Vraagbaak scheikunde
Batterijen en elektrochemische cellen. (redoxchemie)
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 9 maanden geleden door wmoene.
-
AuteurBerichten
-
TomGast
Hoi,
Voor een scheikunde practicum hebben wij een batterij moeten maken. Het gaat om een batterij met zink als reductor en koper als oxidator. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van verschillende elektrolyten als variatie (water, citroensap, zoutoplossing en azijn). Bij het schrijven van po verslag liep vast bij het schrijven van het theoretisch kader. ik vindt het moeilijk te bedenken welke inwendige processen verantwoordelijk zijn voor de ontstane stroom. ik weet dat er halfreacties/redoxreacties bij betrokken zijn, maar niet precies hoe en welke.
zou iemand mij hiermee op weg willen helpen?
alvast bedankt.
wmoeneExpertBeste Tom,
Voor het theoretische kader, zoals je zo mooi omschrijft, kun je het beste een lijst van halfreacties gebruiken zoals bijvoorbeeld BiNaS tabel 48.
Nu is het zaak een inventarisatie te maken van de aanwezige deeltjes, en dan te bedenken wat de sterkste reductor en de sterkste oxidator is. Die twee halfreacties vormen dan samen de complete verlopende redoxreactie.
Het punt met de klassieke koper-zink batterij, de zuil van Volta, is dat de reductor wel duidelijk is, namelijk zinkmetaal. Volgend BiNaS tabel 48 is dat de sterkste reductor. Maar wat is de oxidator? Geen Cu2+ want dat is er niet. Wat dan wel? Daarvoor moet je die deeltjesinventarisatie doen. Wat is er nog meer aanwezig?
In ieder geval water én H+-ionen wegens het aanwezige zuur. Kun je die als oxidator gebruiken? Gebruik BiNaS tabel 48!
Hopelijk helpt dit je op weg.
Met vriendelijke groet, Wim Moene
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens