Foute keuzes bestaan niet
Alle studiekeuze items

Studie

Foute keuzes bestaan niet

2019-heden : HBO Chemie 

Als je nog niet weet wat je wil doen na je middelbare schoolcarrière is dat absoluut geen groot probleem. Ik kan je nu al vertellen dat je zeker niet de enige bent die moeite heeft met grote keuzes maken over je toekomst.  

Mijn naam Judesha en ik ben 21 jaar oud. Ik ben op het moment van schrijven derde jaar student Chemie aan de Hogeschool Rotterdam. Ik loop momenteel stage bij Centrum JongerenCommunicatie Chemie en geniet daar enorm van. In dit artikel vertel ik hoe ik bij mijn studie Chemie terecht ben gekomen en hoop je daarbij advies te geven voor jou toekomstige studie.  

Keuzestress
Ik was zestien toen ik mijn havodiploma haalde. Mijn eerste keuze voor het hbo was de opleiding Mondzorgkunde. Dit was omdat mijn hele familie al in de tandheelkunde/mondzorgkunde zit en ik daarin ben opgegroeid.  

Ik deed mee met de numerus fixus voor Mondzorgkunde op Hogeschool Utrecht en kwam helaas maar tot de laatste ronde. Ik wist al dat ik naast Mondzorgkunde ook naar andere studies moest overwegen en begon met kijken naar de vakken die ik leuk en interessant vond op de middelbare school. In Scheikunde en Engels was ik het beste en ik vond die twee vakken ook het leukste om te doen.  

In mijn examenjaar had ik toevallig een rondleiding gedaan bij een brouwerij van Borgoe Suriname. Het is een bekend rumbedrijf dat rum verkoopt in verschillende landen. Ik kwam langs bij hun laboratorium en was meteen geïnteresseerd in hoe alles werkte en wat er eigenlijk allemaal draait in zo’n lab. Dus naast Mondzorgkunde had ik me ook ingeschreven voor meeloopdagen bij de studie Chemie op Hogeschool Rotterdam en Chemisch Technologie op de Haagse Hogeschool.  

Tijdens de meeloopdagen had ik bij beide scholen een goed gevoel, ik kon dus nog steeds geen keuze maken welke ik van de twee wilde kiezen. Bij Chemie wist ik dat ik veel kanten op kan gaan en dat er veel verschillende richtingen zijn zoals analytische chemie of biochemie.  

En bij Chemische Technologie vond ik het heel leuk dat de studie in het Engels werd gegeven en ik meer te weten zou komen over het maken voor verschillende producten die de mens dagelijks nodig heeft zoals zeep en melk. Het was voor mij dus een moeilijke keuze maar ik koos uiteindelijk toch voor Chemie.  

Alle kanten op met Chemie
Ik koos voor Chemie omdat ik het aspect van de verschillende richtingen heel fijn vond. Ik wist zo jong nog niet waar ik later zou willen werken dus die verschillende richtingen waren voor mij de bepalende factor.  

Chemie

Scheikunde je favoriete vak? Stap binnen in een wereld waar bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen worden gedaan.
Lees meer

Het eerste jaar bij Chemie was het allemaal heel nieuw en spannend. Ik had een keer per week praktijkles op het lab en vond dat heel erg leuk. Ook aan projecten werken in teamverband vond ik altijd leuk om te doen. Ik werkte met nieuwe en verschillende soorten medestudenten en leerde ze zo ook goed kennen.  

Het was in de eerste paar maanden wel vrij pittig omdat de stap van de middelbare school naar het hbo wel groot was en ik het gevoel had dat ik een van de jongsten was op mijn studie. Ook was ik pas verhuisd vanuit Suriname en woonde ik niet bij mijn ouders. Dat maakte het vrij zwaar voor mij om te acclimatiseren.  

Mijn eerste jaar in lockdown
En toen ging in het midden van mijn eerste jaar de wereld in lockdown door COVID-19. Heel veel mensen vonden deze tijd niet fijn maar ik vond dat het wel een paar voordelen had. Ik hield bijvoorbeeld van de online lessen en de online leermaterialen die voor ons werden gemaakt tijdens deze periode.  

Ook had ik meer tijd voor mezelf en vond ik het thuis blijven helemaal niet erg. Het was wel heel moeilijk om vrienden te maken met mensen uit de studie omdat je elkaar alleen maar online zag en in lesverband. 

Gelukkig mocht ik in mijn tweede jaar weer een hele dag praktijklessen volgen op school en dat bood mij de kans om vrienden te maken. Er zijn bij Chemie veel verschillende mensen, vooral in een grote stad zoals Rotterdam. Dan vind je sowieso wel mensen waarmee je goed kan opschieten. De vrienden die ik heb van Chemie zijn allemaal heel erg verschillend maar heel interessant om van te leren omdat ze totaal anders zijn dan ik.  

De toekomst
Om eerlijk te zijn weet ik nu nog steeds niet zo goed wat ik na mijn hbo-studie wil gaan doen. Ik vind leren nog heel leuk en zou dus graag nog een Mastertraject volgen. Aan de andere kant lijkt werken en ervaring op doen in het veld ook erg leuk om te doen.  

Wat voor mij wel duidelijk is geworden, is wat voor richtingen ik niet zou willen doen. Tijdens mijn studie ben ik te weten gekomen waar mijn interesse meer en minder ligt. ik denk dat dit mij in de goede richting stuurt voor mijn toekomstige baan.  

Als derdejaars student weet ik als geen ander dat het maken van keuzes, vooral voor jouw toekomst, geen makkelijke taak is. Wat ik wel kan zeggen is dat hoe ouder je wordt, des te beter je jezelf leert kennen en hoe duidelijker het wordt wat je wel en niet leuk vindt.  

Mijn advies is om erachter te komen wat je absoluut niet leuk vindt zodat je die al als mogelijkheid kan wegstrepen. Als je nog niet weet welke studie voor jou de ware is, zorg dat er tenminste wel voor dat je weet welke studie je absoluut moet vermijden. Zo worden je keuzes minder en is het makkelijker voor jou om een beslissing te nemen.  

Foute keuzes bestaan niet
Een ander, misschien wel cliché, advies dat ik kan meegeven is dat foute keuzes niet bestaan. Misschien kom je er na een paar maanden achter dat je jouw gekozen studie toch niet leuk vindt. Stoppen en voor een andere studie kiezen mag en is ook heel normaal.  

Je denkt misschien dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt maar dat is niet zo. Ik zeg altijd dat je meer kan leren van fouten. Die “foute” keuze heeft je laten inzien dat je de studie niet leuk vindt en heeft je meer geleerd over jezelf. Dus wees niet bang om fouten te maken, jezelf te ontdekken en nieuwe dingen uit te proberen! 

Bekijk meer

studieorientatie icoon Stella onderzocht sporen bij de politie
Hbo | Chemie
Stage | Studie
Stella onderzocht sporen bij de politie
Stella liep stage bij Politie-eenheid Midden Nederland.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Jij weet van ieder metaal een dak te leggen Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 3 | Bouw
Beroep | Stage
Jij weet van ieder metaal een dak te leggen
Ontdek het beroep van een allround dakdekker metaal.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Jij timmert elke structuur voor betonstorting Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 3 | Bouw
Beroep | Stage
Jij timmert elke structuur voor betonstorting
Ontdek het beroep van een allround betontimmerman.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Jouw team kan alles met beton Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 2 | Monteur & Onderhoud
Beroep | Stage
Jouw team kan alles met beton
Ontdek het beroep van een allround betonreparateur.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Gemaakt van beton? Dan kan jij het repareren Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 2 | Monteur & Onderhoud
Beroep | Stage
Gemaakt van beton? Dan kan jij het repareren
Ontdek het beroep van een betonreparateur.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon In deze functie houd jij alles koel Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 2 | Monteur & Onderhoud
Beroep | Stage
In deze functie houd jij alles koel
Ontdek wat een airco/warmtepompmonteur doet.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Stuur jouw eigen verkoopteam aan Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 4 | Transport, Scheepvaart & Logistiek
Beroep | Stage
Stuur jouw eigen verkoopteam aan
Gek van auto’s én verkopen, word manager in de autobranche.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Als milieu-inspecteur werk je vaak buiten Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 4 | Natuur & Milieu
Beroep | Stage
Als milieu-inspecteur werk je vaak buiten
Leer meer over wat je kan worden met Adviseur Leefomgeving.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Werk als leidinggevende binnen de schoonmaakbranche Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 3 | Monteur & Onderhoud
Stage | Werkveld
Werk als leidinggevende binnen de schoonmaakbranche
Leer meer over de studie (Ambulant) objectleider.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Alleen ICT leek mij wat droog Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | ICT & Media
Stage | Studie
Alleen ICT leek mij wat droog
Tom neemt je mee in de laatste fase van zijn stage.
Bekijk het filmpje