Tekenen van een oplossing
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Tekenen van een oplossing

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 maanden geleden door Louise.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #168627 Reageer
  Louise
  Gast

  Hallo,

  Bij een opdracht moest ik de oplossing tekenen van calciumcitraat op microniveau. Daarbij was gegeven dat de concentratie opgelost calciumcitraat in de overgebleven oplossing heel laag is, 0,02 M, maar niet nul.

  Volgens het antwoordenboekje zou het een rondje moeten zijn met daarin Ca2+ met daaromheen 4 keer, 3 losse bolletjes waarbij het H bolletje het dichtste bij het Ca2+ rondje zat. Bij het C6H5073- was ook een rondje getekend, ook is daar 4 keer, 3 losse bolletjes getekend, alleen hier zitten de H rondjes het dichtste bij de C6H5073- De O en H bolletjes zitten er nu ook met een vierkant omheen.

  Ik begrijp niet, hoe je kan weten hoe je zoiets moet tekenen. Wanneer moeten de O er het dichtste bij en wanneer de H en wanneer moet het eromheen worden getekend in een rondje en wanneer in een vierkant. Ook snap ik niet hoe je weet dat er 4 H20 moleculen omheen zitten.

  Alvast bedankt!

   

  #168636 Reageer
  docent Dick
  Expert

  Beste Louise,

  Je schrijft ‘Volgens het antwoordenboekje zou het een rondje moeten zijn met daarin Ca2+ met daaromheen 4 keer, 3 losse bolletjes waarbij het H bolletje het dichtste bij het Ca2+ rondje zat.’ Dat vind ik vreemd!!!

  Als je een zoutoplossing (in water) hebt, worden de ionen gehydrateerd.

  Je geeft dit in een vergelijking weer met: Ca3(C6H507)2 (s) +ag —> 3 Ca2+(aq) + 2 C6H5073-(aq).

  Op microschaal teken je een calciumion als bolletje met daarom heen watermoleculen die met hun O-kant naar het calciumionen zijn gekeerd. Want een watermolecuul is een dipool.

  Er zijn 4 watermoleculen om een calciumion getekend, omdat men soms stelt dat er twee keer zoveel watermoleculen om een ion zitten als zijn lading bedraagt, maar dat is arbitrair.

  Weet je waarom een watermolecuul een dipool is?

  Weet je waarom een watermolecuul met zijn O-kant naar het calciumion is gekeerd?

  Bij een citraation teken je de watermoleculen om het bolletje citraat met de H-kant van de watermoleculen naar het citraat gericht.

  Is je duidelijk waarom de watermoleculen nu zo gericht zijn?

  Ik hoop dat bovenstaande uitleg je helpt.

  Als je nog een vervolgvraag hebt, dan zien we die graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

   

  Dick

  #168645 Reageer
  Louise
  Gast

  Hi,

  Bedankt, alleen ik snap niet helemaal hoe je nu kunt weten of het H-bolletje dichterbij moet of het O-bolletje.

  Alvast bedankt!

  #168652 Reageer

  Hoi Louise,

  Dick had al eerder een antwoord geschreven voor jou, maar helaas is dit verdwenen in de krochten van het internet. Hij is op dit moment niet beschikbaar dus ik neem het even over.

  De bindingen tussen een waterstofatoom en een zuurstofatoom is polair. Dat wil zeggen dat beide atomen niet ‘even hard trekken’ aan het gedeelde elektronenpaar (de atoombinding) tussen het waterstofatoom en zuurstofatoom.

  Als je even niet meer weet wat een atoombinding en/of een gedeeld elektronenpaar is, dan kun je hier een kort uitlegfilmpje vinden: https://exactwatjezoekt.nl/hulp-bij-leren/uitlegfilmpjes/hoe-vormt-een-atoombinding.

  Het zuurstofatoom trekt ‘harder’ aan het gedeelde elektronenpaar. daardoor is het zuurstofatoom een klein beetje negatief geladen en het waterstofatoom een klein beetje positief geladen. Ook dat kun je terugkijken in een uitlegfilmpje: https://exactwatjezoekt.nl/hulp-bij-leren/uitlegfilmpjes/polair-en-apolair-dipool-dipoolbindingen-en-waterstofbruggen

  Een watermolecuul heeft door deze polaire bindingen dus een kant die een beetje positief geladen is (de kant van de H’tjes) en een kant die negatief geladen is (de kant van de O’tjes).
  Als watermoleculen een ion omringen dan geldt dat positief en negatief elkaar aantrekken. Dus als het ion positief geladen is, dan wordt het watermolecuul aangetrokken met de negatieve kan van het watermolecuul, dus met de kant van de O’tjes. Daarom teken je de kant van de O’tjes richting een positief geladen ion.

  Als je een negatief geladen ion tekent met daaromheen watermoleculen dan zal de positief geladen kant van het watermolecuul aangetrokken worden door het negatief geladen ion en dus zitten de H’tjes van water nu richting het negatief geladen ion.

  Is het zo duidelijker voor je? Zo niet, dan laat het maar weten!

  Groeten,
  Yvette

  #168657 Reageer
  Louise
  Gast

  Hi,

  Nogmaals, heel erg bedankt! Het is nu helemaal duidelijk!

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Tekenen van een oplossing
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts