M. Bus

M. Bus

Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Reactievergelijking opstellen. #171661
    M. Bus
    Expert

    Hoi Meike,

    Je hebt een goed begin gemaakt. Je moet nu eerst de reactievergelijking kloppend maken. Van elk element moet links en rechts evenveel staan. Dus hoeveel CO2 moleculen kunnen er ontstaan uit C8H18?

    De volgende stap is uitrekenen hoeveel mol C8H18 zit in 45 liter C8H18. Je hebt daar de dichtheid en de molmassa voor nodig.

    Uit de reactievergelijking weet je nu ook hoeveel mol CO2 er ontstaat als je de C8H18 verbrandt. Als je nu de ideale gaswet gebruikt kan je uitrekenen hoeveel liter CO2 gas dat is.

    Probeer deze stappen toe te passen, en als je er niet uitkomt laat dan weer even weten hoe ver je bent gekomen, dan helpen we je vanaf daar weer verder.

    Succes!

    In reactie op: Redoxreactie vraagje #171473
    M. Bus
    Expert

    Hoi Meike, Zoals je weet moet je eerst alles links en rechts van de pijl gelijk maken. Ijzer is gemakkelijk want dat is al gelijk. Maar hoeveel sulfaat komt er rechts te staan? En daaruit volgt hoeveel water er links staat. Dan kom je als het goed is uit op 16 H+ aan de rechterkant. Mocht je alsnog niet op 16 uitkomen stuur dan even de vergelijking op zoals je die zelf hebt gemaakt, dan help ik je verder.

    Gr. Marcel

    In reactie op: GHB, Ketamine, Reactie, Kleurverandering #162489
    M. Bus
    Expert

    Beste Luc,

    Dit onderwerp gaat een beetje voorbij aan de scope van de scheikunde vraagbaak. Mogelijk dat het forensisch instituut NFI u hierbij kan helpen?

     

    Veel succes!

    In reactie op: dipool dipool binding #157757
    M. Bus
    Expert

    Beste A,

    De lading is in een molecuul niet altijd gelijk verdeeld. Sommige element trekken wat harder aan de elektronen dan andere waardoor een deel van het molecuul iets negatiever geladen is dan een ander deel van het molecuul. Eigenlijk is het molecuul daarmee een soort magneetje geworden. Een negatief geladen deel van een molecuul wordt aangetrokken door een positief geladen deel van een ander molecuul, en zie daar: een dipool-dipool verbinding. Is het zo duidelijk?

    In reactie op: structuurformule #157681
    M. Bus
    Expert

    Beste Fré, Dat ethylbroom-ethanoaat kan worden gemaakt uit 2-broomethaanzuur en ethanol is al een goeie aanwijzing. Schrijf eerst de structuurformule van 2-broomethaanzuur op. Als je dit nu voor je ziet kan je misschien zelf bedenken hoe ethylbroom-ethanoaat er uit zal zien. Het is 2-broomethaanzuur, maar dan met een ethylgroep er aan. Mocht je meer hulp nodig hebben dan horen we het wel.

    In reactie op: Polymeren #156930
    M. Bus
    Expert

    Hoi Noah,

    Inderdaad! Een polyester is een voorbeeld van een polymeer.

    Gr. Marcel

    In reactie op: Polymeren #156927
    M. Bus
    Expert

    Beste Noa,

    Een polymeer is een hoeveelheid heel lange molecuulketens die zijn gevormd doordat kleine moleculen met elkaar hebben gereageerd tot een keten. Polyester is daar een voorbeeld van. Hier worden de lange ketens gevormd doordat de esters de verbinding vormen tussen de beginmoleculen, monomeren genoemd.

    Is het zo duidelijk?

    In reactie op: temperatuur vloeistof en damp #155936
    M. Bus
    Expert

    Beste Pieter,

    Om je te helpen draai ik de vraag even om: Stel, de temperatuur van de damp zou hetzelfde zijn als die van de kokende vloeistof. Zou het dan uit die damp condenseren?

    Ik hoop dat dit je verder helpt. Mocht je er niet uitkomen laat het dan weten!

    In reactie op: verdunningsfactor #155876
    M. Bus
    Expert

    Beste Anne,

    Je kan deze het beste in twee delen opdelen.

    1. Als je 1 ml van een stof oplost in 100 ml water. Hoeveel keer heb je dan verdund?

    2. Als je aan 10 ml oplossing 10 ml water toevoegt, hoeveel heb je die oplossing dan verdund?

    Kan je daarna bedenken hoeveel keer er in totaal is verdund?

    Laat het maar weten als je er niet uitkomt. En stuur dan even mee hoe ver je bent gekomen, dan helpen we je verder.

    In reactie op: Molrekenen #152301
    M. Bus
    Expert

    Beste Julius,

    Sr is strontium, atoomnummer 38.

    Ik heb geen verstand van de klier van Cowper, maar ik denk dat als je “klier van Cowper” in google invoert dat je dan misschien zelf het antwoord vindt.

    In reactie op: massaspectrometrie #150286
    M. Bus
    Expert

    Beste Nooe,

    Uit je vraag maak ik een beetje op dat je al een idee hebt wat je wil opschrijven. Kan je laten zien hoe ver je bent? Dan kan ik je eventueel daarna helpen om het indien nodig nog beter op te schrijven. En m/z=31 is niet toevallig precies de helft van m/z=62.

    In reactie op: halfreacties #150262
    M. Bus
    Expert

    Beste Elise,

    Met CH2O en H2CO wordt hetzelfde bedoeld. CH2O is de officiële schrijfwijze. We hebben afgesproken dat we eerst het aantal koolstofatomen opschrijven, dan het aantal waterstofatomen en dan het aantal zuurstofatomen.

    Het kan handig zijn om het anders te doen. Als je namelijk H2CO schrijft, dan is het duidelijk dat aan de ene kant van de koolstof twee waterstofatomen zitten en aan de andere kant een zuurstof.

    Het is dus allebei goed!

    In reactie op: totaalreactie #150261
    M. Bus
    Expert

    Beste Elise,

    Een totaalreactie is een redoxreactie als er elektronenoverdracht is.

    In reactie op: totaalreactie #150236
    M. Bus
    Expert

    Beste Elise,

    Als je twee halfreacties optelt dan heb je inderdaad een redoxreactie. Denk er wel aan dat je misschien één van de halfreacties moet vermenigvuldigen om het aantal electronen gelijk te maken.

    Is het zo duidelijk?

    In reactie op: reacties herkennen #150230
    M. Bus
    Expert

    Beste Roger,

    Kan je uitleggen hoe ver je zelf al bent gekomen? Welke reactietypen overweeg je en wat weet je al over die typen? Misschien dat dat meteen al het antwoord geeft, anders dan kan ik je dan verder helpen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)

Inloggen voor experts