stroomsterkte, inleiden van kooldioxide in kalkwater en grafiek
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

stroomsterkte, inleiden van kooldioxide in kalkwater en grafiek

 • Dit onderwerp bevat 6 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 maanden geleden door Fenne.
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #157879 Reageer
  Fenne
  Gast

  Ik heb een conductometrie proef gedaan waarbij ik een bekerglas had met daar in gefiltreerd kalkwater en daarin zaten twee elektroden met een constante spanning. Met een mA- meter werd de stroomsterkte gemeten. Aan het kalkwater is CO2 ingeleid. om de 5 seconden heb ik de stroomsterkte afgemetne. Ik heb de resultaten in een grafiek gezet. Waarbij de stroomsterkte op de verticale as staat en de tijd op de horizontale. Nu is de vraag, leg uit waarom de grafiek bij het inleiden van kooldioxide in kalkwater lager eindigt dan hij begint. Dus waarom is de gemeten stroomsterkte aan het eind lager dan aan het begin?

  #157888 Reageer
  docent Dick
  Expert

  Beste Fenne,

  Welke reactie treedt er op tussen kalkwater en CO2?

  Kun kijken met welke deeltjes je in de oplossing begint?

  Welke verandering er optreedt tijdens het inleiden van CO2 ?

  Welke deeltjes heb je bij het eindpunt van de proef?

  Helpt dit bij het formuleren van een antwoord?

  Stel gerust je vervolgvraag.

  Dick

  #157896 Reageer
  Fenne
  Gast

  Hoi,

  Ik heb geprobeerd een antwoord te formuleren maar weet niet zeker of dat het klopt. Kunt u het controleren voor mij?

  In het begin zit er (gefiltreerd) kalkwater in de oplossing, dit is Ca(OH)2. Dit bestaat uit Ca2+(aq) ionen en uit OH(aq) ionen. Als er overmaat CO2 wordt ingeleid in de oplossing dan ontstaat er Ca(HCO3)2. Dit is goed oplosbaar en valt uit een in ionen. De geleidbaarheid van een oplossing is het beste als er de meeste ionen zijn. Doordat Ca(HCO3)2 in ionen uit een valt is er een goede geleidbaarheid in de oplossing. Aangezien de geleidbaarheid rechtevenredig is met de stroomsterkte begint de grafiek in het begin hoog.
  Wanneer er geen overmaat CO2 meer is zal er geen Ca(HCO3)2 meer worden gevormd, maar er zal CaCO3 worden gevormd. CaCO3 is slecht oplosbaar en zal hierdoor minder goed stroom kunnen geleiden. De gemeten stroomsterkte zal dan ook lager zijn. Dat is dus ook de reden waarom de grafiek lager eindigt dan waar hij begint.

  groetjes

  #157897 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Fenne,

  Je vraagt naar formulering. Daarom: kalkwater bestaat niet alleen uit calcium- en hydroxide-ionen, maar omdat het zout is opgelost, zijn deze ionen ook nog eens vrij (daarom kan de oplossing elektrische stroom geleiden).

  In het begin is de CO2 nog niet in overmaat. Het reactieproduct klopt, maar ook dit zout is in oplossing, dus: Ca2+(aq) + 2 HCO3 (aq). De ionen waren al vrij in het kalkwater en blijven nu vrij (formulering: “valt uit elkaar” suggereert dat je eerst weer een vaste stof had gekregen).

  Daarna gaat je formulering niet goed. Dat zit in de term “overmaat”. Je hebt hier te maken met een reactie in twee stappen; ik noteer de combinatie H2O (l) + CO2 (aq) als H2CO3 (aq): deze notatie kan je ook in je Binas zien en ik hoop dat die iets duidelijker maakt wat er gebeurt:

  H2CO3 (aq) + OH (aq) –> HCO3 (aq) + H2O (l). Als alle H2CO3 op is, komt de tweede stap:

  HCO3 (aq) + OH  (aq) –>  CO32- (aq) + H2O (l). Het gevormde carbonaation slaat vervolgens neer met de calciumionen, die nog in de oplossing zaten. Je noemt zelf al het slecht oplosbare CaCO3(s).

  Tenslotte: ik mis in de verhaal wat je grafiek doet tussen het begin van de meting en het moment van vorming van het vaste CaCO3 (dus de periode waarin HCO3 wordt gevormd).

  Heb je hier voldoende houvast aan?

  Groeten,

  Wim Wessel

  #157902 Reageer
  Fenne
  Gast

  Hoi Wim,

  Bedankt voor je hulp!

  Ik heb nu dit als antwoord, is dit beter?

  In het begin zit er klakwater in de oplossing, dit is Ca(OH)2. Dit bestaat onder andere uit Ca2+(aq) ionen en uit OH(aq) ionen. Het kalkwater is opgelost, dus dit betekent dat de er vrije ionen zijn. Vrije ionen kunnen elektrische stroom goed geleiden, dus de oplossing met kalkwater kan de elektrische stroom geleiden.
  Als de CO2 wordt ingeleid in de oplossing ontstaan er vrije Ca^2+ ionen en 2HCO3^- ionen. Deze vrije ionen kunnen de stroom goed geleiden. De spanning en de afstand tussen de elektroden is gelijk gebleven, dit zorgt ervoor dat de geleidbaarheid rechtevenredig is met de stroomsterkte. Als de stroom dus goed geleid kan worden is de gemeten stroomsterkte ook hoog. Dat zie je in de grafiek ook terug komen, want in het begin is de gemeten stroom sterkte hoog.
  H2O en CO2 is samen H2CO3(aq). Met deze H2CO3 vindt de volgende reactie plaats:
  H2CO3 (aq) + OH (aq) –> HCO3 (aq) + H2O (l). Na een tijdje is als de H2CO3 op. Dan begint de volgende reactie plaats te vinden:
  HCO3 (aq) + OH  (aq) –>  CO32- (aq) + H2O (l).
  Na deze reactie treedt er een neerslag reactie op. De carbonaationen slaan namelijk neer met de calciumionen. Hierdoor wordt het slecht oplosbare zout CaCO3(s) gevormd. Aangezien dit een slecht oplosbaar zout is. Zal dit niet helemaal uitvallen in ionen, waardoor de stroom minder goed geleid kan worden. Er zal dan ook een lagere stroomsterkte gemeten worden. Dit betekent dus dat de grafiek op het eind veel lager is dan aan het begin van de meting.

  met vriendelijke groet

  #157905 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Fenne,

  Ziet er goed uit.

  Aanvulling: ik werd er door collega Dick op gewezen dat jij in je proef bij het doorleiden van CO2 de troebeling al had gezien. Ik dacht dat dat moment het einde van je proef was, maar Dick wees me erop dat je nog verder bent gegaan met doorleiden van CO2. Dan zal de extra CO2 (de ‘overmaat’) met de neergeslagen CaCO3 verder reageren volgens:

  CaCO3 (s) + H2CO3 (aq) –>  Ca2+(aq) + 2 HCO3 (aq), dus de troebeling zou weer verdwijnen. Heb jij dat ook gezien?

  Dan heb je aan het einde weer een zoutoplossing. In je meting zou je tijdens het verdwijnen van de troebeling weer een toename van de geleidbaarheid hebben moeten zien.

  Ik hoop dat je het nog kunt bijhouden. Daarom samengevat:

  CO2 doorleiden, beide genoemde reacties samen:  H2CO3 (aq) + 2 OH (aq) –> CO32- (aq) + 2 H2O (l)

  Vervolgens slaat CO32-  neer met Ca2+, die ook in het kalkwater zat: Ca2+ (aq) + CO32-(aq) –> CaCO3(s)  (troebeling)

  Als je daarna verder gaat met CO2 doorleiden: CaCO3(s) + H2CO3(aq) –> Ca2+(aq) + 2 HCO3(aq).

  Stel gerust nog een vraag als iets hierin niet duidelijk is.

   

  Groeten,

  Wim

   

  #157908 Reageer
  Fenne
  Gast

  Hoi Wim,

  Het is helemaal duidelijk nu!

  Heel erg bedankt!

   

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: stroomsterkte, inleiden van kooldioxide in kalkwater en grafiek
Je informatie:vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts