Vraagbaak scheikunde
Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 7 maanden geleden door anoniem.
-
AuteurBerichten
-
anoniemGast
Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar 5,8 volt en de stroomsterkte werd ook lager. Nu willen wij dit verklaren, want we dachten zelf dat chloorgas misschien de stroomkring heeft verbroken en dat er spanning is vrijgekomen in het chloorgas of bij deze reactie. Wij kunnen hier alleen geen enkele ondersteunende bron bij vinden. Is er iemand die mij kan helpen en die wel een bron heeft ter ondersteuning?
Yvette van RijckevorselExpertBeste,
Dat er cloorgas ontstaat wil zeggen dat de cloride-ionen uit de oplossing reageren tot chloormoleculen. Daardoor verandert de chlorideion concentratie in de oplossing. Kun je bedenken hoe de concentratie verandert? En waarom deze verandering gevolgen heeft voor de stroomsterkte?
Als je al redox reacties hebt gehad, dan zou je ook de reactievergelijking hiervan op kunnen stellen. Maar dat is niet nodig om de verandering die jullie zien te verklaren.
Bedenk wel dat cloorgas zeer giftig is en dat je deze proef in een zuurkast uit moet voeren. Zeker bij deze hoge concentraties! Je kunt eventueel overwegen om de spanning en stroomsterkte te meten bij wisselstroom in plaats van gelijkstroom. Daarbij zou minder cloorgas moeten ontstaan en de spanning en stroomsterkte verandert minder snel.
Laat je even weten of je er zo uitgekomen bent?
groeten,
Yvette
anoniemGastHeel erg bedankt ik zal er naar kijken. Wel kwamen we er achter dat er al een voorspanning is als de bronnenkast eerst aan wordt gezet en dat uit. Heeft dit hier ook mee te maken?
Yvette van RijckevorselExpertBeste,
Soms kan een spanningsbron zeer kort een piekspanning geven als je deze aanzet. Wellicht heb je dit gezien. Maar dat is op afstand wat lastig te beoordelen en met zekerheid te zeggen.
Groeten,
Yvette
anoniemGastVoor ons verslag moeten we reacties die in het bekerglas zijn ontstaan noteren. Wij hebben in ieder geval deze reactie:
NaCl (s) –> Na+ (aq) + Cl- (aq)
2 H2O + 2e- —> H2 (g) + 2OH-
die natuurlijk te combineren zijn als geheel, maar ik vroeg me af of natrium en hydroxide nog verder reageren met elkaar.
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens