Redox, vwo 2018-1 vraag 22
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Redox, vwo 2018-1 vraag 22

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #172158 Reageer
  Meike
  Gast

  Bij vraag 22 van vwo 2018-1 scheikunde examen

  ten eerste is mijn vraag waarom er links een reductorische reactie plaatsvindt? Het is de positieve pool van de cel. Ik dacht dat je bij elektrochemische cellen bij + pool een oxidator reactie maakt en bij de – pool een reductor reactie > en dan bij een elektrolyse andersom (+ pool reductor en – pool oxidatie) maar dat is dus niet zo? Het is bij beide + reductor en – oxidator?

  en ten 2e: waar is de so42- heen? Ik had gewoon 2 reacties gemaakt met so42- erin, omdat dat zo in het plaatje ook stond. Ik dacht je kan ook de halfreactie van So42- gebruiken. Hoe komen ze op zo’n antwoord?

  groetjes Meike

  #172162 Reageer

  Best Meike,

  In het plaatje van deze elektrochemische cel staat welke verbindingen omgezet worden en wat er dan gevormd wordt. SO42- komt in beide cellen voor. De zuurstof die nodig is, wordt niet door SO42- geleverd, maar door H20.

  De vraag gaat over de reacties tijdens het opladen, dat is een gedwongen elektronen overdracht, net als bij elektrolyse.  Vandaar de genoemde reacties.

  Ik hoop dat de gegeven antwoorden nu duidelijk zijn. Anders hoor ik het wel van je.

  Groeten,

  Aky van der Beek

  #172169 Reageer
  Meike
  Gast

  Beste Aky, allereerst bedankt voor het snelle antwoord

  Maar hoe weet ik dat de energie van zuurstof komt? Van de zuurstof van de VO2+?
  en klopt mijn informatie met die positieve en negatieve pool? Dus bij elektrolyse positieve pool de reductor, en negatief oxidator? En bij elektrochemisch is dat andersom?

  #172193 Reageer

  Beste Meike,

  De informatie over de positieve en negatieve polen bij de elektrochemische cel (accu, brandstofcel) kloppen dus de reductor reageert aan de negatieve pool, de oxidator aan de positieve pool. Bij opladen en elektrolyse is het precies omgekeerd.

  In de linker halfcel wordt VO2+ omgezet in VO2+. Er komt dus een O atoom bij, het aantal V atomen blijft gelijk. Om de halfreactie kloppend te krijgen kan de VO2+ de O niet leveren, omdat dan ook het aantal V atomen steeds wijzigt. Er is een oplossing van zwavelzuur aanwezig. Dus behalve H+, SO4 2- ook H2O. H2O is dan vaak de verbinding die de O levert. In binas tabel 48 staat dat SO4 2- alleen oxidator is in geconcentreerd zuur. In de linker cel reageert juist de reductor.

  Bij een halfreactie kan het helpen om op te schrijven welke deeltjes aanwezig zijn. Bij oplossingen is ook altijd H2O aanwezig en bij een redoxreactie is het goed om deze dan ook te vermelden, zodat deze evt. in de reactie gebruikt kan worden.

  Ik hoop, dat de bovenstaande antwoorden je helpen. Anders hoor ik het wel.

  Groeten,

  Aky van der Beek

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Redox, vwo 2018-1 vraag 22
Je informatie:vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts