Strijdbare darmen tegen virussen
Alle artikelen

Artikel

Strijdbare darmen tegen virussen

Een vaccinatie of virusremmer zijn bekende manieren om onszelf te beschermen tegen virale infecties. Maar het ontwikkelen van vaccins en medicijnen is kostbaar en tijdrovend. Ook kunnen virussen muteren, waardoor vaccins niet of minder goed werken. Wat nou als we onszelf kunnen beschermen tegen virussen met behulp van onze darmen­?

Bacteriën, virussen, gisten en schimmels die in en op ons lichaam voorkomen wordt microbioom genoemd.  In totaal draagt een mens gemiddeld anderhalve kilo aan microbioom mee. Het grootste deel daarvan bevindt zich in het maagdarmstelsel en dit maakt deel uit van de darmflora. De darmflora zou mogelijk kunnen voorkomen dat een virus een cel binnen komt of ermee kan communiceren.

Darmen als bescherming tegen virus
Dit zou op drie verschillende manieren kunnen gebeuren. De eerste manier waarop de darmflora ons kan beschermen is door de slijm barrière die zij vormen. Virussen kunnen zich daardoor niet meer naar andere delen in het lichaam verplaatsen.

De tweede manier werkt als volgt. Het microbioom in de darmen maakt chemische stoffen aan. Deze stoffen zijn giftig voor virussen. Deze giftige stoffen verstoren de virussen en zo maken ze minder kans om ons ziek te maken.

Het laatste verdedigingsmechanisme van de darmflora berust op het ondersteunen van ons eigen immuunsysteem. Via ons eten krijgen we allerlei voedingsstoffen binnen. In de darmen worden deze voedingsstoffen opgenomen. Deze verschillende voedingsstoffen dragen bij aan het gezond houden van het lichaam.

Zo blijkt uit onderzoek van het departement van Microbiologie aan de Chinese universiteit van  Hong Kong dat de gezondheid van iemands darmflora een rol speelt bij het verloop van de ziekte COVID-19. Hoewel sommige mensen bij een besmetting heel ziek worden, hebben andere mensen vrijwel nergens last van.

Als we weten hoe het microbioom het ziekteverloop bij een corona infectie beïnvloed, kan een simpele behandeling ervoor zorgen dat mensen minder ziek worden.

Maar onze darmen kunnen nog meer!

Darmen kunnen dus mogelijk een rol spelen bij het strijden tegen virussen, maar onze darmen doen nog meer. Zo kunnen bacteriën in onze darmen zelfs beïnvloeden hoe je je voelt.

Ze spelen namelijk een rol bij het aanmaken van neurotransmitters. Deze hormonen zoals serotonine en dopamine zijn zogenaamde geluk stofjes en veranderen je stemming en gedrag.

Het lijkt dus alsof de darmen met behulp van het afgeven van chemische stoffen kunnen communiceren met de hersenen. Het omgekeerde is ook mogelijk. Wie herkent het niet, je hebt stress en je krijgt veel last van je buik of zelfs van diarree. De hersenen hebben dus ook invloed op de darmen.

Nog meer onderzoek nodig
Onderzoekers hebben een groeiend aantal aanwijzingen gevonden dat het microbioom een rol kan spelen bij het afweren van virussen. Wel is de wisselwerking tussen darmbacteriën en virussen heel complex en is er meer onderzoek nodig om nieuwe behandelingsmethoden te ontwikkelen in de strijd tegen virussen.

Al met al gebeurt en leeft er van alles in onze darmen waar we nog niet alles van weten. Ook al weten we hier nog niet alles van, het kan heel waardevol zijn voor onze gezondheid en de toekomst.

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij de onderstaande mbo-, hbo- en wo-opleidingen

studieorientatie icoon Allround laborant
MBO 3
Amsterdam
Allround laborant
ROC van Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biologisch medisch analist
MBO 4
Breda
Biologisch medisch analist
Curio
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Applied Science
Amsterdam
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Hogeschool INHOLLAND
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Opleiding tot Verpleegkundige
HBO
‘s-hertogenbosch
Opleiding tot Verpleegkundige
Avans Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Chemie
Applied Science
Vlissingen
Chemie
HZ University of Applied Sciences
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Management in de Zorg
HBO
Groningen
Management in de Zorg
Hanzehogeschool Groningen
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Geneeskunde
WO
Leiden
Geneeskunde
Universiteit Leiden
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Bio-Farmaceutische Wetenschappen
WO
Leiden
Bio-Farmaceutische Wetenschappen
Universiteit Leiden
Bekijk de opleiding