Blauwe energie
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

Blauwe energie

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #1756 Reageer
  timmy
  Gast

  Beste

  Volgend jaar heb ik mijn GIP(eindwerk). Ik vind blauwe energie eigenlijk wel iets interessant om iets rond te doen. Ik denk dat blauwe energie toch veel voordelen heeft. Het is niet afhankelijk van de wind of zon, er is geen CO2 uitstoot. Je kan dit eigenlijk overal realiseren waar zoet en zout water samenkomen. Ik heb wat opzoekwerk verricht en het blijkt dat als je 1 m³ zoet water met zout water vermengt je ongeveer een huis 30 minuten van stroom kunt voorzien. Mijn idee was om misschien een batterij de laten opladen met blauwe energie en daar dan mee iets laten aandrijven. Ik weet dat dit niet zomaar gaat als je zout en zoet water bij elkaar brengt. Er zit een heel proces achter met membranen onder andere. Maar denk je dat dit te realiseren valt?

  #1757 Reageer

  Beste Timmy,

  An sich natuurlijk een prachtig project om uit te werken. Vanzelfsprekend is een dergelijk project haalbaar, maar of hetgeen jij wilt helemaal haalbaar is daar heb ik wel zo mijn vraagtekens bij.

  De eerste vragen die jouw voorstel bij mij oproept zijn de volgende:
  1. Hoe ga je de energie die ontstaat als gevolg van het vermengen van de zoet- en zoutwaterstroom omzetten in elektrische energie?
  2. Hoe ga je vervolgens deze elektrische energie opslaan in een batterij? Ga je zelf een ‘batterij’ ontwerpen of een bestaande batterij gebruiken? En als je een bestaande batterij gaat gebruiken, dan is het maar de vraag of je voldoende energie weet op te wekken om de batterij meetbaar op te laden.
  3. Kun je membranen maken/vinden die beschikbaar zijn tegen een kostprijs die beschikbaar zijn binnen het budget van je school? En/of kun je wellicht terecht op een universiteit of bij een bedrijf die deze materialen/voorzieningen beschikbaar heeft.

  Als jou was zou ik mijn project dus opbouwen in verschillende stappen. Als niet alle stappen lukt dan heb je toch nog leuke resultaten van eerdere stappen te rapporteren en kun je goed onderbouwen/uitleggen wat er niet lukte bij latere stappen en aanbevelingen doen voor een vervolgproject waarbij jij zelf of iemand anders verder zou kunnen/moeten komen. Op deze manier werken is volledig conform de wijze waarop professioneel academisch onderzoek ook uitgevoerd wordt.

  1. Maak een kleine laboratoriumopstelling met geschikte membranen en meet vervolgens met behulp van een computerprogramma zoals Coach of je een waarneembaar temperatuurverschil en/of drukverschil kunt meten. Het lijkt mij dat dit haalbaar moet zijn.
  Het mooiste zou zijn wanneer je aan ion-selectieve membranen kunt komen en direct elektrische energie kunt opwekken. Je kunt dan in eerste instantie ook weer een programma als Coach gebruiken om het spanningsverschil te meten. Je hoeft dan niet direct een grote spanning op te wekken om resultaat te meten.
  2. Kijk of je je laboratoriumopstelling kunt vergroten om een groter temperatuur/druk/spanningsverschil te realiseren tot een waarde waarbij het zal gaan lukken om bijvoorbeeld een lampje te laten branden oid. Dat is een leuke uitdagende tweede stap!
  3. Wanneer je niet aan ion-selectieve membranen hebt kunnen komen is dit de stap waarbij je het temperatuurverschil/spanningsverschil zult moeten gaan omzetten naar elektrische energie zodat je nuttig gebruik kunt maken van de opgewekte energie.
  4. Nu je succesvol bent tav het opwekken van elektrische energie, wordt de volgende stap het opladen van een (zelfgemaakte) batterij.

  Kun je hiermee verder?

  Met vriendelijke groeten,

  Yvette van Rijckevorsel

  #1758 Reageer

  Hallo Timmy,

  Een bouwpakket Blue Energy is bij de Universiteit Wageningen Ned. te bestellen voor E 350 exclusief BTW. Daar zitten dus membranen en aansluitingen al bij, met beschrijving. Dat spaart je een hoop knutseltijd uit.

  Succes,

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #1759 Reageer
  timmy
  Gast

  Dank voor de reactie

  Aan de membranen kan ik desnoods zelf komen. Ik zal dan ook zelf veel investeren. Hoe ik deze energie zal omzetten in elektrische energie is de vraag. ik denk dat hier fysica en elektriciteit aan te pas komt. Ik ga zelf geen batterij ontwerpen(Dit is namelijk veel te moeilijk voor iemand die in het middelbaar zit) dus zal ik een bestaande batterij gebruiken die ik dan zal proberen opladen. Denk je dat het mogelijk is om dit in batterijen op te slagen?

  De andere onderzoeken die je aangeeft vind ik namelijk zeer interessant en zal ik zeker toepassen.

  #1760 Reageer

  Beste Timmy,

  Nog een aanvulling op jouw opmerking tav de batterijen.
  Een batterij zelf ontwerpen is mogelijk eenvoudiger dan een bestaande batterij opladen gezien het benodigde vermogen dat daarvoor nodig is. Het enige wat je voor je eigen ‘batterij’ nodig hebt is een redoxreactie waarbij je tijdens het opladen (endotherme reactie) een ion aanwezig in de oplossing omzet naar een vaste stof die bij voorkeur aan één van de elektroden bindt. Vervolgens kun je deze elektrode met ontstane stof verwijderen waardoor de reactie die plaatsvindt bij het ontladen niet kan plaatsvinden omdat één van de reactanten ontbreekt. Later, wanneer je je ‘batterij’ wilt benutten kun je de elektrode in de oplossing terugplaatsen om de exotherme reactie plaatst te laten vinden. Dit is allemaal onderdeel van het VWO eindexamenprogramma op de middelbaren school en zou dus niet te moeilijk moeten zijn.

  Succes!

  Het lijkt mij een erg leuk project…. we horen graag of en hoe het gelukt is!

  Groeten,

  Yvette van Rijckevorsel

  #1761 Reageer
  timmy
  Gast

  Ik veronderstel dat er ook brak water zal zijn als residu. Zou het eventueel nog mogelijk zijn dit te filteren tot drinkbaar water?

  #1762 Reageer

  Hoi Timmy,

  Je bent lekker bezig op deze mooie zomerdag!

  Filtreren zal vermoedelijk niet mogelijk zijn aangezien natriumchloride oplost in water en geen suspensie vormt. Het zuiveren van het water om het drinkbaar te maken vereist energie in de vorm van elektriciteit/zonne-energie (via membraan-scheiding) of hitte (destillatie) . Denk er maar over na… als het energie oplevert om zoet en zout water te mengen zoals je van plan bent, dan is het omgekeerde proces natuurlijk endotherm.
  De wet van behoud van energie dicteert dat wanneer het mengen van zoet en zout water een bepaalde hoeveelheid energie oplevert, het scheiden van beiden evenveel energie kost. Probleem is dus dat je dan netto geen energie opwekt….
  In grote delen van de wereld is er weinig animo om het zeer kostbare zoete water ter verspillen en brak te laten worden om energie op te kunnen wekken. Het voordeel van deze energiebron is echter wel dat het niet afhankelijk is van de zon en dus op ieder moment van de dag benut kan worden.
  Om een volledig bruikbaar energiesysteem te ontwikkelen lijkt het mij daarom dat je overdag de zonne-energie zou moeten benutten om zout water (deels) te ontzilten (bijvoorbeeld zeewater) zodat je geen kostbaar drinkwater nodig hebt wanneer je ’s nachts het ontzilte water weer vermengt met zout water. Daarmee creëer je in feite een cyclisch en duurzaam systeem waarbij er geen zoet drinkwater verspilt wordt.
  Dat roept dan wel weer de vraag op wat de meerwaarde is van blauwe energie ten opzichte van zonne-energie. Zonne-energie kun je tenslotte ook in een batterij opslaan en vervolgens ’s nachts gebruiken.
  Nu kan ik wel een aantal voordelen opnoemen… maar lijkt mij in het kader van jouw schoolproject een goed idee als je daar zelf over nadenkt en onderzoek naar doet ;).

  Groeten,

  Yvette van Rijckevorsel

  #1763 Reageer
  timmy
  Gast

  Ja je hebt gelijk. Maar het idee zou wel mooi geweest zijn denk je niet?

  #1764 Reageer

  Zoals ik zei, het is een super mooi idee… dus ik zou het niet meteen opgeven…
  Het lijkt mij voor jouw leerproces en ontwikkeling beter wanneer je hier eerst zelf wat onderzoek naar doet om er achter te komen wat de voor- en nadelen zijn van zonne-energie ten opzichte van blauwe energie en de vereisten voor het ontzilten van water.
  Als er namelijk geen voordelen van blauwe energie zouden zijn ten opzichte van zonne-energie dan zou niemand geïnteresseerd zijn in blauwe energie!

  Ik help je graag verder als je hier het één en ander over uitgezocht hebt en aanvullende vragen hebt!

  Groeten,

  Yvette

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
Reageer op: Blauwe energie
Mijn informatie:vraagbaak icoon vraag 17 2002 tijdvak 1
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vraag 17 2002 tijdvak 1
In mijn scheikunde boek kwam een oud examen opgave van 2002 tijdvak 1 vraag 17. Ik snap er dus helemaal niks van. Zouden jullie mij kunnen helpen met hoe je dit soort vragen beantwoord en hoe zei op het antwoord kwamen?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Rekenen zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Rekenen zuren en basen
Goedenavond, Ik had een vraag waar ik niet helemaal uitkwam met betrekking tot chemisch rekenen aan zuren en basen. Hopelijk zou iemand mij op weg kunnen helpen. De vraag luidt als volgt: Je hebt een oplossing van natriumcarbonaat met een pH van 11,70 (T=298 K). Aan 50 mL van deze oplossing wordt 10 mL 0,10 […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Druk in een vat
Vraag
Druk in een vat
Stel dat ik een drukvat/buffervat heb van b.v. 1.000 liter lucht met een uitgangsdruk van 1 bar. Wat gebeurt er als ik daar met een compressor 1.000 liter lucht (of een hoeveelheid 'N') bij in pomp? Mijn uitgangspunt is de ideale gaswet: P x V / N x T = constant. Dus als ik N […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Katalysator in evenwichtsreactie
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Katalysator in evenwichtsreactie
Mijn vraag is simpel Beïnvloedt een katalysator in een reactie met ingesteld evenwicht beide reactiesnelheden (reactie links en rechts) met dezelfde toename of afname? Ik begrijp niet dat een katalysator voor twee verschillende reacties dezelfde invloed kan hebben.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon scheikunde zuren
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
scheikunde zuren
de opdracht uit het boek: Methaanzuur is een organisch zuur. Geef de reactievergelijking in molecuulformules van de reactie die verloopt bij het oplossen van methaanzuur in water. hoe/waar kan ik vinden wat de formule van methaanzuur is, staat het ergens in de binas of moet ik dit leren?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH berekenen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
pH berekenen
Bereken de pH na samenvoegen van: 100,0 ml zoutzuur (pH=2,70) en 100,0 ml KOH (pH=11,50) Ik heb de concentratie H3O+ en de concentratie OH- kunnen betekenen, maar ik weet niet hoe ik verder zou moeten.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon scheikunde bio-alcohol
Scheikunde | Havo | 3
Vraag
scheikunde bio-alcohol
Hi mijn vraag is: Wat is de juiste reactievergelijking van Bio-alcohol/ethanol?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon chemisch rekenen
Scheikunde | Havo | 4
Vraag
chemisch rekenen
Het lukt mij niet om aan deze oefening te beginnen: In een afgesloten reactievat werden 1,20 mol chloorgas en 0,20 mol zuurstofgas gebracht. Er trad een aflopende reactie op waarbij er 0,40 mol van een oxide van chloor gevormd werd. Wat is de formule van het gevormde oxide?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts