Aluminiumdampen
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Aluminiumdampen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #2470 Reageer
    Martine Munnik
    Gast

    Beste vraagbaak,

    Ik heb een slechte CV-ketel (was in Radar) en het binnenwerk bestaat helemaal uit aluminium, heb ik begrepen. Nu las ik dat het smeltpunt van aluminium 660,3 graden C is, maar dat de vlammen in zo’n ketel wel tot 1000 graden kunnen komen. Het is echt een hele brandgevaarlijke ketel, erkenden experts ook, zij vergeleken het met een vuurtje stoken in een kartonnen doos.

    Nu ben ik bang dat doordat de vlammen heter zijn dan het smeltpunt van aluminium, hierdoor gevaarlijke aluminiumdampen kunnen ontstaan. Het is niet bewezen, maar het kan zijn dat er een link is met aluminium en de ziekte van Alzheimer. Mijn vraag is: kunnen op deze wijze zulke dampen ontstaan, of zijn daar nog veel hogere temperaturen voor nodig dan die in een ketel kunnen onstaan?

    Misschien is het een domme vraag, maar ik gebruik mijn ketel nu hierom dus niet.

    In ieder geval bij voorbaat al erg bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    #2471 Reageer

    Beste Martine,

    Dit is zeker geen domme vraag en wij moeten erkennen dat we zijn geen experts in CV-ketels. Hierdoor kunnen we geen definitieve uitspraak doen over of er aluminium dampen ontstaan in de CV-ketel. Wel hebben we onderling gediscussieerd en is er het volgende uitgekomen:

    1. Het smeltpunt van aluminium is 660 graden Celsius, dat kunnen we bevestigen. De CV-ketel hoort in principe niet boven de 100 graden Celsius te komen zolang er maar genoeg water om de ketel te koelen, maar bij een slecht werkende ketel kan de veel temperatuur hoger uitkomen indien de ketel niet goed wordt gekoeld. Bij die hogere temperaturen is er een serieus probleem, namelijk dat de aluminium ketel (deels) gaat smelten.

    2. We weten niet of de temperatuur zo hoog komt dat er daadwerkelijk dampen veroorzaakt worden. Wat wel zo is, is dat er al dampen in toenemende hoeveelheid kan ontstaan naarmate de temperatuur in de ketel het kookpunt van aluminium (2466.75 graden Celsius) benaderd.

    3. Wij kunnen geen medisch advies geven en wij zijn niet bekend met een aantoonbaar verband tussen aluminium en Alzheimer. Ik raad u aan om medische experts te raadplegen als u veel zorgen maakt over het aluminium dampen.

    4. Tot slot lijkt nader onderzoek door experts op CV-ketels en de de uitstootgassen ons raadzaam.

    Wij hopen dat u hiermee verder kunt!

    Met vriendelijke groet,

    Siebe Lekanne Deprez

    #2555 Reageer
    Leon Rodenburg
    Gast

    Beste Martine, ik heb wel water gekookt op een gaspit in een bakje gevouwen van een gewoon velletje papier uit een schrijfblok. Je zult denken dat het papier verbrandt, maar dat gebeurt niet. Het papier is zo dun, dat de warmte van de vlam direct wordt overgedragen aan het water. Het papier wordt nooit heter dan 100º, het kookpunt van water. Probeer het maar eens. Let op, het papier dat boven het water uitsteekt, zal wél verbranden. Dus zet de afzuigkap aan.

    Door et overkoken van water kan het gas uitgaan. Als dat gebeurt, meteen het gas uitdraaien.

    Hetzelfde gebeurt in je gasketel, de hitte van de gasvlam wordt razendsnel overgedragen aan het water in de pijpleidingen en daarom in principe niet heter worden dan 100º.

    Je maakt je blijkbaar geen zorgen over aluminiumpannen die op het vuur staan, die smelten ook niet.

    Je vraag over aluminium en Alzheimer wordt beantwoord door Alzheimer Nederland: https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/aluminium-oorzaak-van-alzheimer

    Ben ik duidelijk? Zo ja, ga dan eens water koken in een papieren bakje! Gebruik nietjes om je bakje te maken.

    Leon.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Aluminiumdampen
Je informatie:



vraagbaak icoon Redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Redoxreactie
Hallo, vij het scheikunde examen 2015-1 vwo vraag 3 staat dat de deeltjes zich reageren met HNO3 en dat salpeterigzuur ook nog vrijkomt. Vervolgens zetten ze deze deeltjes niet in de reactie. Hoezo is dat? Ik had dat wel gedaan want ze stonden tenslotte in de vraag. Bij vraag 4 is het hetzelfde, ze zetten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Evenwichtsvoorwaarde
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Evenwichtsvoorwaarde
Goedemorgen, ik heb een vraag over het 2021 tijdvak 1 scheikunde vwo examen. De toets lukte redelijk goed tot en met vraag 8 waar ik na 15 minuten overdenken toch vastliep. Toen ik het antwoord bekeek, raakte ik nog meer verward. Ze zeggen namelijk in het antwoord dat ook al is 1 stof vloeibaar en […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon water in zuur-basereacties
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
water in zuur-basereacties
Hoi! Ik heb een vraagje over zuurbasereacties. Hoe weet je of water aan het begin van de reactie reageert, of dat OH- of H3O+ aan het begin van de reactie reageert. In de beginstoffen staat namelijk nooit specifiek H2O of OH- of H30+....   Alvast  bedankt voor het reageren!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts