Help, ik snap niks van mijn vakken!
Alle leertips

Leertip

Help, ik snap niks van mijn vakken!

Superirritant, je docent heeft het al twee keer uitgelegd maar je hebt geen idee wat er wordt bedoeld. Zelfs na het lezen van het boek en het proberen van de opgaven komt het nog steeds niet binnen. Je snapt dit vak echt niet, maar wat nu?

 

Ten eerste, maak je geen zorgen, er zijn veel stappen die je kunt ondernemen om die voldoende te halen. Iedereen snapt er wel eens niks van, neem de tijd om de stof te begrijpen en je komt er vanzelf.

Belangrijk om te weten is dat iets niet snappen meestal niet aan jou ligt. Grote kans dat de uitleg uit het boek niet past bij hoe jij leert of de docent legt het uit op een manier die alleen maar meer verwarring oplevert. Hierdoor krijgen emoties zoals “ik kan dit niet” of “ik ben er niet goed in” de overhand, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Deze tips zullen je helpen om het vak meester te worden.

  1. Lees de stof aandachtig en identificeer wat je niet snapt

Positioneer jezelf in een rustige omgeving en lees de stof die je niet snapt rustig en goed door. Misschien klikt het opeens. Terwijl je leest, maak je aantekeningen van wat je niet snapt. Zo heb je aan het einde een overzicht van wat je nog niet begrijpt.

  1. Stel vragen

Nu je weet wat je niet snapt is het tijd om uitleg te vragen. Leg eerst uit wat je niet snapt en vraag daarna om verduidelijking. Wees specifiek en blijf vragen stellen. Vraag ook of ze dezelfde stof op een andere manier kunnen uitleggen. Zo heb je de grootste kans dat je de uitleg aangeboden krijgt op een manier die bij jou past.

Er zijn twee belangrijke punten om rekening mee te houden als je vragen stelt. De eerste is het stellen van de juiste vragen. Zeggen “ik snap het niet, kun je het uitleggen” is vaak niet specifiek genoeg. Om de juiste vraag te stellen helpt het om na te denken over wat je wilt kunnen na de uitleg. Als je dat weet kun je een gerichte vraag stellen en zal de uitleg een stuk nuttiger zijn.

Het tweede is stel de vraag aan de juiste persoon of personen. Je kunt altijd eerst proberen het aan jouw docent te vragen, maar de kans is groot dat je ook de tweede keer haar of zijn uitleg niet begrijpt. Daarom is het beter om het aan een andere docent te vragen.

Een andere optie is om hulp te vragen aan je vrienden, maar het beste zou zijn om het aan een klas- of schoolgenoot te vragen waarvan je weet dat zij of hij heel goed in het vak is.

Op websites zoals vraagbaak scheikunde en vraagbaak natuurkunde is het mogelijk om jouw vragen te stellen aan experts in het vak.

  1. Leer op de juiste momenten

Als je iets echt niet snapt kost het veel energie en tijd om eraan te werken. Daarom is het enorm belangrijk om te leren op momenten wanneer je daar de ‘headspace’ voor hebt. Wanneer jij het beste leert is voor iedereen persoonlijk, maar momenten waarop je moe, lui of afgeleid bent moet je vermijden.

  1. Niet stampen maar begrijpen

Leer de stof niet alleen uit je hoofd, maar probeer het echt te begrijpen. Als je de leerstof alleen exact kan reproduceren loop je in de problemen als de vraag op de toets net iets anders is. Het is bijvoorbeeld niet genoeg om alleen de formule uit je hoofd te leren en waar de symbolen voor staan. Je moet snappen hoe je de formule gebruikt en wat je dan uitrekent.

  1. Zoek extra uitleg op

Het internet is vol met hulp, Youtube heeft een goudmijn aan uitlegfilmpjes en als je bereid bent om wat geld uit te geven zijn er enorm veel websites die extra hulp aanbieden. Zo leggen de Sisters in Science gratis scheikunde uit en vind je op Khan Academy, weliswaar in het Engels, kosteloos uitleg vinden voor alle vakken.

  1. Ga niet uitzichtloos oefenen

Hoewel oefenen met opgaven een goede manier is om de stof tot je te nemen, heeft het weinig zin om dat te doen als je er niks van snapt. Sterker nog, het werkt alleen maar demotiverend als je vraag na vraag leest en geen idee hebt wat je moet doen.

Als je toch graag wilt oefenen met opgaven, en vele docenten zullen mij tegenspreken, kun je door de oefenopgaven heenlopen met de antwoorden. Het bestuderen van de uitwerkingen doet vaak licht schijnen op hoe de stof in elkaar zit.

Let op, ik bedoel niet de vraag lezen en dan het antwoord overschrijven, daar leer je niks van. Maar rustig door de stappen van het antwoord heen lopen en echt begrijpen wat er gebeurt.

  1. Maak samen huiswerk

Spreek samen met vrienden af om jullie huiswerk te maken of te leren voor een toets. Zoals de uitdrukking gaat: meer handen maken licht werk. Je hebt een grotere kans om iets te snappen als meerdere van jouw vrienden je helpen en het is ook nog eens gezellig.

Ook kun je kijken of jouw school huiswerkklassen heeft of zelf een huiswerkgroep oprichten.

  1. Neem bijles

Als je moeite blijft hebben met een vak, dan is het waardevol om na te denken over bijles. Tijdens bijles is de tutor er volledig op gefocust om jou te helpen en is het zelfs mogelijk dat de tutor zich van tevoren voorbereid op de stof die jij moet leren.

Een tutor kan je niet alleen helpen met de leerstof, maar heeft vaak ook tips en tricks voor het oefenen en leren van de stof. Zo begrijp je niet alleen jouw vak beter, maar leer je ook meteen hoe je in de toekomst makkelijk door de stof heen komt.

Bijles kost vaak wel geld, wat zal betekenen dat jouw ouders moeten helpen. Een professioneel bureau loopt al snel op in de kosten, maar misschien heb jij wel een nicht of neef die kan helpen voor een vriendenprijsje.

Als je één of meerdere van deze tips volgt zul je zien dat jouw gedachtes van “ik kan dit niet” snel veranderen naar “ik kan dit oplossen” en “ik snap het!”.

Bekijk ook eens

studieorientatie icoon Jij weet van ieder metaal een dak te leggen Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 3 | Bouw
Beroep | Stage
Jij weet van ieder metaal een dak te leggen
Ontdek het beroep van een allround dakdekker metaal.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Jij timmert elke structuur voor betonstorting Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 3 | Bouw
Beroep | Stage
Jij timmert elke structuur voor betonstorting
Ontdek het beroep van een allround betontimmerman.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Een stromend, staalhard materiaal Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Onderzoek & Wetenschap
Beroep
Een stromend, staalhard materiaal
Lauri ontwerpt chemische bouw-stenen voor nieuwe materialen.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Verliefd op moleculen Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Onderzoek & Wetenschap
Beroep
Verliefd op moleculen
Bert Meijer doet onderzoek naar de dynamica van moleculen.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Jouw team kan alles met beton Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 2 | Monteur & Onderhoud
Beroep | Stage
Jouw team kan alles met beton
Ontdek het beroep van een allround betonreparateur.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Gemaakt van beton? Dan kan jij het repareren Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 2 | Monteur & Onderhoud
Beroep | Stage
Gemaakt van beton? Dan kan jij het repareren
Ontdek het beroep van een betonreparateur.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon In deze functie houd jij alles koel Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 2 | Monteur & Onderhoud
Beroep | Stage
In deze functie houd jij alles koel
Ontdek wat een airco/warmtepompmonteur doet.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Stuur jouw eigen verkoopteam aan Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 4 | Transport, Scheepvaart & Logistiek
Beroep | Stage
Stuur jouw eigen verkoopteam aan
Gek van auto’s én verkopen, word manager in de autobranche.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Meteen aan de slag als mondzorgkundige
Havo | Zorg & Gezondheid
Beroep
Meteen aan de slag als mondzorgkundige
Ontdek het beroep van een mondzorgkundige.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Een kloppend biomateriaal Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Onderzoek & Wetenschap
Beroep
Een kloppend biomateriaal
Dan Jing doet onderzoek naar biomaterialen.
Bekijk het filmpje