
De opleiding Milieukunde
Hoeveel gif zit er op groente en fruit? Hoeveel auto’s rijden er in 2015 op bio-ethanol? Milieukundigen houden zich o.a. bezig met bodem, water, lucht, afval, natuur, zuiveringstechnieken, arbeidsomstandigheden en wetgeving.
Tijdens de opleiding Milieukunde leer je over verschillende vormen van duurzame energie en welke vorm het best geschikt is in welke situatie. Ook houd je je bezig met vraagstukken rond afval, milieuvervuiling en technologieën om dit tegen te gaan. In dit werkveld is het ook belangrijk dat je de kosten van verbeteringen kunt afwegen tegen de baten en dat je kunt omgaan met verschillende belanghebbenden. Ook dit leer je in de opleiding milieukunde.
Milieukundigen werken bijvoorbeeld als medewerker van een adviesbureau. Hier voeren ze het grondonderzoek uit en saneren ze zo nodig de bodem. Of ze werken als medewerker van de gemeente. Hier controleren ze bedrijven op het illegaal storten van afval. Of ze werken bijvoorbeeld bij een bedrijf dat afval verwerkt.
Waar kun je dit studeren?
Bekijk de instelling die Milieukunde aanbieden.
Avans Hogeschool
Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda
Welke beroepen hebben milieukundigen?
Stel je voor, een stad wil in 2040 volledig CO2-neutraal zijn. Jij bent onderdeel van een adviesgroep die daarbij helpt. Je vindt manieren om het energieverbruik te verminderen en meer duurzame vormen van energie in te zetten. Je onderzoekt de beschikbaarheid van zonne-energie, windenergie, thermische energie en de mogelijkheden van biomassa. Hierbij houd je rekening met toekomstige ontwikkelingen, technische mogelijkheden en wet- en regelgeving. Uiteindelijk vind jij een oplossing die financieel haalbaar is en omarmd wordt door zowel de industrie als de samenleving!
Als milieukundige kun je bij (lokale) overheden aan de slag, maar je kunt net zo makkelijk een baan vinden bij een groot internationaal bedrijf. Wil je advies geven op het gebied van duurzame energie? Of houd je je liever bezig met nationaal beleid? Met de opleiding Milieukunde kan het allemaal. En door het internationale karakter van de opleiding kun je overal ter wereld aan de slag!
Bekijk ook de andere Applied Science opleidingen

Applied Science
Vind je alle exacte schoolvakken leuk? Dan is de brede opleiding Applied Science misschien iets voor jou!

Bio-informatica
Biologie in je luie stoel! Puzzelen achter de computer met gegevens over plant, mens en dier, dat is bio-informatica!

Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek
Fascinatie voor DNA? Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je welke informatie er in cellen zit.

Biomedische Technologie
Als biomedisch technoloog werk je op het snijvlak van techniek, de menselijke biologie en medische kennis. Je ontwikkelt nieuwe producten die bijdragen aan ieders gezondheid.

Biotechnologie
Centraal in deze opleiding staat het produceren van bruikbare stoffen met behulp van levende organismen.

Chemie
Scheikunde je favoriete vak? Stap binnen in een wereld waar bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen worden gedaan.

Chemische Technologie
Waar het bij Chemie draait om moleculen, draait het bij Chemische Technologie om processen waarin kilogrammen of zelfs tonnen worden geproduceerd.

Forensisch Onderzoek
Als forensisch onderzoeker houd je je vooral bezig met sporenonderzoek, dat vaak verband houdt met de plaats delict.

Milieukunde
Milieukundigen houden zich o.a. bezig met bodem, water, lucht, afval, natuur, zuiveringstechnieken en wetgeving.

Technische Natuurkunde
Technische Natuurkunde is het vakgebied voor nieuwe ontdekkingen! Denk aan de 3D-TV, de camerapil…