IJskoude branden in Siberië
post Alle artikelen

Artikel

IJskoude branden in Siberië

Bevroren landschappen en ijskoud. Dat is waarschijnlijk bij veel mensen de eerste gedachte over Siberië. Maar niets is minder waar. In Siberië komen namelijk ook natuurbranden voor. De afgelopen zomers zijn ze alleen veel groter en intenser.

Bij deze bosbranden komen veel broeikasgassen in de atmosfeer terecht. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor opwarming van de aarde. Bij de branden in Siberië komt extra CO2 en methaan vrij. Klimaatverandering is al een groot probleem en onderzoekers gaan achterhalen of de aarde hierdoor nog sneller opwarmt.

Tijdens het bosbranden seizoen in Siberië van 2021 is al bijna evenveel CO2 vrijgekomen als Duitsland in een jaar uitstoot!  Dat is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Ook is de warmteafgifte vele malen hoger. Siberië is duidelijk meer dan een land met alleen maar ijs.

Tijdens deze branden komt er dus CO2 en methaan vrij. Dit gebeurt op verschillende manieren, waarvan er hieronder twee worden uitgelegd:

De eerste manier heeft te maken met de koolstofkringloop. De koolstofkringloop zorgt ervoor dat koolstof in verschillende vormen over de aarde gaat. Een koolstofbron brengt CO2 in de atmosfeer en een koolstofput slaat koolstof op. Als de bron en de put in balans zijn dan blijft de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer ongeveer gelijk.

Een bos kan gezien worden als de koolstofput. Een boom neemt CO2 op tijdens het groeien en slaat dit op. Maar bij een bosbrand komt deze CO2 weer vrij in de atmosfeer.

De tweede manier waarop bosbranden in Siberië het broeikaseffect kunnen versterken heeft te maken met permafrost. Permafrost is een bevroren grond waarin veel oude plantenresten zijn opgeslagen. Deze laag ontdooit in de zomer en bevriest weer in de winter.

Maar hogere temperaturen en wegbranden van de laag zorgt ervoor dat de permafrost extra gaat dooien. De oude plantenresten in deze laag gaan hierdoor rotten. Tijdens het rotten komt het broeikasgas methaan vrij en dat is een sterker broeikasgas dan CO2.

Het effect van deze bosbranden op klimaatverandering wordt onderzocht. Uit een rapport van IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change opgericht door de Verenigde Naties, blijkt dat er gemiddeld meer neerslag in Siberië zal vallen. Dit lijkt misschien gunstig maar er worden ook meer hittegolven en kans op bliksem verwacht. Hierdoor gaan bosbranden waarschijnlijk vaker voorkomen.

Sneeuw en ijskoude temperaturen klinken misschien niet heel fijn, maar vele dieren hebben daar hun habitat. Deze bosbranden zijn een groot gevaar voor de natuur en de dieren die er leven.

Bijvoorbeeld de bruine beren, wolven, lynxen en muskusherten komen in gevaar. Tijdens branden kunnen ze verstikken door de rook en verbranden. Maar ook hun leefomgeving wordt verwoest en ze kunnen geen eten meer vinden.

Het is daarom heel belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Het IPCC doet dit door kennis over het klimaat, klimaatverandering en de gevolgen hiervan te delen. Zelf kun je ook stappen nemen die bijdragen aan een beter klimaat. Vaker de fiets pakken of met het openbaar vervoer reizen en afval scheiden zijn al een paar voorbeelden. Wil je extra ideeën? Neem dan een kijkje op Samen Sneller Duurzaam – Laat je verrassen door onze duurzame tips!

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo-opleidingen

studieorientatie icoon Chemisch-fysisch analist
MBO 4
Oss
Chemisch-fysisch analist
ROC de Leijgraaf
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Milieukunde
HBO
‘s-hertogenbosch
Milieukunde
HAS green academy
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Bos- en Natuurbeheer
HBO
Rheden
Bos- en Natuurbeheer
Van Hall Larenstein
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aardwetenschappen
WO
Amsterdam
Aardwetenschappen
Vrije Universiteit Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biologie
WO
Leiden
Biologie
Universiteit Leiden
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Natuurwetenschap en Innovatiemanagement
WO
Utrecht
Natuurwetenschap en Innovatiemanagement
Universiteit Utrecht
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aarde, Economie en Duurzaamheid
WO
Amsterdam
Aarde, Economie en Duurzaamheid
Vrije Universiteit Amsterdam
Bekijk de opleiding