Het tekenen van cis-trans isomerie
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Het tekenen van cis-trans isomerie

 • Dit onderwerp is leeg.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #3022 Reageer
  Sarah
  Gast

  Hoi,

  Op dit moment zijn wij bezig met het onderwerp koolstofchemie, echter stuitte ik op een probleem. Ik begrijp namelijk het tekenen van de cis-trans isomerie niet helemaal. Ik had hier een aantal vragen over. Hoe weet je dat je de atomen in een plat vlak moet tekenen? En wat houdt zo’n plat vlak precies in? Dan had ik nog een vraag over het tekenen van 1-chloor-3-methylcyclobutaan. Hierbij is cis-trans isomerie mogelijk. Ik kan helaas geen afbeelding toevoegen, maar hoe weet je onder welke hoek je de atomen aan het C-atoom moet tekenen? Als je deze stof tekent dan is elk C-atoom in de ring gebonden aan 4 atomen, dus dan zou het een tetraëdische omringing zijn, maar de atomen aan het koolstofatomen zijn niet allen onder een hoek van 109,5° getekend. Waarom is dat dan niet op deze manier getekend? En bij het stukje 3-methyl worden de atomen bij cis onder een hoek van 120° getekend en bij trans onder een hoek van 109,5°. Hoe kan daar ineens een verschil in zijn ontstaan? Dan had ik als laatste nog een vraag over cis trans bij een dubbele binding. Een voorbeeld: als je trans-hex-2-een tekent dan heb je rechtsonder aan het tweede atoom -CH2-CH2-CH3 zitten. Kan dit ook rechtsboven zitten en dat het H-atoom rechtsonder zit? En waarom teken je -CH2-CH2-CH3 lineair en niet tetraedisch? Beide CH2 groepen zijn namelijk aan 4 enkelvoudige bindingen gebonden.

  Mijn excuus voor de vele vragen en ik hoop dat de vragen alleen bij dit onderwerp horen. Alvast hartelijk dank voor de antwoorden! 😉

  Met vriendelijke groet,

  Sarah

  #3023 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Sarah

  We beginnen met cyclobutaan zelf
  De bindingshoeken in de ring kunnen natuurlijk nooit 109,5 graden zijn (de vier hoeken in een vierkant zijn allen 90 graden.) Door de 4 C-atomen niet precies in één vlak te laten liggen bedragen de bindingshoeken ca 92 graden. De 4 C-atomen in cyclobutaan liggen dus niet in een (wiskundig) plat vlak. In de scheikunde spreken we in zo’n geval over: het vlak van de ring.

  Nu 1-chloor-3-methylcyclobutaan:
  Als je het vlak van de cyclobutaanring horizontaal denkt, is er een bovenkant en een onderkant van de ring.
  Bij trans-1-chloor-3-methylcyclobutaan zitten het chlooratoom en de methylgroep niet aan dezelfde kant van de ring. Bij het cisisomeer zouden ze beide aan dezelfde kant zitten.

  Nu de bindingshoeken:
  Elk C-atoom in de cyclobutaanring heeft 4 enkelvoudige gebonden atomen of atoomgroepen om zich heen.
  Volgens vsepr (heb je deze theorie al gehad?) moeten de 4 bindingselektronenparen rond dit C-atoom zo ver mogelijk van elkaar afstaan (onderlinge afstoting)
  De twee elektronenparen in de ring heb ik al gnoemd (vanwege de geometrie iets meer dan 90 graden) De resterende twee elektronenparen ondervinden de kleinste afstoting bij een hoek van 120 graden t.ov. de ring en dus ook een onderlinge hoek van 120 graden.
  Dit moet m.i. zowel voor het cis- als het transisomeer gelden.

  Tot slot:
  Bij trans-2-hexeen Heb je C=C met aan het ene C-atoom een methylgroep en aan het andere C-atoom een propylgroep. De methylgroep en de propylgroep moeten aan weerszijden van de C+c getekend worden.
  De propylgroep is lineair getekend omdat de werkelijke vorm van deze groep bij de beantwoording van deze vraag geen rol speelt. Uiteraard heb je in deze groep rond elk C-atoom een tetraëdrische omringing.

  Veel vragen -> veel antwoorden.
  Mocht het tot nieuwe vragen leiden dan merk ik dat wel.
  Aan het eind van de middag kan ik weer reageren.

  Groet
  MUi

  #3024 Reageer
  mui
  Gast

  Nabrander

  C+c moet natuurlijk C=C zijn. Excuus

  Groet
  MUI

  #3028 Reageer
  Sarah
  Gast

  Hoi,

  Heel erg bedankt voor de antwoorden en de moeite voor het beantwoorden! 😉 De theorie over vsepr hebben wij helaas nog niet gehad, dat maakt het achterliggende misschien iets lastiger om te begrijpen. Het is mij nu in elk geval stukken duidelijker geworden. Toch nog twee hele korte vraagjes. Als je bijvoorbeeld de structuurformule van 1,2-dichloorethaan tekent, dan zit aan het eerste C-atoom een Cl-atoom en een ethylgroep en aan het tweede C-atoom een H-atoom en ook een ethylgroep. Maakt het uit of je het Cl-atoom links-of linksonder van het eerst C-atoom plaatst? Inprincipe zou dit geen gevolg hebben voor de naamgeving lijkt mij, maar ik dacht ik vraag het toch voor de zekerheid nog even. Niet geschoten is altijd mis ;). Mijn andere vraag was of mogelijk is dat u de cis-trans isomerie van 1-chloor-3-methylcycobutaan zou willen tekenen voor mij? Zo kan ik toch nog even controleren waar het bij mij precies fout is gegaan. Alvast hartelijk dank alweer.

  Met vriendelijke groet,

  Sarah

  #3029 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Sarah

  !,2-dichloorethaan:
  Het maakt niet uit waar je het Cl-atoom tekent. Door de tetraedrische omringing zijn alle posities rond het C-atoom gelijkwaardig.

  1-chloor-3-methylcyclobutaan:
  Ik kon zo snel geen voor jou verhelderende structuur op internet vinden.
  Dan maar zo:
  Stel je de cyclobutaanring voor als een (klein) vierkant tafelblad.
  Bij het cisisomeer bevinden het Cl-atoom en de methylgroep zich aan dezelfde kant van het tafelblad, bij het transisomeer zitten het Cl-atoom en de methylgroep aan weerszijden van het tafelblad.

  Meer uitleg nodig
  Aan het eind van de middag kan ik weer reageren

  Groet
  MUI

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Het tekenen van cis-trans isomerie
Je informatie:vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts