Vraagbaak scheikunde
Kalk
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
6
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 1 maand geleden door Klaasje de Jong.
-
AuteurBerichten
-
Klaasje de JongGast
Hallo,
Hoe kun je CaCO3 scheiden van eierschalen? Zodat je niet meer al die andere metalen erin hebt zitten.Groetjes,
Klaasje de JongJan Wim PetersExpertHallo Klaasje,
Ik gok dat jij samenwerkt met Kaoutar aan het Ca 2+ gehalte in eierschalen. Ik geloof niet dat er veel andere “metalen” in eierkalk zitten. Dus daar moet je je niet druk overmaken. Wel moet je handmatig het vliesje aan de binnenkant van de schaal van het gekookte ei weg halen. Dat zou problemen kunnen geven tijdens de reactie met zoutzuur.
Succes en groet,Jan Wim Peters
Klaasje de JongGastDankuwel voor uw antwoord!
We moeten de kalkgehalte bepalen in eierschalen. Dit doen wij door met ca2+ Te werken. Alleen zijn wij er dus achter gekomen dat er ook bv. Magnesium etc. In eierschalen zitten. Dus wij weten niet precies hoe we alleen CaCO3 uit eierschalen moeten krijgen zodat tijdens de complexvorming EDTA niet opeens ook gaat binden aan magnesium.Kunnen wij de andere metalen in eierschalen gewoon verwaarlozen of is er nog een manier om alleen kalk uit eierschalen te halen. Wij dachten eventueel aan OH- toevoegen, hierdoor ontstaat er een neerslag met magnesium en dan kunnen we dat gewoon filtreren.
Groetjes,
KlaasjeJan Wim PetersExpertHallo Klaasje,
Een neerslag maken van magnesiumhydroxide, zonder dat er ook calciumhydroxide neerslaat is lastig. De hoeveelheid calciumionen in een schaal is veel groter dan die van de magnesiumionen. Ik zou er vanuit gaan dat de hoeveel magnesiumionen verwaarloosbaar klein is t.o.v. die van de calciumionen. Het volgende artikeltje geeft mij hierin gelijk.
http://www.ovocal.be/gebruik-van-eierschalen.htmlSucces en groet,
Jan Wim Peters
- Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 5 maanden geleden door Jan Wim Peters.
Klaasje de JongGastHeel erg bedankt!
De opdracht is dus kalkgehalte in eierschalen. Maar als we de andere stoffen dus verwaarlozen dan is eigenlijk de gehalte van kalk in eierschalen 100%?Begrijpt u wat ik bedoel?
Jan Wim PetersExpertHallo Klaasje,
Ik begrijp het. Maar er zitten ook stoffen in, die niet met EDTA reageren, dus dan kom je lager uit dan 100%. Aan de andere kant, als er een behoorlijk percentage Mg in zit en je verwaarloost dat, kan het berekende percentage CaCO3 boven 100% uit komen. Begrijp je dat? Maar, omdat het Mg-percentage zo klein is, verwacht ik dat laatste niet. Dit soort overwegingen moeten zeker in een verslag besproken worden. (Tip!).
Succes verder en groet,
Jan Wim Peters
Klaasje de JongGastHeel erg bedankt! Het is nu veel duidelijker allemaal.
Raad u aan om het eitje te koken of kunnen we het gewoon rauw doen?Groet,
KlaasjeKlaasje de JongGastEn in de oven of hoeft dat niet?
Klaasje de JongGastHallo,
We zijn weer een paar stapjes verder en nu moeten we de hoeveelheden gaan bepalen van de eierschalen, zoutzuur ( en de concentratie) en dat soort dingen. We hebben hier al over nagedacht maar we komen niet heel ver. Kunt u ons misschien helpen hoe we verder kunnen?Jan Wim PetersExpertHallo Klaasje,
Je bent nogal vaag in je hulpvraag. Een paar stapjes, niet heel ver. Wat weet je al wel? Wat wil je precies weten? Weet je al hoe je de schalen met zoutzuur gaat laten reageren? Vertel me dat eerst, dan kan ik je verder helpen. Je heb nog niet bevestigd of ontkend of je samenwerkt met Kaoutar, maar die heb ik een voorschrift gestuurd.
Ik verwacht je antwoord,Groet,
Jan Wim Peters
Klaasje de JongGastOh mijn excuus, ik dacht dat u er al vanuit ging dat ik met Kaoutar werk. We koken eerst de eieren dan maken we de schalen goed schoon en vermalen we dit tot een poeder. Vervolgens doen we een bepaalde hoeveelheid gram eierschalen in een erlenmeyer en hier voegen we zoutzuur aan toe, we wachten even tot het bruist en dan voegen we eer een paar druppels indicator aan toe (die krijgen we van school) en dan via een buret voegen we de EDTA toe (in een basische omgeving) en we wachten totdat de kleur veranderd. Nu moeten wij ook nog zelf de hoeveelheden bepalen. Dus bv. Hoeveel ml zoutzuur en in welke concentratie en hoeveel gram eierschalen. We hebben alleen geen idee hoe we dit moeten doen.
Groet,
KlaasjeJan Wim PetersExpertHallo Klaasje,
Ga er maar vanuit dat eierschalen voor 100 massa% uit CaCO3 bestaan; later vind je het echte percentage. De EDTA-oplossing is vast al klaar. De molariteit is bekend( bijv. 0,1289 M). Je zorgt ervoor dat de Ca 2+ concentratie ongeveer even groot wordt( dus ook ongeveer 0,1 M). Dus als je 100 mL oplossing maakt(maatkolf) moet je ook de juiste massa eierschaal in de maatkolf doen, zodat je de juiste concentratie krijgt. Voordeel is dat je dan ongeveer evenveel EDTA oplossing als Ca 2+ oplossing bij elkaar voegt(handig titreren). Je laat de schalen reageren met een klein volume, maar wel een overmaat, zoutzuur met behoorlijk grote molariteit. Daarna vul je natuurlijk aan met water tot 100 mL. In de proefbeschrijving staat dat je een hoeveelheid buffer oplossing toevoegt bij iedere bepaling met als doel een bepaalde pH. Dus niet basisch, maar bijv. pH = 10!
Nou, maak hier eens een gedetailleerd werkplan van.Succes en groet,
Jan Wim Peters
Klaasje de JongGastHallo,
Bedankt voor uw antwoord!
Ik begrijp het alleen nog niet zo goed. Over de pH-waarde moeten wij ons geen zorgen maken want daar heeft school al iets voor geregeld. Maar we weten niet hoe we bv. de massa van eierschalen moeten bepalen en van zoutzuur.Met vriendelijke groet,
KlaasjeJan Wim PetersExpertHallo Klaasje,
Ik zou zorgen voor 250 mL oplosing. Met een molariteit van rond 0,1 M. Dan moet je 25 mmol CaCO3 gebruiken, dat zou ongeveer 2,5 gram zijn. Neem iets meer, bijv. 3 gram eierschaal. Dat moet je in de maatkolf laten reageren met een overmaat 4 M zoutzuur, dan is ongeveer 12,5 mL nodig. Neem wat meer, bijv. 20 mL. Als alles is uitgreageerd, vul je aan met water. Zo heb je een behoorlijk hoeveelheid om veel bepalingen te doen.
Succes en groet,Jan Wim Peters
- Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 5 maanden geleden door Jan Wim Peters.
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens