Een gezonde oceaan is belangrijker dan je denkt
Alle artikelen

Artikel

Een gezonde oceaan is belangrijker dan je denkt

Parelwitte stranden, azuurblauw water en tropische begroeiing. De Cookeilanden gelegen in de Grote Oceaan nabij Nieuw-Zeeland hebben het allemaal.  Dit klinkt waarschijnlijk als een paradijs op aarde en een heerlijke vakantiebestemming. Maar deze eilanden worden bedreigd door vervuiling van de oceanen en als we hier niks aan doen verliezen we dit stukje paradijs op aarde.

Koraalriffen beschermen ons
Dat komt doordat we de oceanen en zeeën vervuilen en uitputten op verschillende manieren. De uitstoot van het broeikasgas CO2 speelt hierin ook een rol. Koolstofdioxide ook wel CO2 genoemd, wordt door oceanen opgenomen uit de lucht. Het opnemen van CO2 zorgt ervoor dat het water wat zuurder wordt. Deze hogere zuurgraad van het water kan de koraalriffen aantasten. De koraalriffen zijn namelijk ook heel belangrijk om het eiland te beschermen.

Als de riffen er niet zouden zijn, kunnen sterke golven tegen de kust slaan en stukken van de kust kapot maken. Dit proces heet erosie. Als dit proces lang doorgaat kan het water dus verder de kust afbreken en komen de krachtige golven verder landinwaarts waardoor de bewoners niet meer veilig zijn.  De riffen zijn dus heel belangrijk om het eiland te beschermen tegen stormen, grote golven en cyclonen.

Afspraken
De uitputting van het koraal is niet het enige probleem. Ook de stijgende zeespiegel zorgt voor krachtigere golven en overstromingen van de kust. Ook dit draagt weer bij aan erosie. Sommige van de eilanden kunnen hierdoor onbewoonbaar worden.

Gezonde oceanen en zeeën zijn heel belangrijk voor ons bestaan. Maar liefst 70 procent van de oppervlakte van de aarde bestaat uit water. We hebben zeeën en oceanen nodig voor voedsel, energie en water. Maar door klimaatverandering en vervuiling brengen we deze waterwerelden veel schade toe.

Dit kunnen we proberen op te lossen door het zeeleven te beschermen en te zorgen voor minder vervuiling.  Wereldwijd hebben overheden afspraken met elkaar gemaakt om de oceanen en zeeën te behouden en duurzaam te gebruiken. Dit gaat bijvoorbeeld over het beschermen van ecosystemen, het verminderen van verzuring en het tegengaan van overbevissing.

Jouw bijdrage
Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om bij te dragen aan gezond zeeleven! Verminder je hoeveelheid afval en stop met het gebruik van plastic tasjes. Het gebruik van wegwerpplastic draagt bij aan de plastic soep. Als je graag vis eet, is het beter om lokale vis te kopen. Ook kun je erop letten dat de vis een keurmerk heeft. Daarnaast kun je meedoen met een clean up project om bijvoorbeeld het strand schoon te maken.

Dit mooie stukje paradijs kan dus niet zonder een gezonde oceaan. En daarom is het heel belangrijk dat we het zeeleven respecteren en er goed voor zorgen.

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo-opleidingen

studieorientatie icoon Biologisch medisch analist
MBO 4
Breda
Biologisch medisch analist
Curio
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemisch-fysisch analist
MBO 4
Oss
Chemisch-fysisch analist
ROC de Leijgraaf
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Milieukunde
HBO
‘s-hertogenbosch
Milieukunde
HAS green academy
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Kust en Zee Management
HBO
Leeuwarden
Kust en Zee Management
Van Hall Larenstein
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aardwetenschappen
WO
Amsterdam
Aardwetenschappen
Vrije Universiteit Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Future Planet Studies
WO
Amsterdam
Future Planet Studies
Universiteit van Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aarde, Economie en Duurzaamheid
WO
Amsterdam
Aarde, Economie en Duurzaamheid
Vrije Universiteit Amsterdam
Bekijk de opleiding