Bellenblaas tegen plastic in de rivieren
Alle artikelen

Artikel

Bellenblaas tegen plastic in de rivieren

Bij bellenblazen denk je waarschijnlijk aan een potje gevuld met zeepsop en een stokje waarmee je uren zoet bent. Leuk al die bellen, maar behalve dat het er leuk uit ziet en leuk is om mee te spelen, heb je er niet zo veel aan.

Dat geldt niet voor bellen die in een rivier worden geblazen en met de stroom omhoog drijven. Deze vorm van bellenblaas helpt namelijk om plastic afval uit het water te verwijderen. En dat is hoognodig omdat er onwijs veel plastic in het water voorkomt.

The Great Bubble Barrier
Een belangrijke oorzaak van al dat plastic in de rivieren is het gebruik van wegwerpplastic. Als er geen actie wordt ondernomen, neemt de hoeveelheid plastic in de wateren alleen maar toe en richt ondenkbare schade aan binnen het aquatische ecosysteem.

Een oplossing om dit te voorkomen is het barrièresysteem van de organisatie The Great Bubble Barrier dat plastic uit het water verwijdert met behulp van luchtbellen. Vissen zwemmen ongestoord door de bellen heen maar het plastic wordt tegengehouden en naar het oppervlak gevoerd. Hoe werkt de Barrier precies?

Het Bubble Barrier systeem bestaat uit drie onderdelen, te beginnen met het bellenscherm. Het bedrijf plaatst diagonaal een buis van flexibel rubber l op de bodem van de rivier. Voor een optimale werking van het bellenscherm bepaalt het team nauwkeurig de hoek waarin de buis wordt geplaatst rekening houdend met de stroming van de rivier.

Elektrische compressoren voeren de lucht aan die nodig is voor de bellenstroom . Samengeperste lucht wordt hierbij vanaf het land naar de buis gevoerd.

Tenslotte is er het opvangsysteem.  De bellenstroom leidt het afval naar het opvangsysteem aan de oever. Nadat het plastic afval aan het wateroppervlak verzameld is, worden de plastics uit het water verwijderd en gebracht naar faciliteiten die de plastics verder verwerken. Zo is de rivier plasticvrij en voorkomt de Barrier dat het afval uiteindelijk in de zee terecht komt.

Grote voordelen, kleine nadelen
Dit systeem om afval uit het water te verwijderen, heeft verschillende voordelen. Zoals eerder gezegd hebben vissen geen last van het bellenscherm omdat ze gemakkelijk door de bellen heen kunnen zwemmen en onderlangs het opvangsysteem kunnen passeren. Ook schepen hebben er geen last van. De zeevaart kan zonder problemen over de rivier varen.

Daarnaast verhoogt de toevoer van luchtbellen het zuurstofgehalte van het water en dit is gunstig voor het ecosysteem in het water. Ook heeft het systeem een groot bereik. Dit betekent dat het over de gehele breedte van de rivier kan worden ingezet.

The Great Bubble Barrier kan verschillende soorten plastic vangen dat zweeft in het water. Denk hierbij aan plastic zakjes, doppen, ballonnen en waterflesjes. Plastic dat al is gezonken naar de bodem of langzaam over de bodem beweegt kan helaas niet afgevangen worden.

Er wordt momenteel nog onderzocht of het systeem gebruikt kan worden voor het opvangen van microplastic met een grootte van 20 tot 500 micrometer.

Wat kan jij doen?
Dit bellenblaassysteem lijkt een mooie actie in de strijd tegen plastic vervuiling. Het is belangrijk om plastic uit het water te verwijderen maar nog belangrijker is om te voorkomen dat er nog meer plastic bij komt. Je kunt hier ook zelf iets aan doen!

Zorg dat je een eigen tas meeneemt naar de winkel en koop zo min mogelijk plastic verpakte producten. Mocht er nou toch een plastic dop zitten op je pak yoghurt of sapje, zorg dat je dit scheidt van de rest van het afval. Denk verder aan het herbruikbare items zoals een eigen waterfles of jouw eigen koffiebeker bij de Starbucks. Alle kleine beetjes helpen!

Bellenblaas is dus niet alleen leuk om mee te spelen maar kan ook heel nuttig zijn in de strijd tegen plastic vervuiling. En dat is heel hard nodig om het leven onder water gezond te houden! Vind jij de Great Bubble Barrier nou een interessante uitvinding? Neem dan zeker een kijkje op The Great Bubble Barrier – A smart solution to plastic pollution voor meer informatie.

Of misschien zie je jezelf later wel iets doen in de strijd voor schone rivieren en plasticvrije oceanen. Neem dan een kijkje bij opleidingen in de slider.

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo- opleidingen.

studieorientatie icoon Chemisch-fysisch analist
MBO 4
Enschede
Chemisch-fysisch analist
Regionaal Opleidingencentrum van Twente
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biologisch medisch analist
MBO 4
Amsterdam
Biologisch medisch analist
ROC van Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Landscape and Environment Management
HBO
Delft
Landscape and Environment Management
Hogeschool INHOLLAND
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Applied Science
Applied Science
Heerlen
Applied Science
Zuyd Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemie
Applied Science
Breda
Chemie
Avans Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aarde, Economie en Duurzaamheid
WO
Amsterdam
Aarde, Economie en Duurzaamheid
Vrije Universiteit Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aardwetenschappen
WO
Utrecht
Aardwetenschappen
Universiteit Utrecht
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemistry
WO
Nijmegen
Chemistry
Radboud Universiteit Nijmegen
Bekijk de opleiding