaardige eiwitten overhoud. Het stappenplan dat ik op dit moment […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Newman projections
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
Newman projections
Hoi, Waarom is de 3e Newman projectie juist?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur en base
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
zuur en base
Hallo, ik snap volgende reactie ook niet: een overmaat van een oplossing van mierenzuur reageert met vast calciumcarbonaat. het antwoord is: 2 HCOOH + CaCO3 -> H2O + CO2 + 2 HCOO-  Ik snap niet hoe het kan dat er links wel Ca staat, maar rechts niet. ik had zelf namelijk 2 HCOOH + CaCO3 […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts