Hoe word je Master of Science?
studieorientatie Alle studiekeuze items

Studie

Hoe word je Master of Science?

Master of Science is een graad die je kunt krijgen aan de universiteit. Deze graad mag je voeren als je een universitaire masteropleiding hebt afgerond in de bètawetenschappen (bijvoorbeeld natuurkunde, biologie of wiskunde) of sommige sociale wetenschappen (bijvoorbeeld psychologie of sociologie). Je plaatst de afkorting MSc achter je naam. Ook na afronding van sommige hbo-masteropleidingen mag je deze graad voeren.

Master of Science worden, hoe doe je dat? En moet je daar per se vwo voor hebben gedaan? Nee hoor! We leggen uit op welke manieren je de weg naar een masterdiploma kunt bewandelen.

Dit artikel beschrijft de route naar een masterdiploma in een bètavakgebied. Daarbij gaan we uit van de bètaprofielen en bètastudies. De beschrijvingen hieronder zijn daarom niet van toepassing op alle masterdiploma’s.

Een Master of Science

Een Master of Science diploma behaal je aan de universiteit. Na een vierjarige hbo-bacheloropleiding aan een hogeschool of drie jaar aan de universiteit kun je doorstuderen voor een master. Een masterstudie in een bètavakgebied duurt meestal twee jaar. Je doet dan een zogenoemde research (onderzoeks) master.

In de masteropleiding ga je je meer specialiseren binnen je vakgebied.  Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters aan. Het belangrijkste verschil is het soort onderzoek dat je uitvoert. Een hbo-master wordt daarom ook wel een professionele master genoemd. Het onderzoek is gericht op de praktijk. Bij een master aan de universiteit richt je je op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek.

Welke route?

Er zijn meerdere routes mogelijk om uiteindelijk een masterdiploma te halen op de universiteit.  Hieronder zie je in het schema hoe je via verschillende routes vanaf het voortgezet onderwijs bij een masterdiploma uitkomt.

Hieronder leggen we uit hoe je met elke  middelbare schooldiploma naar een masterdiploma toe kunt werken.

 • Direct naar de universiteit
  Met een vwo- of gymnasiumdiploma en bètaprofiel kun je direct aan een universiteit beginnen met een bachelorstudie. Dit is een studie van drie jaar, waarna je een bachelor of science diploma ontvangt. Met dit diploma kun je aan een masterstudie beginnen.
 • Via het hbo
  Met een vwo- of gymnasiumdiploma en bètaprofiel kun je ook aan een hogeschool beginnen met een bachelorstudie. Een hbo-studie duurt meestal vier jaar en is praktischer van aard dan een universitaire studie. Na een hbo-studie word je Bachelor of Science. Met dit diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding. Wanneer je na het hbo een master op de universiteit wilt gaan volgen is deze in veel gevallen niet meteen toegankelijk. Je moet dan eerst een verkorte bachelor of premaster (ook wel schakeljaar genoemd) volgen. Tijdens een premaster krijg je een aantal vakken ter voorbereiding op de master.

Met een havodiploma

Een havodiploma geeft verschillende routes naar een masterdiploma.

 • Hbo-opleiding doen
  Een havodiploma geeft toegang tot het hbo. Een hbo-studie duurt meestal vier jaar en aan het einde word je Bachelor of Science. Met dit diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding. Wanneer je na het hbo een master op de universiteit wilt gaan volgen is deze in vele gevallen niet meteen toegankelijk. Je moet dan eerst een verkorte bachelor of premaster (ook wel schakeljaar genoemd) volgen. Tijdens een premaster krijg je een aantal vakken ter voorbereiding op de master.
  Veel studenten kiezen ervoor om eerst hun hbo-opleiding af te maken voordat ze overstappen naar de universiteit. Wel zo leuk om een studie af te ronden met jaargenoten die al gauw vrienden worden.
 • Hbo-propedeuse halen
  Het eerste jaar van het hbo en van de universiteit noemen ze de propedeuse. Je kunt ook naar een bachelorstudie aan de universiteit als je de propedeuse van een hbo-opleiding hebt gehaald. Dat is best een pittige overstap en veel studenten vallen uit. Bij een aantal bachelorstudies moet je ook eerst aanvullende vakken op vwo-niveau halen.
 • Doorstromen naar vwo
  Je kunt na de havo natuurlijk ook instromen in 5 vwo en eerst je vwo-diploma halen.

Met een vmbo-diploma

Ook met een vmbo-diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding.

 • Via het mbo doorstromen naar hbo
  Met een vmbo diploma kun je naar het mbo. Als je een mbo-4 diploma hebt, kun je vervolgens doorstromen naar het hbo. Vanuit het hbo kun je op verschillende manieren doorgaan voor een masterdiploma, zie hierboven beschreven.
 • Doorstromen naar havo
  Na het vmbo kun je natuurlijk ook eerst doorstromen naar 4 havo en je havo-diploma halen. Zoals hierboven beschreven, kun je vanuit de havo op verschillende manieren doorstromen naar een masteropleiding.

Profielkeuze of schoolkeuze

Als je een bètastudie wilt gaan doen, is het noodzakelijk dat je een bètagericht profiel kiest op de middelbare school. De meeste studies (hbo en wo) stellen de voorwaarde dat je het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek hebt gedaan. Sommige bètastudies kun je ook doen met een ander profiel. Als je bijvoorbeeld wiskunde wilt studeren, kan dat met elk profiel onder voorwaarde dat wiskunde B daar onderdeel van uitmaakt.

Daarom is het zo handig als je bij je profielkeuze al enig idee hebt over mogelijke studies die je wilt gaan doen. Sterker nog, het is soms al goed om te weten bij de keuze van je middelbare school. Niet alle scholen bieden bijvoorbeeld het keuzevak Informatica.

Verder studeren

Wil je na je master nog verder studeren? En zelfs professor worden? Hoe je dat doet lees je in dit artikel: Hoe word je professor?

Bekijk meer

studieorientatie icoon Een Applied Science-opleiding aan de hogeschool
Hbo | Onderzoek & Wetenschap
Studie
Een Applied Science-opleiding aan de hogeschool
Maak kennis met de hbo-opleidingen die onder Applied Science vallen.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Ik wil studeren, wat moet ik weten?
Meerdere niveaus
Studie
Ik wil studeren, wat moet ik weten?
Bereid je goed voor op studeren met dit stappenplan.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Hoe beïnvloed ontbossing de planeet? Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Natuur & Milieu
Studie
Hoe beïnvloed ontbossing de planeet?
Je leert het bij de opleiding Aarde, economie en duurzaamheid.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Aarde, economie en duurzaamheid studeren Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Natuur & Milieu
Studie
Aarde, economie en duurzaamheid studeren
Claire en Goos delen hun ervaringen met de opleiding.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Hbo | Chemie
Studie
Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Lees waarom Femke koos voor het hbo na het vwo.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
Hbo | Chemie
Studie
Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
De wereld van chemie is groter dan je denkt.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Foute keuzes bestaan niet
Hbo | Chemie
Studie
Foute keuzes bestaan niet
Judesha vertelt over haar studiekeuze proces.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Doe wat je leuk vindt!
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Doe wat je leuk vindt!
Emma vertelt over haar studiekeuzes in de zorgsector.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Technische Natuurkunde in Delft Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Technische Natuurkunde in Delft
Martijn, Stephanie, Lara, Noor en Bas verzorgen een kennismaking.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Bo koos voor Chemische Technologie Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Bo koos voor Chemische Technologie
Bo is enthousiast over haar hbo-opleiding. Bekijk de filmpjes.
Bekijk het filmpje