scheikunde cake bakken
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

scheikunde cake bakken

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #1541 Reageer
    Nathala
    Gast

    Hallo zou iemand deze vraag kunnen beantwoorden.
    De cake gaat pas echt rijzen als je hem in de oven zet. Leg uit hoe het komt dat dit niet al op het aanrecht gebeurt.

    #1542 Reageer
    Rob Hooft
    Expert

    Hoi Nathala!

    Ik denk dat je opgave ook het recept voor het cakebeslag geeft? Jammer dat wij dat niet krijgen, dan kunnen we niet meesnoepen.

    Er zijn twee manieren om gebak te laten rijzen: gist, of bakpoeder. Allebei maken ze belletjes van koolzuur. Gist is een levend organisme, en heeft een optimale temperatuur van ongeveer 40 graden, veel heter en het gaat dood. Bakpoeder is een mengseltje dat voor een chemische reactie zorgt als het nat wordt, zonder een levend wezen, en zo’n reactie gaat sneller als het warm wordt.

    Begrijp je het zo?

    Rob

    #1543 Reageer
    Nathala
    Gast

    Hallo Rob bedankt voor u antwoord. Dus als ik het goed begrijp moet het in de oven omdat gist of bakpoeder warmte nodig om een reactie te krijgen en door die reactie gaat het dan rijzen?

    #1544 Reageer
    Rob Hooft
    Expert

    Nathala,

    Als je iets bakt met gist dan gaat het ook bij kamertemperatuur al rijzen, maar lukt dat het beste als je het voorzichtig een beetje warm maakt. In de oven zou de gist zo snel heet worden dat het doodgaat. Je zet een baksel met gist pas in de oven als het gerezen is. Als je recept bakpoeder heeft dan gaat het rijzen bij 20 of 40 graden nog veel te langzaam, dan moet je gewoon gaan bakken en ontstaan de belletjes tijdens het bakken wel!

    Kijk maar in je recept, ik denk dat er bakpoeder in wordt gebruikt?

    Rob

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: scheikunde cake bakken
Je informatie:



vraagbaak icoon Zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-basereacties
Beste, In een opdracht van een van jullie oefentoetsen stellen ze de zuur-basereactie op van natriumsulfide en zoutzuur: S2– + 2 H3O+ ⟶ H2S + 2 H2O Ik snap niet waarom ze uit zoutzuur, HCl, opeens H3O+ maken. Waarom pakken ze het H+ deeltje in HCl als het zuur in de reactie en hoe kan het dat […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Aminozuren
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Aminozuren
Er staat een aminozuureenheid een nummer kan hebben. Waar kan ik die nummers vinden (BiNas) en wat staan die nummers ook, wat is het betekenis erachter.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Meerwaardige zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Meerwaardige zuren en basen
Ik vind het moeilijk om een meerwaardige zuur of base te herkennen. Is er een manier om dit te kunnen herkennen?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-basereacties
Bij een reactie van Barietwater en verdund zwavelzuur (opgave 38, blz:60, 5vwo boek chemieoveral ) staat Ba^2+ en OH^-aan de linkerkant van de pijl. Ik snap niet waarom Ba2+ daar staat. Barietwater = Ba(OH)2–> Ba^2+  + 2 OH^-. Bij de meeste gevallen zoals bij natronloog gebruik je de OH^- in de zuurbase reactie en negeer […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-basereacties
<span data-teams="true"><span class="ui-provider a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z ab ac ae af ag ah ai aj ak" dir="ltr">Bij een reactie van Barietwater en verdund zwavelzuur (opgave 38, blz:60, 5vwo boek chemieoveral ) staat Ba^2+ […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
redoxreactie
Hallo, ik snap bij de oefentoets deze vraag niet helemaal. Ik moet de reactie opstellen van Natriumjodide-oplossing en een aangezuurde kaliumdichromaat-oplossing. Dit is het antwoord: OX: Cr2O72- + 14 H+ + 6 e– → 2 Cr3+ + 7 H2O RED: 2 I– → I2 + 2 e– TOTAAL: Cr2O72- + 14 H+ + 6 I– […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon meerwaardig zuur
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
meerwaardig zuur
zwavelzuur is een sterk zuur, en kan 2 H+ afstaan fosforzuur is een zwak zuur, en kan in principe 3 H+ afstaan, alleen het is een zwak zuur dus het kan niet alle 3 H+ afstaan toch of wel? mijn vraag is dus kan fosforzuur, ondanks dat het een zwakke zuur alle 3 H+ afstaan of maar 1?, […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon groote proteine poeder
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
groote proteine poeder
Beste scheikundige, Voor mijn profielwerkstuk ben ik bezig met het maken van eiwitpoeder uit koemelk. In mijn proces scheid ik de caseïne van de wei (whey) met behulp van microbieel stremsel. Mijn doel is om de overgebleven wei zo ver te zuiveren dat ik alleen hoogwaardige eiwitten overhoud. Het stappenplan dat ik op dit moment […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Newman projections
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
Newman projections
Hoi, Waarom is de 3e Newman projectie juist?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur en base
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
zuur en base
Hallo, ik snap volgende reactie ook niet: een overmaat van een oplossing van mierenzuur reageert met vast calciumcarbonaat. het antwoord is: 2 HCOOH + CaCO3 -> H2O + CO2 + 2 HCOO-  Ik snap niet hoe het kan dat er links wel Ca staat, maar rechts niet. ik had zelf namelijk 2 HCOOH + CaCO3 […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts