pH
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

pH

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #169090 Reageer
  karel
  Gast

  Ik voeg mij het volgende af.

  Men beweert mij dat water de pH van een vloeistof niet zou veranderen. Ik zou dat raar vinden. Ik heb wat via Bing AI gechat maar daar krijg ik geen duidelijk antwoord.

  Ik vermoed dat water de pH van een vloeistof wel degelijk veranderd maar ik vermoed dat er een enorme hoeveelheid nodig is.
  Als ik van 1L  vloeistof met pH 3  de pH wil verhogen naar pH 3.5, hoveel L water met pH7 heb ik dan nodig?  Bing vertelde mij de ene keer 6800L en de andere keer 0.25L.

   

  Kan iemand mij hier een duidelijke en eenduidige uitleg geven?

   

  alvast bedankt

  #169091 Reageer
  wmoene
  Expert

  Beste Karel,

  Ik begrijp heel goed dat de AI geen redelijk antwoord kan geven, want er ontbreekt één gegeven. Een oplossing met een pH van 3 (oftewel een concentratie [H3O+] van 1 x 10-3 mol L-1) is een zure oplossing, maar daar kan een sterk of een zwak zuur in zijn opgelost.

  Als ik een oplossing met een sterk zuur met een pH van 3 (alle zuur is gesplitst) 10 x verdun met zuiver water dan stijgt de pH naar 4. [H3O+] gaat van 10-3 naar 10-4 mol L-1.

  Bij een zwak zuur ligt dat lastiger, dan moet je de Kz van het zuur weten, dan kun je volgens de hopelijk bekende weg berekenen wat de concentratie van dat zuur moet zijn. (Daar zijn ook wel tools voor op het internet om dat te berekenen.) Als je een oplossing van een zwak zuur verdunt met water (pH 7) dan krijg je een nieuwe situatie en moet je opnieuw gaan rekenen. 10 x verdunnen geeft nu geen pH stijging van 1 meer.

  Dus er moet meer informatie zijn, dan pas kunnen we rekenen. Ook de AI.

  Voldoende duidelijk en eenduidig zo?

  Met vriendelijke groet, Wim Moene

  #169092 Reageer
  Karel dayer
  Gast

  Heel erg bedankt voor dit antwoord. Dit is eigenlijk alles wat ik wilde weten.
  Op mijn werk maken we enzymes. Die enzymes worden vaak verdund. Bv 150 ton enzymes verdunnen met 30 ton water en dat maakt geen merkbaar verschil in pH. Ws te klein verschil om te meten. Daarbij dachten mijn collega’s dat water de ph niet veranderd. Maar het verandert de ph wel alleen is de nodige hoeveelheid water veel groter dan wat wij doen.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: pH
Je informatie:vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts