Positief bijdragen aan het leven van mensen
Alle studiekeuze items

Bedrijf | Beroep

Positief bijdragen aan het leven van mensen

Ze kijken terug op een leuke tijd bij de hbo-opleiding Process and Food Technology (PFT) aan de Haagse Hogeschool en hebben daar ook nog eens een leuke baan aan overgehouden. Joeri Langelaar, David Broekhuijsen en Anna van Ginkel werken alle drie sinds een paar jaar bij farmaceut Janssen Biologics Leiden. Het bedrijf ziet het als haar verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van alle mensen ter wereld duurzaam te verbeteren. Janssen is het bedrijf waar het COVID-vaccin ontwikkeld is, al zijn Anna, Joeri en David daar niet direct bij betrokken geweest. De oud-studenten zijn niet van plan binnenkort ergens anders te gaan werken. Op termijn kan een andere functie best aantrekkelijk zijn, maar wel bij Janssen graag. Mogelijkheden genoeg daar, en wie wil er niet bij die bevlogen familie horen?

Hier is echt alles mogelijk

Joeri zei altijd dat hij in het lab wilde werken en niet voor een farmaceutisch bedrijf. Toch greep hij in 2018 de mogelijkheid om bij Janssen te gaan werken met beide handen aan: “Hier is echt alles mogelijk!” Als Ingenieur op de onderhoudsafdeling is hij verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld gas- en fermentatie-apparatuur. Hij begint zijn werkdag met een dagstart met de technici. De rest van de dag verwerkt hij opdrachten in het onderhoudsbeheersysteem, werkt hij aan engineeringprojecten met een focus op onderhoud en betrouwbaarheid. Ook is hij bezig met life cycle management. Tussendoor lost hij problemen op de werkvloer op en voert hij veiligheidschecks uit.

De andere kant van de medaille

Ook Anna was helemaal niet van plan om in de farmaceutische industrie te gaan werken, vanwege het stigma. Tijdens haar stage leerde ze de andere kant van de medaille kennen: “Je krijgt meer achtergrondinformatie en snapt waarom medicijnen duur zijn.” Als maintenance engineer zorgt ze dat de kleine apparaten waar ze verantwoordelijk is blijven werken. Als er toch een storing is, zorgt zij dat die verholpen wordt voordat het apparaat weer nodig is. Ook heeft ze wekelijks overleg met collega’s van andere locaties over projecten om onderhoudsstrategieën te verbeteren en nieuwe technologieën te introduceren. Zo leren ze van elkaar. “Wat ik het leukste vind aan werken bij Janssen, is dat er groeimogelijkheden zijn hier. Iedereen gunt je het beste en doet alles om je te helpen.”

Na afstudeerstage in dienst gekomen

David deed zijn afstudeerstage op de afdeling waar hij nog steeds zit. Aan het einde van zijn stage, in 2016, ontstond er een vacature. Hij solliciteerde en werd aangenomen. David: “Mijn laatste stagedag was op vrijdag en de maandag erop was mijn eerste echte werkdag. Ik moest verlof opnemen om bij de getuigschriftuitreiking te kunnen zijn, haha! Maar ik ben hartstikke blij dat het zo gelopen is.” Hij is procesingenieur en richt zich vooral op procesapparatuur en het upstream productieproces. Op een werkdag doet David meestal een combinatie van dingen: bureauwerk, overleggen met allerlei mensen, en naar de productieruimtes gaan. Het werk draait om technische details, data, problemen oplossen, ontwerpen, overeenkomsten sluiten, en nog veel meer.

Samenwerking, daar draait het om

Volgens de website van Janssen is samenwerking de sleutel tot innovatie en de oplossing van medische problemen die er nu zijn. Wat merkt David daarvan? Ongelooflijk vindt hij het. Hij werkt samen met talloze afdelingen, met honderden mensen in heel wat landen. En bijna iedereen werkt keihard en is heel betrokken bij het werk. David: “Vanaf het begin voelt het een beetje als familie, dat zegt genoeg”. Joeri beaamt dat dit het Janssen-credo is dat iedereen ademt: “Samenwerken met tal van stakeholders is bepalend voor het onderhoud. We doen alles wat nodig is om een medicijn te kunnen blijven produceren”. Janssen werkt ook samen met PFT. Op de onderhoudsafdeling is altijd minimaal één PFT-stagiair bezig met een interessante opdracht om faciliteiten te optimaliseren. “De innovatieve ideeën die studenten inbrengen, zijn heel waardevol”, voegt Anna toe.

PFT zorgt voor goede technische basis

Hebben ze in hun werk iets aan de opleiding PFT? Zeker. De opleiding heeft gezorgd voor een goede technische basis en heeft een goed beeld geschetst van de carrièremogelijkheden. Anna: “Ik heb er geleerd op een andere manier te denken, en ik heb er nu profijt van dat ik al eerder in een Engelstalige setting heb gewerkt”. David: “Dat ik tijdens mijn opleiding geleerd heb tijdens projecten samen te werken met studenten uit al die verschillende culturen maakt dat ik dat op mijn werk nu met gemak doe. Heel waardevol.” Joeri voegt toe: “Ik had niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar SCI is een van de nuttigste vakken gebleken. Elk jaar moesten we nieuwe doelen voor onszelf formuleren volgens de SMART-methode. Dank je wel Farah, voor de lessen.”

Goede herinneringen aan de studie

Terugdenkend aan hun studietijd bij PFT noemen Joeri en David de leuke docenten, het internationale karakter, de leuke activiteiten, de gezelligheid, het introcamp. David: “Ik vond de aardige mensen bij PFT heel prettig. Ook de activiteiten waren heel leuk. Ook die excursies naar bedrijven vond ik heel interessant, omdat ik zo een beeld kreeg van waar ik naartoe aan het werken was. Die enorme fabrieken intrigeerden mij, en ik concludeerde keer op keer dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Joeri heeft natuurlijk zijn eigen herinneringen. “Het is best een kleine opleiding. Je bent dus geen nummer, docenten kennen je bij naam. De studiethema’s zijn soms lastig, maar daardoor uitdagend en altijd leuk. Tijdens projecten maak je bier, kaas en chemicaliën. In mijn tijd waren er binnen PFT feestjes, borrels en barbecues. Dat PFT een internationale opleiding is, is echt een voordeel. Je raakt vertrouwd met andere culturen en na drie weken heb je niet eens meer door dat je Engels praat. Ik herinner me een paar momenten dat ik, zonder dat ik het door had, in het Engels tegen mijn Nederlandse klasgenoten zat te praten. Het was ook goed dat we een opleidingscommissie hadden om onze stem te laten horen.”

Anna herinnert zich vooral dat de docenten heel betrokken waren: “Ze waren altijd bereid me te helpen als ik ergens niet uitkwam.” Ze adviseert nieuwe studenten om niet in paniek te raken als iets moeilijk lijkt. Gewoon een stapje terug doen en erover praten met klasgenoten en de docent, dan komt het goed. Dat ze tijdens de opleiding veel bedrijven heeft bezocht, dat was ook leuk. Maar het absolute hoogtepunt, dat was het kamp!”

Bier drinken met andere PFT-afgestudeerden

Alle drie hebben nog steeds contact met mede-PFT’ers. Joeri: “Ja, zeker! Om te beginnen heb ik drie collega’s die ook PFT hebben gedaan. Verder brouw ik soms bier met Dennis. We gaan steeds een stapje verder. Nu hebben we een 30-litervat besteld. Voor de coronatoestand hadden we elke maand een borrel met mede-afgestudeerden in Den Haag.”

PFT bepaalt je leven

Mocht je overwegen om je in te schrijven voor de opleiding PFT, lees dan de woorden van David nog even: “Realiseer je dat ingenieur worden je leven bepaalt. Je gaat echt iets bijdragen, en dat betekent wel dat je werk een belangrijkere plaats in je leven zal innemen dan je van tevoren dacht. Je kunt een fantastische carrière opbouwen. Grijp alles wat jouw kant opkomt met beide handen aan en je kunt het allemaal voor elkaar krijgen. Je gaat echte impact hebben op dingen in je omgeving, en dat is geweldig.”

Bekijk ook eens

studieorientatie icoon Doe wat je leuk vindt!
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Doe wat je leuk vindt!
Emma vertelt over haar studiekeuzes in de zorgsector.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Bo koos voor Chemische Technologie Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Bo koos voor Chemische Technologie
Bo is enthousiast over haar hbo-opleiding. Bekijk de filmpjes.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Wat leer je bij Advanced Technology? Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Techniek & Ontwerp
Studie
Wat leer je bij Advanced Technology?
Advanced Technology is een studie aan Universiteit Twente.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Je bent bij deze studie geen nummer!
Hbo | Chemie
Studie
Je bent bij deze studie geen nummer!
Lees hoe Marjolein Chemische Technologie vindt.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Ik voelde mij snel thuis in deze studie
Hbo | Chemie
Studie
Ik voelde mij snel thuis in deze studie
Volgens Hylke doorgrond je met de juiste formules elk proces.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Werken aan nieuwe technieken voor windenergie Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Werken aan nieuwe technieken voor windenergie
Vierdejaars student Mart vindt zijn hbo-opleiding top!
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Medicijnen maken van rotte appels Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Medicijnen maken van rotte appels
Uniek project van studenten Chemische Technologie.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Chemie is meer dan alleen maar deeltjes Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Chemie is meer dan alleen maar deeltjes
Ontdek de studie Chemische Technologie samen met Miriam!
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Chemische Technologie studeren in Groningen Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Chemische Technologie studeren in Groningen
Wenke en Jeroen laten je zien wat de opleiding inhoudt.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon We hebben hier een geweldig lab Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
We hebben hier een geweldig lab
Sanne, Justus en Boyd vertellen waarom zij kozen voor Utrecht.
Bekijk het filmpje