Jochen – Lead operator
studieorientatie Alle studiekeuze items

Beroep

Jochen – Lead operator

Naam: Jochen

Leeftijd: 49

Hobby’s: 

Sporten Wielrennen(race/mtb), zwemmen, lopen en vissen (vliegvissen)

Wat is je beroep?

Ik ben Lead operator bij OCI in Geleen (Proces operator)

Bedrijf:

OCI is een chemiebedrijf en is producent van ammoniak, kunstmest en melamine.

OCI is een beursgenoteerd bedrijf (Euronext) in Amsterdam.

In Nederland hebben we ongeveer 500 medewerkers.

Plaats:

OCI ligt in Geleen in Zuid-Limburg op de Industrial Site van Chemelot, een van de grootste en innovatiefste chemiesites in de Benelux. Ons hoofdkantoor en de voornaamste productielocaties bevinden zich in Geleen, op het chemisch industriecomplex Chemelot.

Wat houdt je werk in?

Ik werk als operator in het team van Manufacturing Ammonia (ammoniak) van OCI.

Hier werk ik op de afdeling die het vervoer en verdeling van ammoniak regelt. Ammoniak is een belangrijke grondstof voor veel bedrijven op de Industrial Site van Chemelot.

We houden de balans van de ammoniak op de locatie Geleen in de gaten en spelen hierop in door of te veel ammoniak af te voeren (op te slaan) of bij een tekort dit toe te voegen uit de opslag.

We voeren ammoniak af en aan per vrachtauto/treinwagons en schepen. Dit samen met onze collega’s, werkzaam bij de Ammoniakterminal van OCI in de haven van Rotterdam.

Ook produceren wij Urean, dit is vloeibare kunstmest.

Welke producten maken jullie?

OCI is producent van ammoniak, kunstmest en melamine. Dit zijn grondstoffen die noodzakelijk zijn in ons dagelijks leven.

Het is vaak niet te zien aan het product maar als je bijvoorbeeld naar het laminaat in je huis kijkt, dit zou er niet zijn zonder onze Melamine. Melamine zit ook o.a. in de coating van frisdrankblikjes, campingservies en eurobiljetten.

Kunstmest is van groot belang en draagt voor 50% bij aan de wereldvoedselproductie. Zonder onze kunstmest was de opbrengst aan voedsel per m2 minder en dus zou er minder voedsel zijn. Door kunstmest hebben we voldoende, lekker en gezond voedsel.

Producten die wij als OCI maken zijn o.a KAS (kunstmest voor onze boeren), Salpeterzuur, Ureum, Ammoniak, Melamine, CO2, Argon, Methanol, Bio-methanol, DEF, Ammonium Sulpate en Urean.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik heb een werktuigbouwkundige opleiding gedaan. Tevens de NIL diploma’s (lassen) behaald, maar dat is lang geleden. Ik heb daarna de opleiding Procestechniek gevolgd en heb het Operator B- en Operator C-diploma behaald. De Operator C-opleiding heb ik gevolgd naast het werken (BBL).

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

Omdat er heel veel van meerdere vakrichtingen in zit. Je kan sleutelwerk doen. Maar ook werken aan procesverbeteringen, je kunt werken vanuit een meetkamer, meedenken om het proces/product te verbeteren, storingen oplossen, etc. En je hebt een hele fijne club collega’s omdat je veel in een team werkt.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Er is altijd een goede mix van overleg met collega’s, doe-werk buiten, administratieve taken en controle werkzaamheden.

Wat maakt jouw vak zo speciaal?

Het is heel afwisselend en kan heel divers zijn. Je werkt bij het ene bedrijf aan oplossingen van morgen, bij het andere bedrijf aan de levensbehoefte van vandaag. Het kan een Energiecentrale zijn of een voedingsproducent zoals Friesland Campina . Maar ook een grote kunstmest- of kunststof- producent, waar producten worden gemaakt voor boeren of de nieuwste kunststoffen voor een nieuwe auto of telefoon. Noem het maar op: vrijwel alles is gemaakt met behulp van proces-techniek.

Wat is er minder leuk aan je werk?

Er zijn niet echt minder leuke kanten aan mijn werk. Het werk heeft voordelen en nadelen omdat ik in continudienst werk. Ik werk in een 2-2-2-rooster. Dit betekent: 2 ochtenddiensten (van 7.00 – 15.00 uur), 2 middagdiensten (van 15.00 – 23.00 uur) en 2 nachtdiensten (van 23.00 – 7.00 uur). Daarna heb ik 4 dagen vrij.

Dit betekent dat je wel eens moet werken als je vrienden een feest hebben of dat je moet werken tijdens feestdagen. Ook kun je niet altijd naar je favoriete voetbalclub gaan kijken. Het heeft echter ook voordelen. Zo hoef je geen vrij te nemen als je een keer naar de dokter of tandarts moet. Je kunt op rustige momenten naar de winkel en hoeft niet alles in het weekend te doen. Als je ouder bent en kinderen hebt, kun je de kinderen naar school brengen of van school halen en leuke dingen met ze doen.

Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen.

Heb je tijdens je werk iets bijzonders meegemaakt?

Soms maak je wel eens storingen mee. Deze kunnen soms indrukwekkend zijn. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel, er gebeuren gelukkig maar weinig incidenten.

Ik ben door OCI in de gelegenheid gesteld om een tijd naar de USA te gaan om daar te helpen met de opstart van een nieuwe fabriek. Dit was een hele leuke ervaring.

Regelmatig is er een onderhoudstop in de fabriek. De fabriek wordt dan stilgelegd en krijgt in 4 tot 6 weken tijd een grote onderhoudsbeurt. Dit zijn hele leuke tijden. De voorbereiding voor zo’n stop begint al heel lang ervoor. Vaak zijn medewerkers 2 jaar bezig met de voorbereiding.

De contacten met de onderhoudsfirma’s is ook heel leuk en leerzaam. Je houdt er veel vrienden en kennissen aan over.

De procesoperator

Verantwoordelijk voor het maken van goede producten.
Bekijk het artikel