Ontstaan ion
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Ontstaan ion

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #2087 Reageer
    Olivier
    Gast

    wij hebben het over ionen en dan staat er een ion onstaat als een atoom een elektron opneemt of afstaat, maar wanneer doet een atoom dit eigenlijk?

    #2091 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hallo Olivier,
    Je hebt helemaal gelijk dat een neutraal atoom niet zomaar een elektron van een ander atoom kan afpakken. Ik zie dat je in VWO5 zit dus ik vermoed dat je al bekend bent met redox reacties. Redox reacties zijn reacties waarbij elektronen overgedragen worden van het ene atoom naar een ander atoom.
    Op die manier kunnen dus ionen ontstaan uit de neutrale atomen. Ook kunnen ionen op die manier een hogere of lagere lading krijgen (bijvoorbeeld de verandering van Fe2+ naar Fe3+). Maar om deze verandering in elektronenconfiguratie te krijgen moet een ander atoom ook aan de reactie deelnemen. Het ene atoom staat een (of meerdere) elektron(en) af en het andere atoom neemt diezelfde hoeveelheid elektronen op.

    #2093 Reageer
    Olivier
    Gast

    Ahhh ja dat klopt inderdaad! Is het ook nog zo dat ze kunnen ontstaan onder invloed van een elektrische stroom?

    #2097 Reageer
    mui
    Gast

    Dag Olivier,

    Dat kan inderdaad.
    Ik weetniet of jullie het al over batterijen en accu’s gehad hebben, maar in alle middelbare schoolboeken wordt wel iets over de loodaccu gezegd.
    Deze loodaccu wordt opgeladen/bijgeladen dmv een elektrische stroom.
    Bij dat opladen wordt aan de -pool van de accu lood uit lood(II)sulfaat gevormd. De electronen die daarvoor nodig zijn worden aangevoerd door de elektrische stroom. Aan de +pool wordt lood(ii)sulfaat omgezet in lood(IV)oxide. De electronen die daarbij vrijkomen (Pb2+ in lood(II)sulfaat) -> Pb4+ in lood(IV)oxide) worden meegenomen door de elektrische stroom. De uitwendige spanningsbron pompt dus de elektronen rond.

    Ik weet niet of dit een toereikend antwoord op je vraag is.
    Zo ja, succes met de scheikunde verder.
    Zo nee, laat het me weten.

    Groet
    MUI

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Ontstaan ion
Je informatie:



vraagbaak icoon molaire massa gelijk stellen aan gram
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
molaire massa gelijk stellen aan gram
vr17 2022-II. Waarom wordt de molaire massa van ethanol gewoon gelijk gesteld aan gram? Ze rekenen niks om
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Lewisstructuren
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
Lewisstructuren
Hallo, ik had een vraag over het onderwerp lewisstructuren, moet je dit weten voor je examen? Ik heb dit namelijk echt nog nooit voorbij zien komen en ik snap er ook niks van. Zou je het kunnen uitleggen :)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Redoxreactie
Hallo, vij het scheikunde examen 2015-1 vwo vraag 3 staat dat de deeltjes zich reageren met HNO3 en dat salpeterigzuur ook nog vrijkomt. Vervolgens zetten ze deze deeltjes niet in de reactie. Hoezo is dat? Ik had dat wel gedaan want ze stonden tenslotte in de vraag. Bij vraag 4 is het hetzelfde, ze zetten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Evenwichtsvoorwaarde
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Evenwichtsvoorwaarde
Goedemorgen, ik heb een vraag over het 2021 tijdvak 1 scheikunde vwo examen. De toets lukte redelijk goed tot en met vraag 8 waar ik na 15 minuten overdenken toch vastliep. Toen ik het antwoord bekeek, raakte ik nog meer verward. Ze zeggen namelijk in het antwoord dat ook al is 1 stof vloeibaar en […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon water in zuur-basereacties
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
water in zuur-basereacties
Hoi! Ik heb een vraagje over zuurbasereacties. Hoe weet je of water aan het begin van de reactie reageert, of dat OH- of H3O+ aan het begin van de reactie reageert. In de beginstoffen staat namelijk nooit specifiek H2O of OH- of H30+....   Alvast  bedankt voor het reageren!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts