Hoe prepareer ik een hechtingslaag op basis van Chrome Alum en gelatine?
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Hoe prepareer ik een hechtingslaag op basis van Chrome Alum en gelatine?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #150492 Reageer
  Vincent
  Gast

  Goede middag,

  Ik ben niet vertrouwd met het Nederlandse onderwijssysteem en ben geen student scheikunde.

  Ik ben me aan het verdiepen in alternatieve fotografische procédés. Om de fotografische emulsie goed te laten hechten op niet absorberende oppervlakten moet ik deze vooraf bestrijken met een preparaat van:

  gelatine (1% oplossing) 100 ml

  chrome alum (10% oplossing) 0,5 ml

  ethanol 96% 4ml

  Maar ik kan nergens vinden hoe ik die beide oplossingen precies moet maken ( is dat met gedemineraliseerd water?  Moet dat verwarmd worden?, gefilterd? …)

  Alvast hartelijk dank voor uw hulp.

  Met vriendelijke groet,

  Vincent

   

  #150493 Reageer

  Beste Vincent,

  Oplossingen in de scheikunde worden in principe altijd gemaakt met gedestileerd of gedeminiraliseerd water. Ik vermoed dat dit voor fotografische procédés zeer belangrijk is om storende nevenreacties te voorkomen.

  Een 1% oplossing kan duiden op 1 volume procent of 1 massaprocent. Veel niet chemici zijn slordig bij het noteren om welke het betreft. Een veilige aanname is over het algemeen om uit te gaan van de aggregatietoestand van de op te lossen stof. Gelatine is een vast stof, dus ik neem aan dat het hier een massapercentage bereft. Dat betekent dat er per 100 gram water 1 gram gelatine opgelost dient te worden. Betreft het een volume percentage dan dient er 1 mL gelatine per 100 mL oplossing gebruikt te worden. Ik denk dat het percentage niet zo heel nauw komt, dus dan kun je 99 mL water gebruiken en aannemen dat volumeverandering als gevolg van het oplossen van de gelatine verwaarloosbaar is.

  Dit principe kun je vervolgens ook toepassen op de andere twee oplossingen, Hoewel ethanol ‘gewoon’ verkrijgbaar is is als 96% oplossing.

  Tot slot is je laatste vraag op twee manieren te interpreteren.

  1. de gebruikte stoffen zijn oplosbaar en de concentraties laag dus ik verwacht niet dat verwarmen nodig is. Mocht je echter merken dat de stoffen niet zo goed op willen lossen dan kun je het water verwarmen tot zo’n 80/85 graden zodat de stof makkelijker oplost. Filtreren is alleen nodig als de toegevoegde hoeveelheid stof te veel is om op te lossen. Dat lijkt mij hier niet het geval.

  2. Om gedemineraliseerd water te maken is een ionenwisselaar nodig. Dit is behoorlijk dure apparatuur en bij deze hoeveelheden niet interessant lijkt mij. Je kunt dit water meestal bij drogist of apotheek of online kopen, wordt bijvoorbeeld gebruikt in strijkijzers om kalkaanslag tegen te gaan. Je kunt ook gedestileerd water gebruiken. Dit maak je door water te verdampen, de damp op te vangen en weer te condenseren. Ook hiervoor is speciale apparatuur/glaswerk nodig. Echter condenswater uit de droger is ook gedestilleerd water. Je zou dit kunnen uitproberen. Het is vaak wel wat verontreinigd met stofpluisjes, dus even filtreren over een koffiefilter is dan handig.

  Beantwoord dit zo jouw vragen?

  Groeten,

  Yvette

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Hoe prepareer ik een hechtingslaag op basis van Chrome Alum en gelatine?
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts