De opleiding Biomedische Technologie
Oplossingen voor gezondheidsproblemen zijn steeds vaker technologische middelen. Van een seintje op je Fitbit, wanneer je meer zou moeten bewegen, het op afstand uitlezen van pacemakers tot het ontwikkelen van een beademingsapparaat. Zie jij kans om met technologie de gezonde mens gezond te houden en de zieke mens beter te maken? Dan is de nieuwe opleiding Biomedische Technologie echt iets voor jou! Als biomedisch technoloog werk je op het snijvlak van techniek, de menselijke biologie en medische kennis.
Waar kun je opleiding volgen?
Bekijk de studie bij de hogeschool die Biomedische Technologie aanbiedt.
Hogeschool van Amsterdam
Tafelbergweg 51
1105BD Amsterdam
Welke beroepen hebben biomedische technologen?
Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Biomedische Technologie en mag je de titel bachelor of science voeren. Je kunt dan direct aan de slag in het werkveld. Je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren.
De wereld van de biomedische technologie is een heel veelzijdig en groeiend gebied. Er worden steeds meer technologieën ontwikkeld en na je opleiding kun je bij diverse bedrijven en organisaties aan te de slag om te zorgen dat dit op een goede manier gebeurt.
Omdat het vak zo veelzijdig is kun je terecht komen in verschillende functies. Je kunt hierbij denken aan een technische baan als biomedical product engineer. Je bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt dan nieuwe producten en diensten voor de medische markt. Bijvoorbeeld bij bedrijven die werken aan sensortechnologie voor diagnose op afstand of elektronica (wearables of implantaten) die behandeling ondersteunt. Ben je meer geïnteresseerd in data? Dan kun je als programmeur aan de slag bij bedrijven die zich richten op de toekomst van technologie. Wil je meedenken over hoe je grote vraagstukken binnen het thema gezondheid kunt oplossen in de toekomst? Dan is een baan als consultant misschien iets voor jou.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Een paar voorbeelden van organisaties waar je na je opleiding terecht zou kunnen komen zijn: TNO, Philips Medical en Medtronic. Maar je kunt ook aan de slag bij (academische) ziekenhuizen, revalidatieklinieken of je eigen bedrijf beginnen als biomedisch-technische start-up!
Verder studeren
Je bachelordiploma Biomedische Technologie is ook een goede basis om verder te studeren. Welke master je kunt doen, hangt af van de hogeschool of universiteit waar je de master wilt volgen. Bij doorstroom van een hbo-bachelor naar een wo-master is bijna altijd sprake van een doorstroom- en schakelprogramma. Meer informatie daarover vind je bij de betreffende universiteit.
Enkele voorbeelden die goed aansluiten op deze bachelor zijn de masters Biomedical Engineering, Biomedical Technology and Physics, Technical Medicine, Health Sciences, Biomedical Sciences en Medical Engineering.
Bekijk ook de andere Applied Science opleidingen
Applied Science
Vind je alle exacte schoolvakken leuk? Dan is de brede opleiding Applied Science misschien iets voor jou!
Bio-informatica
Biologie in je luie stoel. Puzzelen achter de computer met gegevens over plant, mens en dier, dat is bio-informatica!
Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek
Fascinatie voor DNA? Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je welke informatie er in cellen zit.
Biomedische Technologie
Als biomedisch technoloog werk je op het snijvlak van techniek, de menselijke biologie en medische kennis.
Biotechnologie
Centraal in deze opleiding staat het produceren van bruikbare stoffen met behulp van levende organismen.
Chemie
Scheikunde je favoriete vak? Stap binnen in een wereld waar bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen worden gedaan.
Chemische Technologie
Bij Chemische Technologie draait het om processen waarin kilogrammen of zelfs tonnen worden geproduceerd.
Forensisch Onderzoek
Als forensisch onderzoeker houd je je vooral bezig met sporenonderzoek, dat vaak verband houdt met de plaats delict.
Milieukunde
Milieukundigen houden zich o.a. bezig met bodem, water, lucht, afval, natuur, zuiveringstechnieken en wetgeving.
Technische Natuurkunde
Technische Natuurkunde is het vakgebied voor nieuwe ontdekkingen! Denk aan de 3D-TV, de camerapil…