sulfiet in witte wijn practicum
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

sulfiet in witte wijn practicum

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #2259 Reageer
    josephine
    Gast

    Ik moet een verslag maken van een parcticum waarin we hebben onderzocht wat het sulfiet gehalte is in witte wijn. dit hebben we met behulp van een titratie gedaan. Om een beetje een beeld te krijgen wat we precies hebben gedaan staat hieronder de werkwijze.
    Voorbereiding titratie
    1. Doe 25 mL 1.0 M natronloog in de erlenmeyer (250 mL). Doe dit met behulp van de maatcilinder.
    2. Voeg met een volpipet 25,00 mL witte wijn toe aan de erlenmeyer met het natronloog.
    3. Zet de stop op de erlenmeyer en laat dit tien minuten staan.
    4. Vul de buret met 40 mL 0,0100 M joodoplossing. Noteer de beginstand.
    De titratie
    1. Voeg 15 mL 2,0 M overmaat zwavelzuur toe aan de erlenmeyer. Doe dit met behulp van de maatcilinder.
    2. Voeg tien druppels zetmeeloplossing toe aan de erlenmeyer.
    3. Titreer met de joodoplossing. Stop met titreren zodra de oplossing bruin kleurt. Noteer de eindstand.

    Voor het verslag moet ik vragen beantwoorden maar ik loop helemaal vast bij de volgende vraag.

    Het natronloog is eerder toegevoegd aan de reactie als het zwavelzuur. Leg uit waarom.

    de reactie vergelijking die wij hebben opgesteld bij de titratie is alsvolgt:
    Ox: I_2 (aq)+2 e^-→2 I^- (aq) 1x
    Red: SO_3^(2-) (aq)+H_2 O(l)→SO_4^(2-) (aq)+2 H^+ (aq)+2 e^- 1x
    Tot: I_2 (aq)+SO_3^(2-) (aq)+H_2 O(l)→2 I^- (aq)+SO_4^(2-) (aq)+2 H^+ (aq)

    alvast bedankt!

    Groetjes,

    Josephine

    #2260 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hallo Josephine, laat ik proberen te helpen.
    Je hebt de juiste halfreacties genomen en totaalreactie opgesteld.
    Zoals je dus ziet wordt het sulfiet ion omgezet in een sulfaat-ion bij de redox-titratie.
    Maar sulfiet kan alleen worden omgezet door I_2 als het ook in deze losse ion-vorm in de witte wijn aanwezig is.
    Sulfiet in witte wijn is voor een groot gedeelte gebonden aan andere stoffen, zoals o.a. aldehydes.
    Wat zou dan de functie van de overmaat OH^- ionen zijn die als voorbereiding voor de titratie worden toegevoegd?
    Kan je ook bedenken waarom er direct vóór de titratie zwavelzuur moet worden toegevoegd?

    • Deze reactie is gewijzigd 4 maanden, 3 weken geleden door C3 JongerenCommunicatie.
    #2262 Reageer
    josephine
    Gast

    hoi,

    heel erg bedankt voor het antwoord. Ik denk dat ik het begrijp. ik heb het volgende nu als antwoord:

    Ongeveer 75% van de sulfietionen in witte wijn is gebonden aan de aanwezige aldehyden. Voor de bepaling van het sulfietgehalte moeten deze sulfietionen eerst worden losgemaakt. Dit wordt gedaan door middel van een sterke base, in dit geval natronloog (NaOH). Om de witte wijn weer te neutraliseren, wordt de oplossing aangezuurd met behulp van zwavelzuur (H2SO4). De vrijgemaakte sulfietionen kunnen nu worden getitreerd met een joodoplossing.

    klopt dit?

    groetjes,

    Josephine

    #70548 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Helemaal goed.
    Om het hele proces goed te begrijpen wil ik je ook vragen of je kunt bedenken waarom de oplossing moet worden aangezuurd met een overmaat zwavelzuur voordat de titratie kan plaatsvinden?
    Blijkbaar is een aanzuring nodig om de juiste analyse met de titratie te kunnen doen.
    Waarom leidt het NIET aanzuren van de oplossing tot een onjuiste bepaling van het sulfiet gehalte?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: sulfiet in witte wijn practicum
Mijn informatie:



vraagbaak icoon Reactiemechanismen
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Reactiemechanismen
Ik kom niet uit het ionair reactiemechanisme van dibroom en broommethaan waarbij dibroommethaan ontstaat.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon vraag 17 2002 tijdvak 1
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vraag 17 2002 tijdvak 1
In mijn scheikunde boek kwam een oud examen opgave van 2002 tijdvak 1 vraag 17. Ik snap er dus helemaal niks van. Zouden jullie mij kunnen helpen met hoe je dit soort vragen beantwoord en hoe zei op het antwoord kwamen?
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Organische chemie - naamgeving
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Organische chemie - naamgeving
Oefentoets over organische chemie - naamgeving voor vwo 4.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Molariteit
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Molariteit
Oefentoets over molariteit.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Gehaltes
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Gehaltes
Oefentoets over rekenen aan volume, massa, dichtheid en ppm.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Energie
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Energie
Deze oefentoets bestaat uit drie vragen over het onderwerp energie. De uitwerking vind je na het openen van alle hints. Let op, als er geen ‘Controleer antwoord’ knop staat, moet je zelf je antwoord controleren met behulp van de hints en uitwerking.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Evenwichten
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Evenwichten
Oefentoets over evenwichtsreacties.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Bindingen
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Bindingen
Oefentoets over bindingen (atoom, vanderwaals, etc).
Bekijk de toets
studiehulp icoon Atoombouw
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Atoombouw
Oefentoets over atoombouw en isotopen.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Zuren-basen
Scheikunde | Havo | 5
Oefentoets
Zuren-basen
Oefentoets over zuur-basereacties en pH berekenen.
Bekijk de toets

Inloggen voor experts