
Vraagbaakscheikunde.nl
Staal bijtende stof
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Chemie & technologie
Leerjaar
3
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11 maanden geleden door
Anoniempje123.
-
AuteurBerichten
-
Anoniempje123
GastIk ben een presentatie aan het maken voor mijn een a laatste scheikunde opdracht. Een stukje gaat over zuren en roest enzo, dus ik was aan het zoeken naar een stof die staal aanbijt, en hoelang dat dan duurt. Ik heb bijna overal op Google gezocht en gevraagd enzo maar ik kan het nergens vinden. Misschien kan een van jullie me helpen?
Mathijs
ExpertHoi Anoniempje123,
Zoals je zelf al aangeeft gaat zuur en roest goed samen. Sterke zuren oxideren ijzer, namelijk, en staal is uiteindelijk gewoon ijzer met nog koolstof erin.
Er zijn een hoop sterke zuren, en als ze sterk genoeg zijn, kan je met ze allemaal wel staal laten roesten. Hoelang het precies duurt om een stalen voorwerp sterk aan te laten vreten door een sterk zuur is trouwens van heel veel dingen afhankelijk. Hoe sterk is het zuur precies? Geconcentreerd zwavelzuur zal veel sneller reageren dan een wat verdunde azijnzuuroplossing. Wat is de verdelingsgraad van het staal? Staalpoeder zal veel sneller volledig doorgeroest zijn dan een stalen kogel. En ook de temperatuur speelt een belangrijke invloed.
Het behandelen van staal met zuur is trouwens niet alleen nadelig, maar wordt in een gecontroleerde manier gebruikt om stalen voorwerpen te versieren. Zoek maar eens op ‘staal etsen’, of in het Engels ‘etching steel’.
Groeten,
MathijsAnoniempje123
GastBedankt!
Dit helpt heel erg bij mijn presentatie.
Weer wat geleerd vandaagMet bijzonder veel dankbaarheid
Anoniempje123 -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens


Vraag
Grafiek opwarmen


Vraag
hoeveelheid mmol in anodekant berekenen met een titratie.


Vraag
temperatuur vloeistof en damp


Vraag
Batterij


Vraag
Praktische Kz berekenen van hydraat


Vraag
kristallisatie van salicylzuur en natriumsalicylaat


Vraag
Verslag titratie, berekenen van massapercentage


Vraag
verdunningsfactor


Vraag
kookpuntsverhoging (formule en eenheden)

