Reageer op: Zuur-base reacties voor project
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Zuur-base reacties voor project

#152390
Mathijs
Expert

Hoi Bob,

Ik spring even voor Dick in. Hopelijk is dat oke.

Je verklaring voor 5a klopt inderdaad. Wanneer kopersulfaat oplost in water, krijg je een blauwe oplossing. Let er wel nog even op dat koper(II)sulfaat, als het niet is opgelost, een zout is, en dus een vaste stof. Vaste stoffen mengen niet met vloeistoffen, maar lossen erin op.

Bij 5b noem je dat je een turquoise vaste stof observeert als je het natronloog bij je Cu2+(aq) doet. Je geeft daarbij deze reactievergelijking: Cu2+ (aq) + SO42-(aq) + H2O + Na+(aq) + OH(aq) –> Cu(OH)2 (aq) + Na2SO4 (aq) + H2O.
Heb je hier moleculen die toeschouwer zijn en je dus eigenlijk niet hoeft te vermelden, waardoor de vergelijking wat overzichtelijker wordt? Ook zie ik dat je links van de pijl 1 Na+ en 1 OH- hebt, maar rechts van de pijl heb je 2 Na+ en 2 OH-. Daar moet je misschien nog even naar kijken. En je vormt na de reactie 2 zouten die je als opgelost weergeeft. Zijn de zouten die je hier vormt ook echt oplosbaar en moet je ze dan dus als losse ionen schrijven, of slaan ze neer, en moet je ze dus als Cu(OH)2 (s) of Na2SO4 (s) schrijven? En wat kunnen de kleuren van die zouten zijn? Wikipedia geeft ook een goed beeld van de kleuren. Misschien dat je dit kan vergelijken met je eigen waarnemingen?

In 5c moet je het mengsel met Cu(OH)2 verwarmen. De opgave geeft dat er CuO gevormd wordt, maar je moet de vloeistof nadien pas afgieten. Dus ook al verwarm je het buisje, de zuurstof uit de lucht kan misschien wel niet bij het Cu(OH)2 komen! Kan je een manier bedenken hoe je van Cu(OH)2 naar CuO zou gaan? En wat zou je dan nog meer vormen? Zou het kunnen dat de blauwe kleur die je gedurende deze reactie observeert, van dezelfde stof als bij 5a/b afkomstig is, of niet?

Na het verwarmen zegt het protocol dat je de vloeistof zo goed mogelijk moet afgieten. Waar is het CuO dan gebleven wat je in c gevormd hebt, en wat zijn dan de aanwezige deeltjes in deze stap? Zijn de stoffen die je overhebt goed oplosbaar in water, of niet? En, zoals je misschien weet, is geconcentreerder zwavelzuur best wel reactief. Zijn er aanwezige deeltjes waarmee dat zwavelzuur kan reageren, en wat zou het dan vormen?

 

Hopelijk kom je zo weer een paar stappen verder! Laat het maar weten als er dingen nog niet helemaal duidelijk zijn.

 

Groeten,
Mathijs

Inloggen voor experts