Vraagbaak scheikunde
radicalen
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 7 maanden geleden door Yvette van Rijckevorsel.
-
AuteurBerichten
-
SannaGast
Hoi,
Ik heb tweede vragen.
hexafenylethaan dient als initiator om een polymerisatie reactie op gang te brengen.
1. Leg uit waarom de reactie sneller verloopt als je meer hexafenylethaan toevoegd.
Mijn antwoord: Hoe meer hexafenylethaan, hoe meer moleculen zich als initiator aanbiedt. Tot hier wist ik het niet meer. Hoe kan ‘meer’ initator er voor zorgen dat een reactie sneller op gang gebracht wordt? Is het gewoon hoe meer, hoe sneller?
2. Leg uit dat de polymerisatigraad afneemt als de hoeveelheid hexafenylethaan groter is.
Mijn antwoord: Hoe meer hexafenylethaan, hoe meer radicalen dus. En zo kan er dus sneller een terminatiereactie plaats vinden. De polymeerketen wordt dus korter dus de polymerisatigraad neemt af en dus hebben de waalsbindingen in de keten hebben bewegingsruimte. Zo wordt de kunststof uiteindelijk
Mijn vragen zijn nu, is mijn antwoord volledig? Ontbreekt er iets of kan ik wag aanpassen? Vooral de eerste vraag.
Groetjes
SannaSiebe Lekanne DeprezExpertHoi Sanna,
Zover ik kan zien, zijn de antwoorden al vrij goed!
Bij de eerste vraag merk ik dat het antwoord vollediger kan. Het klopt dat meer hexafenylethaan toevoegen ervoor zorgt dat de reactie sneller verloopt, wat terug te dringen is op het feit dat er meer initiatormoleculen worden geactiveerd. Het antwoord kan vollediger worden gemaakt door ook te benoemen dat hierdoor ook meer radicalen worden gevormd. Radicalen zijn tenslotte nodig om de reactie in gang te zeten en door te gaan. Hoe meer radicalen je aan het begin hebt (dus wanneer alle radicalen van de initiatormoleculen komen en niet van de propagatiefase), hoe sneller de reactie zal gaan.
Het komt kortom inderdaad neer op ‘hoe meer, hoe sneller’ en de reden hiervoor is dat er simpelweg meer radicalen worden gevormd die de reactie in gang zetten. Het verloop van de reactie (na de initiatiefase) zal hierdoor ook sneller gaan.
De tweede vraag is compleet. Je benoemt terecht dat er meer terminatiereacties plaatsvinden als er meer radicalen aanwezig zijn. Dit leidt tot kortere ketens en een lagere polymerisatiegraad. De bewegingsruimte neemt hierdoor toe dus dat is helemaal goed.
Ik hoop dat je hiermee verder kan en laat maar weten als je nog meer toelichting op de eerste vraag wilt hebben.
Groetjes,
Siebe Lekanne Deprez
SannaGastHoi,
en als de reactie afgelopen is dus na terminatie, hebben alle radicalen dus gereageerd?
Yvette van RijckevorselExpertHoi Sanne,
Ja dat klopt, dat heeft er mee te maken dat bij de terminatie twee radicalen met elkaar reageren. Als twee radicalen met elkaar reageren ontstaat er een covalente binding (atoombinding) zonder dat er een nieuw radicaal ontstaat => bedenk even waarom…
Als er geen nieuwe radicalen ontstaan, zoals wel het geval is bij de prolongatie, dan resulteert het reageren van twee radicalen met elkaar dus in terminatie.
Na afloop zijn er dan geen radicalen meer.Zo helemaal helder?
Groeten,
Yvette -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens