het vinden van de sterkste oxidator en reductor
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

het vinden van de sterkste oxidator en reductor

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #156471 Reageer
  Tasniem
  Gast

  De eerste stap die je moet zetten om een totaalvergelijking van een redoxrectie te maken, is dat je alle gegeven deeltjes moet opschrijven. Het lukt mij niet om hieruit te halen wat de sterkste oxidator en de sterkste reductor is (ik weet wel dat de sterkste ox rechts bovenin van de tabel staan en de sterkste red links onderin). Omdat er meerdere deeltjes zijn weet ik niet wat wat is. Heeft u misschien tips voor mij?

  Mvg,

  Tasniem

  #156472 Reageer

  Hallo Tasniem,

  Je hebt gelijk dat je bij het opstellen van een redoxreactie eerst alle deeltjes moet opschrijven die aanwezig zijn. Hierbij moet je letten of bv zuren gesplitst zijn (de sterke zuren) of niet. Dit geldt ook voor een zoutoplossing.

  In tabel 48 is F2(g) de sterkste oxidator, dus links bovenin de tabel. Li (s) is de sterkste reductor dus rechts onderin de tabel.

  De sterkste aanwezige reductor reageert met de sterkst aanwezige oxidator.  Deze reactievergelijkingen schrijf je onder elkaar. Bij de reductor moet de reagerende stof links van de pijl staan. Het aantal elektronen dat afgegeven wordt (door de reductor) moet gelijk worden aan het aantal elektronen dat opgenomen wordt (door de oxidator). Daarvoor moet soms een van de 2 vergelijkingen met een factor vermenigvuldigd worden. Daarna tel je de vergelijkingen bij elkaar op.

  Controleer daarna of de reactievergelijking kloppend is. Lins en recht van de pijl mogen niet dezelfde deeltjes staan. Soms is dat met H2O of H+ het geval. Weet je wat je dan moet doen?

  Ik hoop dat je met bovenstaande uitleg verder kunt.

  Succes, Aky

   

   

   

   

  #156474 Reageer
  Tasniem
  Gast

  Heel erg bedankt voor uw uitleg! Hoe zou ik gemakkelijk hieruit kunnen halen wat de sterkste ox en red is: FeBr3-oplossing + KI-oplossing?

  #156476 Reageer

  Beste Tasmien,

  FeBr3 en KI zijn zouten die goed oplosbaar zijn in water, zie tabel 45. In de oplossing zijn deze zouten gespitst in ionen. Deze ionen schrijf je op. In een oplossing is ook altijd H20 aanwezig. Die hoort ook bij de aanwezige deeltjes te staan. Je zoekt dan de sterkste aanwezig oxidator op door links bovenaan te beginnen en de tabel naar beneden te volgen tot je een deeltje vindt dat aanwezig is. Let op er is Br-aq aanwezig en niet Br2 !  Hetzelfde doe je met de reductor, dus rechts onderaan beginnen. Let ook hier op. Is er K of K+ aanwezig?  Daarna volg je het stappenplan uit mijn eerste antwoord.

  Succes weer.

  Groeten, Aky

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: het vinden van de sterkste oxidator en reductor
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts