Vraagbaak scheikunde
Tekenen van een oplossing
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
4
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 maanden, 2 weken geleden door Louise.
-
AuteurBerichten
-
LouiseGast
Hallo,
Bij een opdracht moest ik de oplossing tekenen van calciumcitraat op microniveau. Daarbij was gegeven dat de concentratie opgelost calciumcitraat in de overgebleven oplossing heel laag is, 0,02 M, maar niet nul.
Volgens het antwoordenboekje zou het een rondje moeten zijn met daarin Ca2+ met daaromheen 4 keer, 3 losse bolletjes waarbij het H bolletje het dichtste bij het Ca2+ rondje zat. Bij het C6H5073- was ook een rondje getekend, ook is daar 4 keer, 3 losse bolletjes getekend, alleen hier zitten de H rondjes het dichtste bij de C6H5073- De O en H bolletjes zitten er nu ook met een vierkant omheen.
Ik begrijp niet, hoe je kan weten hoe je zoiets moet tekenen. Wanneer moeten de O er het dichtste bij en wanneer de H en wanneer moet het eromheen worden getekend in een rondje en wanneer in een vierkant. Ook snap ik niet hoe je weet dat er 4 H20 moleculen omheen zitten.
Alvast bedankt!
docent DickExpertBeste Louise,
Je schrijft ‘Volgens het antwoordenboekje zou het een rondje moeten zijn met daarin Ca2+ met daaromheen 4 keer, 3 losse bolletjes waarbij het H bolletje het dichtste bij het Ca2+ rondje zat.’ Dat vind ik vreemd!!!
Als je een zoutoplossing (in water) hebt, worden de ionen gehydrateerd.
Je geeft dit in een vergelijking weer met: Ca3(C6H507)2 (s) +ag —> 3 Ca2+(aq) + 2 C6H5073-(aq).
Op microschaal teken je een calciumion als bolletje met daarom heen watermoleculen die met hun O-kant naar het calciumionen zijn gekeerd. Want een watermolecuul is een dipool.
Er zijn 4 watermoleculen om een calciumion getekend, omdat men soms stelt dat er twee keer zoveel watermoleculen om een ion zitten als zijn lading bedraagt, maar dat is arbitrair.
Weet je waarom een watermolecuul een dipool is?
Weet je waarom een watermolecuul met zijn O-kant naar het calciumion is gekeerd?
Bij een citraation teken je de watermoleculen om het bolletje citraat met de H-kant van de watermoleculen naar het citraat gericht.
Is je duidelijk waarom de watermoleculen nu zo gericht zijn?
Ik hoop dat bovenstaande uitleg je helpt.
Als je nog een vervolgvraag hebt, dan zien we die graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Dick
LouiseGastHi,
Bedankt, alleen ik snap niet helemaal hoe je nu kunt weten of het H-bolletje dichterbij moet of het O-bolletje.
Alvast bedankt!
Yvette van RijckevorselExpertHoi Louise,
Dick had al eerder een antwoord geschreven voor jou, maar helaas is dit verdwenen in de krochten van het internet. Hij is op dit moment niet beschikbaar dus ik neem het even over.
De bindingen tussen een waterstofatoom en een zuurstofatoom is polair. Dat wil zeggen dat beide atomen niet ‘even hard trekken’ aan het gedeelde elektronenpaar (de atoombinding) tussen het waterstofatoom en zuurstofatoom.
Als je even niet meer weet wat een atoombinding en/of een gedeeld elektronenpaar is, dan kun je hier een kort uitlegfilmpje vinden: https://exactwatjezoekt.nl/hulp-bij-leren/uitlegfilmpjes/hoe-vormt-een-atoombinding.
Het zuurstofatoom trekt ‘harder’ aan het gedeelde elektronenpaar. daardoor is het zuurstofatoom een klein beetje negatief geladen en het waterstofatoom een klein beetje positief geladen. Ook dat kun je terugkijken in een uitlegfilmpje: https://exactwatjezoekt.nl/hulp-bij-leren/uitlegfilmpjes/polair-en-apolair-dipool-dipoolbindingen-en-waterstofbruggen
Een watermolecuul heeft door deze polaire bindingen dus een kant die een beetje positief geladen is (de kant van de H’tjes) en een kant die negatief geladen is (de kant van de O’tjes).
Als watermoleculen een ion omringen dan geldt dat positief en negatief elkaar aantrekken. Dus als het ion positief geladen is, dan wordt het watermolecuul aangetrokken met de negatieve kan van het watermolecuul, dus met de kant van de O’tjes. Daarom teken je de kant van de O’tjes richting een positief geladen ion.Als je een negatief geladen ion tekent met daaromheen watermoleculen dan zal de positief geladen kant van het watermolecuul aangetrokken worden door het negatief geladen ion en dus zitten de H’tjes van water nu richting het negatief geladen ion.
Is het zo duidelijker voor je? Zo niet, dan laat het maar weten!
Groeten,
YvetteLouiseGastHi,
Nogmaals, heel erg bedankt! Het is nu helemaal duidelijk!
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens