Hoe word je Master of Science?
Alle studiekeuze items

Studie

Hoe word je Master of Science?

Master of Science is een graad die je kunt krijgen aan de universiteit. Deze graad mag je voeren als je een universitaire masteropleiding hebt afgerond in de bètawetenschappen (bijvoorbeeld natuurkunde, biologie of wiskunde) of sommige sociale wetenschappen (bijvoorbeeld psychologie of sociologie). Je plaatst de afkorting MSc achter je naam. Ook na afronding van sommige hbo-masteropleidingen mag je deze graad voeren.

Master of Science worden, hoe doe je dat? En moet je daar per se vwo voor hebben gedaan? Nee hoor! We leggen uit op welke manieren je de weg naar een masterdiploma kunt bewandelen.

Dit artikel beschrijft de route naar een masterdiploma in een bètavakgebied. Daarbij gaan we uit van de bètaprofielen en bètastudies. De beschrijvingen hieronder zijn daarom niet van toepassing op alle masterdiploma’s.

Een Master of Science

Een Master of Science diploma behaal je aan de universiteit. Na een vierjarige hbo-bacheloropleiding aan een hogeschool of drie jaar aan de universiteit kun je doorstuderen voor een master. Een masterstudie in een bètavakgebied duurt meestal twee jaar. Je doet dan een zogenoemde research (onderzoeks) master.

In de masteropleiding ga je je meer specialiseren binnen je vakgebied.  Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters aan. Het belangrijkste verschil is het soort onderzoek dat je uitvoert. Een hbo-master wordt daarom ook wel een professionele master genoemd. Het onderzoek is gericht op de praktijk. Bij een master aan de universiteit richt je je op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek.

Welke route?

Er zijn meerdere routes mogelijk om uiteindelijk een masterdiploma te halen op de universiteit.  Hieronder zie je in het schema hoe je via verschillende routes vanaf het voortgezet onderwijs bij een masterdiploma uitkomt.

Hieronder leggen we uit hoe je met elke  middelbare schooldiploma naar een masterdiploma toe kunt werken.

 • Direct naar de universiteit
  Met een vwo- of gymnasiumdiploma en bètaprofiel kun je direct aan een universiteit beginnen met een bachelorstudie. Dit is een studie van drie jaar, waarna je een bachelor of science diploma ontvangt. Met dit diploma kun je aan een masterstudie beginnen.
 • Via het hbo
  Met een vwo- of gymnasiumdiploma en bètaprofiel kun je ook aan een hogeschool beginnen met een bachelorstudie. Een hbo-studie duurt meestal vier jaar en is praktischer van aard dan een universitaire studie. Na een hbo-studie word je Bachelor of Science. Met dit diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding. Wanneer je na het hbo een master op de universiteit wilt gaan volgen is deze in veel gevallen niet meteen toegankelijk. Je moet dan eerst een verkorte bachelor of premaster (ook wel schakeljaar genoemd) volgen. Tijdens een premaster krijg je een aantal vakken ter voorbereiding op de master.

Met een havodiploma

Een havodiploma geeft verschillende routes naar een masterdiploma.

 • Hbo-opleiding doen
  Een havodiploma geeft toegang tot het hbo. Een hbo-studie duurt meestal vier jaar en aan het einde word je Bachelor of Science. Met dit diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding. Wanneer je na het hbo een master op de universiteit wilt gaan volgen is deze in vele gevallen niet meteen toegankelijk. Je moet dan eerst een verkorte bachelor of premaster (ook wel schakeljaar genoemd) volgen. Tijdens een premaster krijg je een aantal vakken ter voorbereiding op de master.
  Veel studenten kiezen ervoor om eerst hun hbo-opleiding af te maken voordat ze overstappen naar de universiteit. Wel zo leuk om een studie af te ronden met jaargenoten die al gauw vrienden worden.
 • Hbo-propedeuse halen
  Het eerste jaar van het hbo en van de universiteit noemen ze de propedeuse. Je kunt ook naar een bachelorstudie aan de universiteit als je de propedeuse van een hbo-opleiding hebt gehaald. Dat is best een pittige overstap en veel studenten vallen uit. Bij een aantal bachelorstudies moet je ook eerst aanvullende vakken op vwo-niveau halen.
 • Doorstromen naar vwo
  Je kunt na de havo natuurlijk ook instromen in 5 vwo en eerst je vwo-diploma halen.

Met een vmbo-diploma

Ook met een vmbo-diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding.

 • Via het mbo doorstromen naar hbo
  Met een vmbo diploma kun je naar het mbo. Als je een mbo-4 diploma hebt, kun je vervolgens doorstromen naar het hbo. Vanuit het hbo kun je op verschillende manieren doorgaan voor een masterdiploma, zie hierboven beschreven.
 • Doorstromen naar havo
  Na het vmbo kun je natuurlijk ook eerst doorstromen naar 4 havo en je havo-diploma halen. Zoals hierboven beschreven, kun je vanuit de havo op verschillende manieren doorstromen naar een masteropleiding.

Profielkeuze of schoolkeuze

Als je een bètastudie wilt gaan doen, is het noodzakelijk dat je een bètagericht profiel kiest op de middelbare school. De meeste studies (hbo en wo) stellen de voorwaarde dat je het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek hebt gedaan. Sommige bètastudies kun je ook doen met een ander profiel. Als je bijvoorbeeld wiskunde wilt studeren, kan dat met elk profiel onder voorwaarde dat wiskunde B daar onderdeel van uitmaakt.

Daarom is het zo handig als je bij je profielkeuze al enig idee hebt over mogelijke studies die je wilt gaan doen. Sterker nog, het is soms al goed om te weten bij de keuze van je middelbare school. Niet alle scholen bieden bijvoorbeeld het keuzevak Informatica.

Verder studeren

Wil je na je master nog verder studeren? En zelfs professor worden? Hoe je dat doet lees je in dit artikel: Hoe word je professor?

Bekijk meer

studieorientatie icoon Koen doet Technische Natuurkunde Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Koen doet Technische Natuurkunde
Hij beantwoordt al je vragen over deze opleiding.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Lema vindt Biomedische Technologie top! Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Lema vindt Biomedische Technologie top!
Loop een dagje met haar mee tijdens haar studie.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Alles over profielkeuze!
Studie
Alles over profielkeuze!
Alles wat jij moet weten voor het vmbo, de havo en het vwo.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Introductie over Adviseur Leefomgeving Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 4 | Natuur & Milieu
Studie
Introductie over Adviseur Leefomgeving
Studenten en docenten vertellen meer over de studie Adviseur Leefomgeving aan de Aeres MBO ede.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Introductie over Advanced Technology Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Techniek & Ontwerp
Studie
Introductie over Advanced Technology
Korte introductie over de studie Advanced Technology aan de Universiteit Twente.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Zo ziet een dag van een Advanced Technology student eruit Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Techniek & Ontwerp
Studie
Zo ziet een dag van een Advanced Technology student eruit
Student Werner neemt jou mee bij een dag in zijn leven als Advanced Technology student aan de Universiteit Twente.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Wil jij een oplossing tegen verstedelijking vinden? Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Natuur & Milieu
Studie
Wil jij een oplossing tegen verstedelijking vinden?
Dr. Marije Schaafsma geeft jou een mini-college over ecosysteemdiensten wat een oplossing kan zijn tegen verstedelijking. Dit is een van de onderwerpen die terug komt in de studie “Aarde, economie en duurzaamheid” aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk het filmpje om de mini-college te bekijken!
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Doorstuderen na het mbo
Mbo 4
Studie
Doorstuderen na het mbo
Doorstuderen na je mbo? Veel mensen gaan na hun mbo-opleiding lekker ergens aan de slag. Maar er is ook een andere mogelijkheid… doorstuderen! Als je na het mbo een hbo-opleiding volgt, kun je de kennis die je hebt opgedaan, verder verdiepen. Je kunt je sterke kanten nog meer ontwikkelen. Je krijgt andere carrièremogelijkheden. En je…
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Rachel werkt samen met de verkeerspolitie
Hbo | Chemie
Studie | Werkveld
Rachel werkt samen met de verkeerspolitie
Ze doet onderzoek naar een speciale camera.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Stella onderzocht sporen bij de politie
Hbo | Chemie
Stage | Studie
Stella onderzocht sporen bij de politie
Stella liep stage bij Politie-eenheid Midden Nederland.
Bekijk het interview