hoeveelheid mmol in anodekant berekenen met een titratie.
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

hoeveelheid mmol in anodekant berekenen met een titratie.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #155942 Reageer
  Samuel
  Gast

  Ik heb vorige week eeb practicum scheikunde moeten doen over elektrolyse van CuSO4 de proef was wel goed gegaan alleen moet ik nu aan een verslag werken maar loop ergens vast. Bij ons titratie moesten we in een erlenmeyer 10 mL kopersulfaatoplossing (oorspronkelijke oplossing) doen en uiteindelijk aanvullen met demiwater tot de 100 mL streepje en moesten we titreren met behulp van een Thiosulfaatoplossing (0,100 M). Dit was wel gelukt en uiteindelijk kreeg ik bij mijn berekeningen dat er 1,0325 mmol Cu2+ in zat. Alleen mijn vraag is dus dat we moesten uitrekenen hoeveel mmol Cu2+ bij begin van de proef in de anodekant aanwezig was op grond van de titratie van de oorspronkelijke oplossing. In de anodekant zat 25 mL aan het begin van de proef. Kan ik dan zeggen dat er 1,0325 mmol x 2,5 in de anodekant zat?

  #155943 Reageer

  Hallo Samuel,

  Je moet me toch iets meer informatie geven om me te laten begrijpen hoe deze proef precies verloopt. Zoals: wat waren de elektroden bij de elektrolyse? Wat was de opstelling bij de elektrolyse; waren er 2 verschillende halfcellen? Heb je misschien kaliumjodide-oplossing toegevoegd? (Dit omdat thiosulfaat meestal wordt gebruikt om de hoeveelheid I2 te bepalen.) De laatste vraag kan ik misschien wel beantwoorden. Je heb 25 van 100 mL gebruikt voor de titratie, dus de totale hoeveelheid zou dan 4 maal zo groot zijn.

  Wil je mij extra informatie geven?

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #155944 Reageer
  Samuel
  Gast

  Dit was de uitvoering die we kregen bij onze practicum. de opstelling had ook geen zoutbrug maar een poreus materiaal. en de reactie vergelijking was dus Cu2+ (aq) + 2e-   –> Cu (s)

  Maak de opstelling volgens tekening. Breng 50 mL kopersulfaatoplossing in de U-buis. Wacht tot het vloeistof niveau in beide been gelijk is. Deze oplossing beat ongeveer 50 gram gekristalliseerd kopersulfaat per liter. De exacte sterkte word door middel van titratie vastgesteld.
  Schuur de beide koperelektroden goed schoon en wee de anode op de analytische balans. Als de hele opstelling in orde is wordt de stroom ingeschakeld. Let erop dat de anode geplaatst is in het been met de kraan. Stel de stroom in op ongeveer 40 mA. Noteer de exacte waarde en controleer van tijd tot tijd of de waarde tijdens het elektrolyseren ook constant blijft. Indien nodig de stroomsterkte even bijregelen. Elektrolyseer gedurende 10 minuten. In deze tijd kun je alvast de spullen, die nodig zijn voor de titratie klaarzetten. Zet en bekerglas van 100 mL onder de kraan van de U-buis. Schakel de stroom uit als de 10 minuten voorbij zijn. Hal de kathode uit de U-buis en plaats een stop op dit been van de buis. Laat onmiddellijk de inhoud van de anode ruimte in het bekerglas lopen door de kraan te openen. Spoel de koperen anode goed schoon (niet schuren!). Dep hem zorgvuldig droog en wee hem opnieuw op de analytische balans.

  Voordat nu an het titreren wordt begonnen, moet eerst een nieuwe elektrolyse gestart worden. Deze verloopt precies gelijk aan de vorige, maar duurt 30 in plats van 10 minuten.
  Ga nu eerst door titratie het kopergehalte van de oorspronkelijke oplossing vaststellen. Spoel een pipet van 10 mL met de oorspronkelijke oplossing. Pipetteer 10 mL van de oorspronkelijke oplossing in en erlenmeyer. Voeg een schep KI en 5 mL 4 M azijnzuur toe. Vul aan met water tot ongeveer 100 mL en laat 2 minuten staan. Titreer met thiosulfaatoplossing van 0,100 M tot lichtgeel. Voeg dan 8 mL vers stijfselwater toe en titreer verder van donkerblauw naar roomblank (ongeveer de kleur van koffie-room). Voer de titratie van de oorspronkelijke kopersulfaatoplossing minstens in duplo uit.<

  Vervolgens moet je ook het kopergehalte in de oplossing afkomstig van de anodekant gaan bepalen.
  Denk eraan dat je maar 25 mL tot je beschikking hebt. Spoel daarom de pipet niet tussendoor met gedestilleerd water, maar slechts één keer met de te onderzoeken vloeistof. Voer daarna de titratie op dezelfde manier uit als je bij de oorspronkelijk oplossing hebt gedaan. Ondertussen zal de elektrolyse van 30 minuten ook wel klaar zijn. Bepaal ook hiervan op dezelfde manier het kopergehalte van de oplossing van de anodekant.

  Alvast bedankt voor uw reactie

  #155945 Reageer

  Hallo Samuel,

  Nog steeds snap ik niet het doel van de proef. Moet je bewijzen dat de afname van de hoeveelheid Cu2+ overeenkomt met de massavermeerdering van de anode? Zoals ik het nu begrijp, titreer je 10 mL van de 25 mL(de helft) vloeistof in de U-buis. Dus dan moet je inderdaad met 2,5 vermenigvuldigen. Ik moet er wel bij zeggen dat de methode niet erg nauwkeurig zal zijn: Je weet niet zeker of precies de helft van de oplossing in de anodehelft zit; en weet je zeker dat Cu2+-ionen NIET door het poreuze materiaal gaan?

  Maar misschien is je vraag hiermee wel beantwoord…..

  Laat maar horen of je tevreden bent.

  Groet,

  Jan Wim Peters

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: hoeveelheid mmol in anodekant berekenen met een titratie.
Je informatie:vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts