cis en trans-isomerie
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

cis en trans-isomerie

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Auteur
  Berichten
 • #1601 Reageer
  laila
  Gast

  wat houden cis- en trans-isomerie nou eigenlijk in?

  #1602 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Laila,
  Ik ga er even vanuit dat je weet wat isomeren zijn: stoffen met dezelfde molecuulformule maar een andere structuurformule.
  Cis en trans isomeren is een begrip bij de koolstofchemie en deze isomeren komen voor als er een dubbele binding zit in de koolstof-keten van het molecuul.
  Je moet vervolgens kijken welke atomen vast zitten aan beide C-atomen van de dubbele binding. Dit is vaak een H-atoom en een andere groep (C-keten of een ander atoom zoals bijvoorbeeld Cl, Br of F).
  Als de speciale groepen aan dezelfde kant van de dubbele binding zitten noem je dat de cis-verbinding.
  Zitten de speciale groepen aan verschillende kanten van de dubbele binding, dan noem je dat de trans-verbinding.
  Ik heb nog een tekening toegevoegd van verschillende cis en trans verbindingen.
  Hopelijk is nu iets duidelijker voor je geworden.

  #1608 Reageer
  laila
  Gast

  ja heel erg bedankt!

  maar dan had ik alleen nog een vraagje, hoe kan ik dit goed herkennen bij de moleculen cis-1,3-dibroom-cyclobutaan en trans-1,3-dibroom-cyclobutaan?

  #1609 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Laila,
  een cyclo-verbinding is de andere soort verbinding waar cis en trans isomeren van kunnen bestaan. Cyclobutaan zijn 4 C-atomen die in een vierkant met elkaar verbonden zijn. De extra groepen kunnen dan vanaf de onderkant of vanaf de bovenkant aan de C-atomen verbonden zijn.
  Als ze beide aan dezelfde kant zitten (of beide onder of beide boven) dan spreek je van cis. Zit er 1 groep onder en 1 groep boven, dan spreek je over de trans-vorm. Ook nu weer een tekeningetje om het verduidelijken. De tekening is niet de juiste structuurformule van 1,3-dibroom-cyclobutaan. Let goed op de positionering van de broom-atomen.

  #69490 Reageer
  My Linh
  Gast

  Hallo,

  Bij cis-1,2-difluoretheen valt het centrum van partieel negatieve ladingen en partieel positieve ladingen van de C- en F-atomen niet samen en is het dus een dipool-dipoolmolecuul.

  bij trans-1,2-difluoretheen valt het centrum wel samen en is deze variant dus geen dipool-dipoolmolecuul.

  Ik snap niet zo goed waarom het bij de trans-variant wel samenvalt en bij de cis-variant niet.

  Kan iemand mij alsjeblieft helpen?

  #69491 Reageer
  Rob Hooft
  Expert

  Hoi My Linh! Dit is echt een andere vraag; volgende keer kun je beter zelf een nieuwe vraag openen dan is het makkelijker terug te vinden. Misschien dat de beheerder van de vraagbaak er een losse vraag van kan maken voor ons.

  Ik ben een beetje in de war door jouw term “dipool-dipoolmolecuul”. Er zijn *bindingen* die dipolen hebben (in jouw geval de C-F bindingen) en er zijn *moleculen* die dipolen hebben. Twee dipolen kunnen een dipool-dipool interactie vormen, maar daar hebben we het in dit geval niet over. Een dipool-dipool molecuul heb ik nog nooit gehoord.

  Om het verschil tussen cis- en trans- te kunnen begrijpen heb ik geleerd om de dipolen van de bindingen te tekenen als een pijltje.

  Als je cis-1,2-difluoretheen tekent (gelukkig is het een plat molecuul, dus tekenen lukt dan ook) dan loopt het eerste pijltje langs de C-F binding naar linksboven, en het tweede pijltje naar rechtsboven. Als je die twee pijltjes bij elkaar schuift zonder te draaien en zo achter elkaar legt krijg je de dipool van het hele molecuul, en die ligt dan als een langere pijl recht naar boven. Dit molecuul heeft dus een dipool.

  Als je trans-1,2-difluoretheen tekent dan loopt het eerste pijltje weer langs de C-F binding naar linksboven, maar het tweede pijltje langs de tweede C-F binding loopt nu naar rechtsonder! Als ik die twee pijltjes nu achter elkaar leg dan wijzen ze precies tegen elkaar in. De twee dipoolpijltjes heffen elkaar precies op. En dus heeft het hele molecuul geen dipool.

  Jij beschrijft hetzelfde op een net iets andere manier. In het eerste tekeningetje ligt het punt midden tussen de de twee F atomen boven het punt dat je kunt tekenen midden tussen de twee C atomen. In het tweede tekeningetje ligt het punt midden tussen de twee F atomen precies op hetzelfde punt als het punt midden tussen de twee C atomen. Daaraan kun je ook zien dat de optelsom van de dipolen van de twee bindingen voor de trans-verbinding precies nul is, en het molecuul geen dipool heeft.

  Is het zo duidelijker?

  #1840 Reageer
  My Linh
  Gast

  Hallo,

  Oké ik zal dat voor de volgende keer onthouden en dan een nieuwe vraag openen!

  Sorry voor de verwarring, ik haal dipool-dipoolbinding en dipoolmolecuul door elkaar.

  Dus als ik het goed begrijp moet ik visualiseren dat het eerste pijltje langs de C-F binding in cis-1,2-difluoretheen naar linksboven gaat en dus niet naar links beneden? En dat ze daardoor een langere pijl naar boven maken?

  #1841 Reageer

  Hallo My Linh,

  Je noemt in je vraag twee keer het woord centrum en dat is een handige manier om te begrijpen wat er gebeurt. Omdat bij de cis vorm beide negatieve F atomen aan één kant liggen, krijg je dáár een centrum van negatieve lading. Het centrum van positieve lading(de 2 C atomen) ligt tussen deze C atomen. De centra liggen NIET op elkaar, je heb dus 2 polen; dan is het een dipoolmolecuul.
  Bij de trans vorm ligt het negatieve centrum precies op het positieve centrum, dus geen dipoolmolecuul. Misschien dat deze aanvulling het compleet maakt.( zie tekening)

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

  #69494 Reageer
  luna
  Gast

  dit was het moelijkste onderwerp in v5, succes daarmee

  #1854 Reageer

  Dag Luna,
  Dit is geen vraag, toch?

  #1870 Reageer
  My Linh
  Gast

  Hallo Jan,

  Ah ja nu begrijp ik het. Heel erg bedankt!

  #2102 Reageer
  Pieter
  Gast

  Hi, is er ook cis-trans isomerie mogelijk als er aan de dubbelgebonden c’s 4 verschillende groepen zitten?

  #2103 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Pieter.

  Het antwoord is ja.
  De enige voorwaarde voor cis-trans isomerie is dat per C-atoom (in het geval C=C) twee verschillende atoomgroepen gebonden zijn.
  In dat geval is de structuur, die je krijgt door aan één c-atoom de groepen van plaats te verwisselen, niet gelijk aan de oorspronkelijke structuur.
  Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de dubbele binding star (niet draaibaar) is.

  Voorbeeld: cis1,2-dichlloetheen en trans 1,2 dichlooretheen zijn verschlilende stoffen omdat de moleculen ruimtelijk niet identiek zijn. Daardoor verschilt de polariteit van die twee stoffen en dus het kookpunt.

  Je kunt dat zien door de structuren van de moleculen te vergelijken:

  H H Cl H
  \ / \ /
  C = C is niet gelijk aan C = C
  / \ / \
  Cl Cl H Cl

  Je kunt de tweede structuur (in z’n geheel) niet zo draaien dat na draaiing alle atomen dezelfde ruimtelijke oriëntatie hebben.

  Als je nu een H-atoom vervangt door een ander atoom (geen Cl-atoom natuurlijk) blijft bovenstaande geldig. Dit is ook het geval ook als je het het laatste H-atoom vervang door een ander atoom (uiteraard weer een niet-Cl-atoom)

  Ik hoop dat het duidelijk is.
  Zo niet: laat het me weten.
  Zo ja: Succes met de rest van de scheikunde.

  Groet
  MUI

  #2104 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Pieter,

  Ik zie dat mijn structuren van cis-1,2-dichglooretheen en trans-1,2 dichooretheen bij het versturen verrommeld zijn.
  Deze structuren staan waarschijnlijk in je middelbare schoolboek. Als dat niet het geval is, kun je ze vinden op Wikepedia.

  Groet
  MUI

  #2114 Reageer
  Rob Hooft
  Expert

  Pieter,

  Nog een aanvulling: ik begrijp je vraag goed, want als er nou 4 groepen aanzitten, welke configuratie is dan CIS en welke TRANS? Als er 2 waterstofatomen zijn is dat tenminste duidelijk!

  Bij meer complexe groepen is er dus inderdaad nog wel CIS/TRANS isomerie, maar de naamgeving wordt dan lastiger: je gebruikt dan geen cis/trans meer, maar E of Z van het Duits voor Entgegen (tegenover) of Zusammen (samen). Voor E/Z is een compleet systeem van naamgeving bedacht dat eenduidig blijft, maar helaas even lastiger om te gebruiken: je moet dan gaan kijken naar de hoogste atoomnummers van de atomen die gebonden zijn aan weerszijden van de dubbele band, en als die gelijk zijn zelfs van atomen die nog verder weg zitten.

  Rob

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
Reageer op: cis en trans-isomerie
Mijn informatie:vraagbaak icoon vraag 17 2002 tijdvak 1
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vraag 17 2002 tijdvak 1
In mijn scheikunde boek kwam een oud examen opgave van 2002 tijdvak 1 vraag 17. Ik snap er dus helemaal niks van. Zouden jullie mij kunnen helpen met hoe je dit soort vragen beantwoord en hoe zei op het antwoord kwamen?
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Molariteit havo 4
Scheikunde | Havo | 4
Oefentoets
Molariteit havo 4
Oefentoets havo 4 over molariteit
Bekijk de toets
studiehulp icoon Bindingen havo 4
Scheikunde | Havo | 4
Oefentoets
Bindingen havo 4
Oefentoets bindingen (atoom, vanderwaals etc) havo 4
Bekijk de toets
vraagbaak icoon Rekenen zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Rekenen zuren en basen
Goedenavond, Ik had een vraag waar ik niet helemaal uitkwam met betrekking tot chemisch rekenen aan zuren en basen. Hopelijk zou iemand mij op weg kunnen helpen. De vraag luidt als volgt: Je hebt een oplossing van natriumcarbonaat met een pH van 11,70 (T=298 K). Aan 50 mL van deze oplossing wordt 10 mL 0,10 […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Druk in een vat
Vraag
Druk in een vat
Stel dat ik een drukvat/buffervat heb van b.v. 1.000 liter lucht met een uitgangsdruk van 1 bar. Wat gebeurt er als ik daar met een compressor 1.000 liter lucht (of een hoeveelheid 'N') bij in pomp? Mijn uitgangspunt is de ideale gaswet: P x V / N x T = constant. Dus als ik N […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Katalysator in evenwichtsreactie
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Katalysator in evenwichtsreactie
Mijn vraag is simpel Beïnvloedt een katalysator in een reactie met ingesteld evenwicht beide reactiesnelheden (reactie links en rechts) met dezelfde toename of afname? Ik begrijp niet dat een katalysator voor twee verschillende reacties dezelfde invloed kan hebben.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon scheikunde zuren
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
scheikunde zuren
de opdracht uit het boek: Methaanzuur is een organisch zuur. Geef de reactievergelijking in molecuulformules van de reactie die verloopt bij het oplossen van methaanzuur in water. hoe/waar kan ik vinden wat de formule van methaanzuur is, staat het ergens in de binas of moet ik dit leren?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH berekenen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
pH berekenen
Bereken de pH na samenvoegen van: 100,0 ml zoutzuur (pH=2,70) en 100,0 ml KOH (pH=11,50) Ik heb de concentratie H3O+ en de concentratie OH- kunnen betekenen, maar ik weet niet hoe ik verder zou moeten.
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts