Zeewier als oplossing?!
Alle artikelen

Artikel

Zeewier als oplossing?!

De aarde wordt steeds meer uitgeput terwijl de wereldbevolking stijgt. Aan het einde van 2022 maakte de United Nations bekend dat de wereldpopulatie de acht miljard had gepasseerd. Met de huidige schattingen komen er ieder jaar 67 miljoen mensen bij.

Met een snelle berekening kom je uit op dat we in 2050 met bijna tien miljard mensen zijn die op deze planeet willen leven. Als dit zo doorgaat kun je je afvragen, waar halen we de grondstoffen vandaan om deze groeiende populatie te onderhouden?

De grondstof van de toekomst
Voor een antwoord op de grondstofvraag zijn onderzoekers onderwater gaan kijken. Zeeën en oceanen beslaan ongeveer 72 procent van onze leefwereld en er huist één van de meest veelbelovende grondstoffen: zeewier.

Zeewier is een van de meest voorkomende organismen op aarde, met meer dan 8.000 soorten die overal ter wereld te vinden zijn. Het is een van de meest diverse organismen die voorkomtenin zowel zout als zoet water. En het belangrijkste, dit glibberige goedje uit de zee bevat veel waardevolle stoffen. Het is rijk aan een verscheidenheid van eiwitten, vitaminen en mineralen.

Omdat zeewier zoveel verschillende stoffen bevat, is het bruikbaar voor veel verschillende toepassingen. Dit betekent dat zeewier zomaar een grote rol kan gaan spelen in onze duurzame toekomst.

Zeewier op je bord
Zo is zeewier is een krachtig voedingsmiddel dat veel culturen al gebruiken als voedingsbron. In zeewier zijn tenminste 39 voedingsstoffen ontdekt, waaronder calcium, magnesium, kalium, ijzer en jodium.

Deze mineralen worden in de oceaan direct opgenomen en opgeslagen in het zeewier, waar wij vervolgens van kunnen profiteren door gerechten te maken met zeewier. Het klinkt misschien wat vreemd, maar wist je dat de norivellen gemaakt worden van zeewier? Zo bevatten bijvoorbeeld de zeewierproducten arame, hijiki en wakame wel tien keer zoveel calcium als melk.

Een pilletje zeewier
Zeewier kan niet alleen belangrijk zijn als voeding, maar kan ook als medicijn gebruikt worden. Verschillende stoffen in zeewier hebben een medicinale werking. Zo bevorderen bepaalde stoffen de werking van de schildklier, gaan ze hart- en vaatziektes tegen en ondersteunen ze wondheling.

In de medische wereld wordt zeewier zelfs al gebruikt voor verschillende toepassingen. Het meest gebruikte voorbeeld is alginaatverband. Hierin zitten bestandsdelen uit zeewier die een gel vormen met het wondvocht, waardoor de wond goed geneest.

De eerste vermeldingen van zeewieren als medicijn dateren wel 5.000 jaar terug in China. In Europa duurde het tot de twaalfde eeuw voordat in Italië de geneeskrachtige werking werd omschreven. En met de huidige nood voor herbruikbare grondstoffen heeft zeewier wederom nieuwe interesse gekregen vanuit de medische wereld.

Voordat zeewier verder toegepast kan worden in de moderne geneeskunde is er natuurlijk eerst meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Zeewier tanken
Daarnaast is zeewier van nature rijk aan suikers, waardoor het bij uitstek geschikt is voor de (bio)chemische productie van biobrandstoffen.

Omdat zeewier geen zoet water, land of meststoffen nodig heeft om te groeien, is de cultivatie ervan minder slecht voor het milieu dan andere grondstoffen van biobrandstof. Sterker nog, onder de juiste omstandigheden zorgt het groeien van zeewier zelfs voor een daling van koolstofdioxide in de lucht.

Bij de Wageningen Food & Biobased Research zijn ze druk bezig met het onderzoeken van de potentie van zeewier in het zogeheten MacroFuels-project. Hierbij richten ze zich op de ontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen uit zeewier, en de daarbij komende uitdagingen.

Bron: https://www.wur.nl/en/project/MACROFUELS-Macro-algae-as-a-sustainable-source-for-biofuels.htm

Om deze nieuwe biobrandstof toekomstbestending te maken, moet de onderzoekgroep er bijvoorbeeld voor zorgen dat de cultivatie van het zeewier een circulair proces is. Ook moet de opbrengst hoog genoeg zijn om op grote schaal toe te passen.

Maar als ze hierin slagen, is in de toekomst de biobrandstof die uit de pomp komt misschien wel gemaakt uit zeewier.

Zeewierplastic
De suikers in zeewier zijn niet alleen geschikt voor de productie van biobrandstoffen, maar ook als grondstof voor bioplastic. Vanwege zijn fantastische eigenschappen; zoals stevig, licht en buigzaam, zijn plastics onmisbaar geworden in de samenleving. Bioplastic gemaakt van zeewier kan dus een duurzaam alternatief zijn.

Thuisbezorgd.nl is al om, zij zijn een samenwerking aangegaan met het verpakkingsbedrijf Notpla. Restaurants verbonden aan thuisbezorgd kunnen nu gebruik maken van de duurzame verpakking van Thuisbezorgd.nl, een bakje gemaakt uit pulp van bomen en grassen, met een coating van zeewier. Misschien wordt jouw volgende bestelling wel hierin bezorgd.

Bron: https://www.thuisbezorgd.nl/duurzaamheid/milieuvriendelijke-verpakking/

Zoals je hebt gemerkt, lijken de toepassingen van zeewier eindeloos. En zelfs op hun plek in het water is zeewier nuttig. Zo zijn zeewiervelden in staat om kustlijnen te beschermen, bevorderen ze de kwaliteit van marine ecosystemen en zijn ze zelfs erg goed in het opslaan van koolstofdioxide.

Het is dan ook niet raar dat er tegenwoordig zoveel onderzoek wordt gedaan naar deze wieren. Misschien maak jij in de toekomst wel onderdeel uit van een onderzoeksteam dat een baanbrekende zeewieroplossing vindt!

Vond je dit artikel interessant?

Neem dan een kijkje bij onderstaande mbo-, hbo- en wo-opleidingen

studieorientatie icoon Allround laborant
MBO 3
Allround laborant
ROC van Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Eerste monteur duurzame installaties
MBO 3
Rijssen
Eerste monteur duurzame installaties
Regionaal Opleidingencentrum van Twente
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Global Project and Change Management
HBO
Middelburg
Global Project and Change Management
HZ University of Applied Sciences
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Milieukunde
Applied Science
Breda
Milieukunde
Avans Hogeschool
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Aarde, Economie en Duurzaamheid
WO
Amsterdam
Aarde, Economie en Duurzaamheid
Vrije Universiteit Amsterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Geneeskunde
WO
Rotterdam
Geneeskunde
Erasmus Universiteit Rotterdam
Bekijk de opleiding
studieorientatie icoon Circular Engineering
WO
Maastricht
Circular Engineering
Maastricht University
Bekijk de opleiding