Een lekker kleurtje
Alle artikelen

Artikel

Een lekker kleurtje

De lente is weer begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Even op een terrasje wat zonnestralen pakken en een mooi kleurtje opdoen. Maar al die zon op je huid is ook gevaarlijk. Mensen met een lichte huid verbranden vaak snel. Voor wie toch lekker wil vertoeven op een terras is zonnebrandcrème smeren heel belangrijk.

Zonlicht
De zon zendt namelijk licht uit met verschillende golflengtes. Dit bestaat uit infraroodstraling, zichtbaar licht en UV-straling. De UV-straling is verantwoordelijk voor het krijgen van een kleurtje maar is ook erg gevaarlijk.

UV-straling bestaat uit UV-a, UV-b en UV-c straling. UV-c straling is het meest gevaarlijk maar wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer. UV-A straling kan zorgen voor huidveroudering (A van aging) en dringt diep door in de huid. UV-B straling zorgt voor het bruin worden en verbranden van de huid (B van burning). Als de huid verbrandt, kan dit zorgen voor DNA-schade en kan dit zelfs leiden tot huidkanker.

Het is dus heel belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Smeren maar dus! Zonnebrandcrème werkt op verschillende manieren en is onder te verdelen in twee groepen. Er zijn crèmes die de UV-straling weerkaatsen en verstrooien, en crèmes die de energie van de straling opnemen.

Fysische zonnefilters
De eerste groep heet fysische zonnebrandcrème en maakt gebruik van minerale filters. Vaak zijn ze te herkennen aan de witte waas die ze achterlaten op de huid. De gebruikte minerale filters zijn zinkoxide of titaniumdioxide.

De deeltjes zinkoxide en titaniumdioxide werken als een soort spiegel. Wanneer het zonlicht erop valt weerkaatsten ze de straling in allerlei richtingen en voorkomen dat de straling dus in de huid doordringt. Door deze weerkaatsing kan de zonnestraling de huid niet beschadigen.

Tegenwoordig hoef je niet meer rond te lopen met een witte waas.  Door de deeltjes heel klein te maken is de zonnebrandcrème niet meer zo zichtbaar op de huid en ben je toch goed beschermd. Wel is het zo dat deze kleine nanodeeltjes mogelijk via de huid opgenomen kunnen worden en alsnog schadelijk kunnen zijn. Maar er is nog meer onderzoek voor nodig om dit te bewijzen.

Chemische zonnefilters
De tweede groep bestaat uit chemische filters. Dit zijn stoffen die UV-licht kunnen absorberen. Als je de zonnebrandcrème aanbrengt, trekken de chemische filters in de huid. Doordat ze de energie van UV-straling opnemen, vallen deze stoffen uiteen in andere stoffen. Het nadeel van deze chemische filters is dus ook dat ze hun werking verliezen. Daarom moet er vaak opnieuw zonnebrandcrème aangebracht worden.

De werkzame bestanddelen in dit soort zonnebrandcrèmes zijn chemische UV-filters. Deze moleculen kunnen straling met een bepaalde golflengte absorberen. Het molecuul neemt de energie van de straling op en dit wordt omgezet in warmte. Ook kan het molecuul door het opnemen van straling uiteenvallen in andere moleculen. Op deze manier dringt de straling niet de huid door, maar neemt het molecuul de energie op.

Weerkaatsing of absorberen?
Maar welke soort is nou het beste? Daarover zijn de meningen nog verdeeld. Mensen met een gevoelige huid hebben misschien meer baat bij een zonnebrandcrème met fysische filters. Deze filters blijven namelijk op de huid liggen en veroorzaken zelden een allergische reactie. Het nadeel is dus wel dat je een witte waas kan zien. Door nanotechnologie heb je bij deze crèmes geen last van de witte waas, maar er moet meer onderzoek gedaan worden naar de mogelijke gevolgen hiervan.

De chemische filters trekken dus in de huid en nemen daar de stralingsenergie op. Het voordeel is dat je de crème niet als een witte waas ziet. Een nadeel van chemische filters is dat de moleculen hun werking verliezen omdat ze niet stabiel zijn. Ook is er meer kans op huidirritatie en sommige chemische filters kunnen door het lichaam worden opgenomen.

Tegenwoordig bestaan er ook nieuwe chemische zonnefilters zoals de stof Tinosorb S. Deze chemische stof is stabiel, dringt niet door in het lichaam en laat ook geen witte waas achter. Dit molecuul lijkt dus de voordelen van zowel chemische als fysische filters te hebben.

Welke soort zonnebrandcrème je ook kiest, het is belangrijk dat je goed smeert. Zitten op een terras en genieten van de buitenlucht en het zonnetje geeft een goed gevoel maar is dus niet zonder gevaren. Verbranden is niet fijn en is ook erg pijnlijk. Door jezelf goed en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème bescherm je de huid en voorkom je DNA-schade.

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo-opleidingen

studieorientatie icoon Allround laborant
MBO 3
Amsterdam
Allround laborant
ROC van Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemisch-fysisch analist
MBO 4
Cuijk
Chemisch-fysisch analist
ROC de Leijgraaf
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemie
Applied Science
Vlissingen
Chemie
HZ University of Applied Sciences
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Applied Science
Applied Science
Eindhoven
Applied Science
Fontys Hogescholen
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Huidtherapie
HBO
Utrecht
Huidtherapie
Hogeschool Utrecht
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Farmacie
WO
Groningen
Farmacie
Rijksuniversiteit Groningen
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemistry
WO
Nijmegen
Chemistry
Radboud Universiteit Nijmegen
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Creative Technology
WO
Enschede
Creative Technology
Universiteit Twente
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Life Science and Technology (joint degree)
WO
Leiden
Life Science and Technology (joint degree)
Universiteit Leiden
Bekijk de opleiding