
Vraagbaakscheikunde.nl
Polaire atoombinding
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
4
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 6 maanden geleden door
lieke.
-
AuteurBerichten
-
Merel
GastHoi,
Ik heb een vraag over de polaire atoombinding. In mijn lesboek staat dat deze wordt gevormd als er een binding is tussen twee niet-metaalatomen. Maar is het nu zo dat er altijd een polaire atoombinding wordt gevormd, als twee verschillende niet-metaalatomen een binding aangaan? Of ligt het nog aan het verschil in elektronegativiteit, en moet ik weten welke atomen dan wel een niet een binding aangaan? (Ik zit nu in de 4e)
Alvast bedankt!
Groetjes,
Merel
lieke
Gasthoi, ik wilde net dezelfde vraag stellen, ik ben hier ook wel benieuwd naar. Alvast bedankt! En jij succes met leren Merel 😉
Kees
ExpertHallo Merel,
Je bent al aardig in de buurt. Of misschien ben je er al helemaal.
Wat betekent “polair”? En wat is er dan nodig om een binding polair te maken?
Lukt dat zo? Ik hoor het graag.
Groeten van Keeslieke
GastHallo Kees, een polaire binding is dus een binding waarbij het elektronenpaar verschuift door de verschillende elektronegativiteit. Maar is het alleen dat er een polaire binding ontstaat met de F,O,N,Cl reeks en H of gewoon met alle atomen met verschillende elektronegativiteit?
Kees
ExpertHa, Lieke. Goed nagedacht.
Even wat voorbeelden.
De binding tussen twee chlooratomen in het Cl2 molecuul is helemaal apolair omdat beide atomen dezelfde electronegativiteit hebben.
De binding in kaliumchloride is helemaal ionisch omdat kalium en chloor een groot verschil hebben in electronegativiteit. BINAS Tabel 40A.Polaire binding zit daar ergens tussenin, maar het is een glijdende schaal die loopt van bijna apolair tot bijna ionisch. De grens tussen apolair en polair ligt ergens bij 0,4 tot 0,5 verschil in electronegativiteit. Voor de grens tussen polair en ionisch noemen mijn bronnen een waarde ergens tussen de 1,7 tot 2,0. Die 2,0 lijkt me dan wat hoog genomen: chloor en natrium hebben een verschil in electronegativiteit van 2,8-1,0=1,8.
Ik zou zeggen: bij verschil in electronegativiteit tussen 0,5 en 1,7 noemen we de binding polair. Hoe groter het verschil in electronegativiteit, hoe polairder de binding. Als je leerboek grenswaarden noemt, hou die dan aan.
Kan je daar mee verder?
-
Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door
Kees.
lieke
Gasthoi Kees,
daar kan ik zeker wat mee. heel erg bedankt!
groetjes Lieke
-
Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens


Vraag
Het gaat over berekenen van massa


Vraag
Het gaat over berekenen van massa


Vraag
Formele ladingen bij grensstructuren


Vraag
zuur-base: deeltjes (in dit geval aminozuren) in basische en zure milieus




Eindexamen
Koper uit malachiet




Eindexamen
Fehlingsreagens



