Een groene stad
Alle artikelen

Artikel

Een groene stad

Je bent ze vast tegengekomen op school of in het nieuws, ingewikkelde technische en chemische oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Fantastisch natuurlijk, maar vaak erg duur of nog niet toepasbaar op grote schaal. Het bedrijf Respyre pakt het anders aan en zoekt hulp bij één van de meest efficiënte CO2-vangers op aarde: planten.

Bron: gorespyre.com

Een jasje van mos
Om precies te zijn maakt het team gebruik van de eigenschappen van mos. Respyre heeft een beton ontwikkeld dat de groei van mos op het oppervlak stimuleert. Het beton kan gebruikt worden om nieuwe structuren van te gieten of aangebracht worden als buitenste laag op bestaande structuren. Handig dus, maar hoe gaat dit dan klimaatverandering tegen?

In de juiste omgeving groeit het mos spontaan op het beton en bedekt het betonnen oppervlakken binnen een paar maanden. Het gebouw heeft nu een soort jasje van mos en vereist geen verdere nazorg.

Het mos werkt als een natuurlijk luchtfilter. Het neemt de broeikasgassen zoals CO2 en stikstof op uit de lucht en vervangt deze door zuurstof. Zo functioneren de meeste planten ook.

Bron: gorespyre.com

De kracht van mos
Daarnaast helpt deze constructie ook bij het zogeheten stedelijk hitte-eiland effect. In steden is het vaak warmer dan in omgelegen gebieden omdat gebouwen en wegen veel hitte vasthouden. Door de verdamping van het water dat het mos vasthoudt, koelen de met mos begroeide gebouwen af.

Door gebouwen en andere structuren te bedekken met het mos wordt ook de biodiversiteit verhoogt. Het mos levert namelijk een huis voor klein leven.

En als kers op de taart helpt het mos ook bij het beschermen van de structuren tegen natuuromstandigheden. De kleine plantjes vangen een groot deel van de gevolgen van onder andere regen en wind op, waardoor structuren minder schade oplopen en langer blijven bestaan.

Elk oppervlak wat bedekt wordt met mos, groot of klein, dient als een autonoom en natuurlijk ademhalingssysteem voor de stad. Een relatief simpel idee met een grote impact!

Bron: gorespyre.com

Volg deze link als je meer wilt leren over deze duurzame startup. Of ben je geïnspireerd door deze gave startup en wil je zelf in de toekomst ook zoiets beginnen? Neem dan een kijkje bij de opleiding in de slider.

Vond je dit artikel interessant?

Vond je dit artikel interessant? Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo- opleidingen.

studieorientatie icoon Biomedische Technologie
Applied Science
Amsterdam
Biomedische Technologie
Hogeschool van Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biotechnologie
Applied Science
Leeuwarden
Biotechnologie
NHL Stenden
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Civiele Techniek
HBO
‘s-hertogenbosch
Civiele Techniek
Avans Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Toegepaste Biologie
HBO
Almere
Toegepaste Biologie
Aeres Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biomedische Technologie
WO
Eindhoven
Biomedische Technologie
Technische Universiteit Eindhoven
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Civil Engineering
WO
Enschede
Civil Engineering
Universiteit Twente
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Plantenwetenschappen
WO
Wageningen
Plantenwetenschappen
Wageningen University & Research
Bekijk de opleiding