
Zoals je misschien al gehoord hebt, wil het kabinet de basisbeurs opnieuw invoeren. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor alle aankomende studenten, maar helaas gaat deze pas vanaf het studiejaar 2023-2024 in. Dit betekent dat de studenten voor het aankomende jaar nog steeds onder het huidige leenstelsel vallen. Maar wat houdt dit dan precies in?
In maart heeft het kabinet de voorlopige bedragen voor de basisbeurs bekend gemaakt. Voor uitwonende studenten denkt het kabinet aan 255 euro per maand en voor thuiswonende studenten denkt het kabinet aan 91 euro. Met een snelle rekensom komen we voor één jaar studeren uit op een bedrag van 3.060 euro voor uitwonende studenten en 1.092 euro voor thuiswonende studenten. Deze bedragen zijn nog niet definitief, maar dit is de verwachting.
De compensatie die voor studenten in het leenstelsel is uitgetrokken, is één miljard euro. Dit klinkt als een hoop, maar het aantal studenten dat onder het leenstelsel valt, ligt rond de miljoen. Concreet betekent dit dat er maar ongeveer duizend euro per student beschikbaar is.
Specifieker denkt het kabinet aan ongeveer 350 euro compensatie per jaar dat je hebt gestudeerd onder het leenstelsel, tot maximaal 1400 euro. Ongeacht hoe lang je hebt gestudeerd onder het leenstelsel, word je dus voor maar vier jaar gecompenseerd. En wat betekent dit voor de aankomende student?
Tussenjaar?
Zoals je kunt lezen, is het verschil tussen wat een student in het leenstelsel krijgt en wat een student met een basisbeurs krijgt, als je aankomend schooljaar begint met studeren, voor uitwonende studenten 2.700 euro en thuiswonende studenten 700 euro! Dit zorgt ervoor dat er veel scholieren twijfelen om het aankomende jaar te gaan studeren. Natuurlijk zeer begrijpelijk, maar niet een beslissing die je zonder nadenken kunt nemen.
Lekker op de bank hangen is heerlijk, maar na een aantal dagen ben jij, en zijn waarschijnlijk ook jouw ouders, daar wel klaar mee. Daarom is het verstandig, wanneer je besluit om een tussenjaar te nemen, daar wat nuttigs mee te doen!
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je vrije jaar een zinnige invulling te geven.
Oriënteren
Misschien wel één van de belangrijkste opties is oriëntatie. Een tussenjaar is uitermate geschikt om je op verschillende vlakken te oriënteren op jouw toekomst. Waar ben jij goed in? Waar liggen jouw interesses? Waar word jij gelukkig van?
Dit zijn allemaal vragen waarvoor je in een tussenjaar tijd hebt om uitgebreid te onderzoeken. Antwoord op deze vragen helpen namelijk bij het kiezen van een vervolgopleiding en een beroep.
Doe een studiekeuzetest of kom er spelenderwijs achter welke hbo applied science opleiding bij jou past. Een aantal leuke opleidingen gevonden? Ga dan naar de open dagen of kijk of je een dagje kunt proefstuderen.
Een andere manier om antwoord te krijgen op deze oriëntatievragen is door het opdoen van ervaringen.
Werken
Je kunt bijvoorbeeld gaan werken. Werken is natuurlijk handig als je geld nodig hebt, maar ook om jezelf wat beter te leren kennen. Je zou onder andere aan de slag kunnen in de schoonmaak, productiewerk, horeca of in de supermarkt.
Ongeacht wat je doet, je houdt er altijd een aantal nuttige vaardigheden aan over; communiceren, doorzetten, nauwkeurig en efficiënt werken, verantwoordelijkheidsgevoel, enzovoorts. Naast geld in je zak, krijg je ook inzicht waar jouw sterke en zwakke punten liggen.
Als je graag naar het buitenland gaat, kun je ook aan de slag als au pair. Je draagt zorg voor de kinderen in een gezin in ruil voor kost, inwoning en zakgeld.
Het spreekt voor zich dat je voor dit werk het leuk moet vinden om met kinderen om te gaan. In je vrije tijd kun je de omgeving verkennen, een cursus volgen of met vrienden afspreken. Op die manier leer je de taal (beter) spreken en leer je een andere cultuur van binnenuit kennen.
Backpacken
Wil je liever meer vrijheid, dan kun je denken aan een werkvakantie of ‘backpacken’. Je trekt met je rugzak rond door een land of werelddeel en combineert dit met een tijdelijk baantje om je reis te bekostigen. Van skileraar in Frankrijk tot afwashulp in een lokale eetgelegenheid in Australië; de mogelijkheden zijn eindeloos.
Je kunt alleen of samen met een goede vriend de wijde wereld in trekken. Omdat je ver van huis bent, ben je echt op jezelf aangewezen. De perfecte gelegenheid om jezelf te ontdekken (ja, het klinkt erg cliché maar er is niks aan gelogen)!
Vrijwilligerswerk
Een andere optie is vrijwilligerswerk doen in het binnen- of buitenland. Er zijn vele internationale projecten waar je als vrijwilliger je steentje aan kunt bijdragen. Denk aan het opzetten van een lokaal ziekenhuis in Tanzania tot lesgeven aan kinderen in Ecuador.
Voordat je de keuze voor vrijwilligerswerk maakt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het doel van je reis en de tijd die je ervoor hebt. Op die manier kun je jouw kwaliteiten en (werk)ervaring optimaal benutten. Daarbij staat dit ook goed op je CV voor later.
Talenknobbel
Wil je graag een nieuwe taal leren, dan is een taalreis een slimme optie. Nergens leer je meer van de bevolking, de gebruiken en de tradities van een land dan in het land zelf. Door een taalcursus te volgen op een bestemming waar de taal gesproken wordt, leer je de taal veel sneller. Je krijgt les van ‘native speakers’ en je hebt regelmatig leuke activiteiten en excursies met medestudenten.
Zoals je misschien wel door hebt, kan een tussenjaar je heel veel relevante en nuttige ervaringen opleveren. Naast een kleinere studieschuld, heb je rustig de tijd om je te oriënteren en te ontdekken waar jouw talenten liggen. Waar je ook voor kiest, zorg dat het de beste keuze is voor jou!