Vraagbaak scheikunde
scheikunde cake bakken
Vak
Scheikunde
Niveau
Havo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
3
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 6 maanden geleden door Rob Hooft.
-
AuteurBerichten
-
NathalaGast
Hallo zou iemand deze vraag kunnen beantwoorden.
De cake gaat pas echt rijzen als je hem in de oven zet. Leg uit hoe het komt dat dit niet al op het aanrecht gebeurt.Rob HooftExpertHoi Nathala!
Ik denk dat je opgave ook het recept voor het cakebeslag geeft? Jammer dat wij dat niet krijgen, dan kunnen we niet meesnoepen.
Er zijn twee manieren om gebak te laten rijzen: gist, of bakpoeder. Allebei maken ze belletjes van koolzuur. Gist is een levend organisme, en heeft een optimale temperatuur van ongeveer 40 graden, veel heter en het gaat dood. Bakpoeder is een mengseltje dat voor een chemische reactie zorgt als het nat wordt, zonder een levend wezen, en zo’n reactie gaat sneller als het warm wordt.
Begrijp je het zo?
Rob
NathalaGastHallo Rob bedankt voor u antwoord. Dus als ik het goed begrijp moet het in de oven omdat gist of bakpoeder warmte nodig om een reactie te krijgen en door die reactie gaat het dan rijzen?
Rob HooftExpertNathala,
Als je iets bakt met gist dan gaat het ook bij kamertemperatuur al rijzen, maar lukt dat het beste als je het voorzichtig een beetje warm maakt. In de oven zou de gist zo snel heet worden dat het doodgaat. Je zet een baksel met gist pas in de oven als het gerezen is. Als je recept bakpoeder heeft dan gaat het rijzen bij 20 of 40 graden nog veel te langzaam, dan moet je gewoon gaan bakken en ontstaan de belletjes tijdens het bakken wel!
Kijk maar in je recept, ik denk dat er bakpoeder in wordt gebruikt?
Rob
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens