Blauwe energie
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

Blauwe energie

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #1756 Reageer
  timmy
  Gast

  Beste

  Volgend jaar heb ik mijn GIP(eindwerk). Ik vind blauwe energie eigenlijk wel iets interessant om iets rond te doen. Ik denk dat blauwe energie toch veel voordelen heeft. Het is niet afhankelijk van de wind of zon, er is geen CO2 uitstoot. Je kan dit eigenlijk overal realiseren waar zoet en zout water samenkomen. Ik heb wat opzoekwerk verricht en het blijkt dat als je 1 m³ zoet water met zout water vermengt je ongeveer een huis 30 minuten van stroom kunt voorzien. Mijn idee was om misschien een batterij de laten opladen met blauwe energie en daar dan mee iets laten aandrijven. Ik weet dat dit niet zomaar gaat als je zout en zoet water bij elkaar brengt. Er zit een heel proces achter met membranen onder andere. Maar denk je dat dit te realiseren valt?

  #1757 Reageer

  Beste Timmy,

  An sich natuurlijk een prachtig project om uit te werken. Vanzelfsprekend is een dergelijk project haalbaar, maar of hetgeen jij wilt helemaal haalbaar is daar heb ik wel zo mijn vraagtekens bij.

  De eerste vragen die jouw voorstel bij mij oproept zijn de volgende:
  1. Hoe ga je de energie die ontstaat als gevolg van het vermengen van de zoet- en zoutwaterstroom omzetten in elektrische energie?
  2. Hoe ga je vervolgens deze elektrische energie opslaan in een batterij? Ga je zelf een ‘batterij’ ontwerpen of een bestaande batterij gebruiken? En als je een bestaande batterij gaat gebruiken, dan is het maar de vraag of je voldoende energie weet op te wekken om de batterij meetbaar op te laden.
  3. Kun je membranen maken/vinden die beschikbaar zijn tegen een kostprijs die beschikbaar zijn binnen het budget van je school? En/of kun je wellicht terecht op een universiteit of bij een bedrijf die deze materialen/voorzieningen beschikbaar heeft.

  Als jou was zou ik mijn project dus opbouwen in verschillende stappen. Als niet alle stappen lukt dan heb je toch nog leuke resultaten van eerdere stappen te rapporteren en kun je goed onderbouwen/uitleggen wat er niet lukte bij latere stappen en aanbevelingen doen voor een vervolgproject waarbij jij zelf of iemand anders verder zou kunnen/moeten komen. Op deze manier werken is volledig conform de wijze waarop professioneel academisch onderzoek ook uitgevoerd wordt.

  1. Maak een kleine laboratoriumopstelling met geschikte membranen en meet vervolgens met behulp van een computerprogramma zoals Coach of je een waarneembaar temperatuurverschil en/of drukverschil kunt meten. Het lijkt mij dat dit haalbaar moet zijn.
  Het mooiste zou zijn wanneer je aan ion-selectieve membranen kunt komen en direct elektrische energie kunt opwekken. Je kunt dan in eerste instantie ook weer een programma als Coach gebruiken om het spanningsverschil te meten. Je hoeft dan niet direct een grote spanning op te wekken om resultaat te meten.
  2. Kijk of je je laboratoriumopstelling kunt vergroten om een groter temperatuur/druk/spanningsverschil te realiseren tot een waarde waarbij het zal gaan lukken om bijvoorbeeld een lampje te laten branden oid. Dat is een leuke uitdagende tweede stap!
  3. Wanneer je niet aan ion-selectieve membranen hebt kunnen komen is dit de stap waarbij je het temperatuurverschil/spanningsverschil zult moeten gaan omzetten naar elektrische energie zodat je nuttig gebruik kunt maken van de opgewekte energie.
  4. Nu je succesvol bent tav het opwekken van elektrische energie, wordt de volgende stap het opladen van een (zelfgemaakte) batterij.

  Kun je hiermee verder?

  Met vriendelijke groeten,

  Yvette van Rijckevorsel

  #1758 Reageer

  Hallo Timmy,

  Een bouwpakket Blue Energy is bij de Universiteit Wageningen Ned. te bestellen voor E 350 exclusief BTW. Daar zitten dus membranen en aansluitingen al bij, met beschrijving. Dat spaart je een hoop knutseltijd uit.

  Succes,

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #1759 Reageer
  timmy
  Gast

  Dank voor de reactie

  Aan de membranen kan ik desnoods zelf komen. Ik zal dan ook zelf veel investeren. Hoe ik deze energie zal omzetten in elektrische energie is de vraag. ik denk dat hier fysica en elektriciteit aan te pas komt. Ik ga zelf geen batterij ontwerpen(Dit is namelijk veel te moeilijk voor iemand die in het middelbaar zit) dus zal ik een bestaande batterij gebruiken die ik dan zal proberen opladen. Denk je dat het mogelijk is om dit in batterijen op te slagen?

  De andere onderzoeken die je aangeeft vind ik namelijk zeer interessant en zal ik zeker toepassen.

  #1760 Reageer

  Beste Timmy,

  Nog een aanvulling op jouw opmerking tav de batterijen.
  Een batterij zelf ontwerpen is mogelijk eenvoudiger dan een bestaande batterij opladen gezien het benodigde vermogen dat daarvoor nodig is. Het enige wat je voor je eigen ‘batterij’ nodig hebt is een redoxreactie waarbij je tijdens het opladen (endotherme reactie) een ion aanwezig in de oplossing omzet naar een vaste stof die bij voorkeur aan één van de elektroden bindt. Vervolgens kun je deze elektrode met ontstane stof verwijderen waardoor de reactie die plaatsvindt bij het ontladen niet kan plaatsvinden omdat één van de reactanten ontbreekt. Later, wanneer je je ‘batterij’ wilt benutten kun je de elektrode in de oplossing terugplaatsen om de exotherme reactie plaatst te laten vinden. Dit is allemaal onderdeel van het VWO eindexamenprogramma op de middelbaren school en zou dus niet te moeilijk moeten zijn.

  Succes!

  Het lijkt mij een erg leuk project…. we horen graag of en hoe het gelukt is!

  Groeten,

  Yvette van Rijckevorsel

  #1761 Reageer
  timmy
  Gast

  Ik veronderstel dat er ook brak water zal zijn als residu. Zou het eventueel nog mogelijk zijn dit te filteren tot drinkbaar water?

  #1762 Reageer

  Hoi Timmy,

  Je bent lekker bezig op deze mooie zomerdag!

  Filtreren zal vermoedelijk niet mogelijk zijn aangezien natriumchloride oplost in water en geen suspensie vormt. Het zuiveren van het water om het drinkbaar te maken vereist energie in de vorm van elektriciteit/zonne-energie (via membraan-scheiding) of hitte (destillatie) . Denk er maar over na… als het energie oplevert om zoet en zout water te mengen zoals je van plan bent, dan is het omgekeerde proces natuurlijk endotherm.
  De wet van behoud van energie dicteert dat wanneer het mengen van zoet en zout water een bepaalde hoeveelheid energie oplevert, het scheiden van beiden evenveel energie kost. Probleem is dus dat je dan netto geen energie opwekt….
  In grote delen van de wereld is er weinig animo om het zeer kostbare zoete water ter verspillen en brak te laten worden om energie op te kunnen wekken. Het voordeel van deze energiebron is echter wel dat het niet afhankelijk is van de zon en dus op ieder moment van de dag benut kan worden.
  Om een volledig bruikbaar energiesysteem te ontwikkelen lijkt het mij daarom dat je overdag de zonne-energie zou moeten benutten om zout water (deels) te ontzilten (bijvoorbeeld zeewater) zodat je geen kostbaar drinkwater nodig hebt wanneer je ’s nachts het ontzilte water weer vermengt met zout water. Daarmee creëer je in feite een cyclisch en duurzaam systeem waarbij er geen zoet drinkwater verspilt wordt.
  Dat roept dan wel weer de vraag op wat de meerwaarde is van blauwe energie ten opzichte van zonne-energie. Zonne-energie kun je tenslotte ook in een batterij opslaan en vervolgens ’s nachts gebruiken.
  Nu kan ik wel een aantal voordelen opnoemen… maar lijkt mij in het kader van jouw schoolproject een goed idee als je daar zelf over nadenkt en onderzoek naar doet ;).

  Groeten,

  Yvette van Rijckevorsel

  #1763 Reageer
  timmy
  Gast

  Ja je hebt gelijk. Maar het idee zou wel mooi geweest zijn denk je niet?

  #1764 Reageer

  Zoals ik zei, het is een super mooi idee… dus ik zou het niet meteen opgeven…
  Het lijkt mij voor jouw leerproces en ontwikkeling beter wanneer je hier eerst zelf wat onderzoek naar doet om er achter te komen wat de voor- en nadelen zijn van zonne-energie ten opzichte van blauwe energie en de vereisten voor het ontzilten van water.
  Als er namelijk geen voordelen van blauwe energie zouden zijn ten opzichte van zonne-energie dan zou niemand geïnteresseerd zijn in blauwe energie!

  Ik help je graag verder als je hier het één en ander over uitgezocht hebt en aanvullende vragen hebt!

  Groeten,

  Yvette

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
Reageer op: Blauwe energie
Mijn informatie:vraagbaak icoon hoeveel koper neerslag in kopersulfaat oplossing
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
hoeveel koper neerslag in kopersulfaat oplossing
hoeveel mg Cu zal theoretisch neerslaan wanneer gedurende 1 uur en 11 minuten een stroom van 48,5 mA door CuSO4 oplossing word geleid?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Reactie bij titreren
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Reactie bij titreren
beste meneer/mevrouw, Ik vroeg me af welke reactievergelijkingen horen bij de volgende titratie: 10 mL CuSO4 wordt in een erlenmeyer gedaan. Daarbij wordt een schep KI toegevoegd en 5mL azijnzuur. Er wordt wat gedestilleerd water toegevoegd. Vervolgens wordt er met natriumthiosulfaat getitreerd tot lichtgeel en dan 8 mL vers stijfselwater toegevoegd en doorgetitreert tot een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon titratie grafiek schetsen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
titratie grafiek schetsen
kun je een pH-curve schetsen van een titratie waarbij een zwak zuur wordt getitreerd met een oplossing van een sterke base. Met de pH verticaal en de mL zuur horizontaal
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon evenwichten en potentiaal
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
evenwichten en potentiaal
Hoi, Aan een waterstofelektrode stelt zich het volgende evenwicht in: H2(g) + 2H2O(l) <--> 2H3O+(aq) + 2e Als de H2-druk = 1atm. en de [H3O+] = 1 mol/L dan is de potentiaal per definitie 0. Leg uit in welke richting bovenstaand evenwicht zal verschuiven bij verdunnen van de oplossing en leg tevens uit hoe de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon PH rekenen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
PH rekenen
hoi, ik heb een vraagje. Bij het titreren van HCN met natronloog mag je aannemen dat de oplossing in het equivalentiepunt uit zilver opgelost NaCN bestaat. Bereken bij 25 graden de pH van een NaCN oplossing, die 0,25 mol NaCN per liter bevat. Hoe doe je dit? mvg
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon rekenen bufffer
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
rekenen bufffer
leg uit in welke volumeverhouding je 1,0 M ammonia en 1,0 M zoutzuur moet mengen om een bufferoplossing te maken met ph= 9,73 dit heb ik al  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon volume berekenen bij titratie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
volume berekenen bij titratie
leg uit in welke volumeverhouding je 1,0 M ammonia en 1,0 M zoutzuur moet mengen om een bufferoplossing te maken met ph= 9,73 dit heb ik al pH= 9,73  [H+]= 10^-pH=10^-9,73=1,86 x 10^-10 mol/L en NH3 + H+ -> NH4
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Onvolledige reactie
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
Onvolledige reactie
Wat is een onvolledige Reactie? Of bestaat dat niet? Alvast gedankt(=, Joe
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chromatografie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chromatografie
Hoi, Ik heb een vraagje over een vraag die ik moet beantwoorden. Ik heb dit geprobeerd te doen en vraag me nu af of mijn beredenering juist is, zouden jullie mij dit kunnen vertellen? Dit is wat ik gevonden heb:  A) Welke wet geeft aan hoe een stof zich bij chromatografie zal verdelen over mobiele […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH van oplossing verhogen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
pH van oplossing verhogen
Ik heb een oplossing van 1,0 liter van 0,50 M Na-fosfaatbuffer pH=6,2 (pKz van H2PO4- =7,2) voor practicum. Ik wil de oplossing nu op pH=7,2 brengen. Hoeveel ml 5,0 M NaOH moet ik toevoegen?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts