Verdampingswarmte
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

Verdampingswarmte

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #1553 Reageer
  Eline
  Gast

  Opdracht:
  De productie van methanol is een proces dat op grote schaal wordt toegepast. Koolstofmono-oxide reageert met waterstof tot gasvormig methanol. De reactie wordt uitgevoerd in aanwezigheid van een katalysator bij een temperatuur van 260 tot 270 °C en een druk van 100 bar. Er wordt een warmtewisselaar gebruikt om de temperatuur niet te hoog te laten oplopen. Op deze manier wordt een opbrengst van 10% methanol bereikt. Als er echter bij een hogere druk wordt gewerkt, dan neemt de opbrengst aanzienlijk toe. De productie van methanol is een proces dat op grote schaal wordt toegepast. Koolstofmono-oxide reageert met waterstof tot gasvormig methanol. Bereken met behulp van de vormingswarmten en verdampingswarmten de reactiewarmte ΔE (Binas tabel 57A en 59B).

  Antwoord nakijkboek:
  ΔE = Evorming (reactieproducten) – Evorming (beginstoffen) + Everdamping
  ΔE = −2,39∙105 – (–1,105∙105) + 0,37·105 = −0,92∙105 J mol−1

  Vraag:
  Ik snap dat er Everdamping bij moet, want de vormingswarmte van methanol (binas 57B) is als vloeistof gegeven en het is niet alleen maar vloeistof, 10% is gas. Maar wat ik niet snap is dat ze dat gewoon erbij optellen, niet rekening houdend dat het maar 10% is of ja gewoon bij het totaal optellen. Zou iemand het hele stuk van + Everdamping kunnen uitleggen, zodat ik het beter begrijp en weet wat ik moet doen bij eenzelfde opdracht met andere gegevens?

  #1554 Reageer

  Hey Eline,

  Goed dat je het vraagt! Je hebt correct de formule van de reactiewarmte ΔE opgeschreven en uitgewerkt.

  Het deel van de ‘+ Everdamping’ slaat op het feit dat de ontstane methanol van de vloeibare fase naar de gasfase word gebracht. Waarom je dit specifiek erbij optelt, is omdat de verdampingsenergie opeens een grote sprong in energie is waardoor je het expliciet erbij moet optellen.

  Let wel op (hier ontstaat waarschijnlijk je verwarring) dat de reactiewarmte in de eenheid J per mol is. Er wordt hier inderdaad geen rekening gehouden met de 10% conversie omdat dit de algemene reactiewarmte is, te herkennen aan het ‘per mol’ gedeelte. Als je de 10% zou willen beschouwen, dan moet je simpelweg de hele reactiewarmte keer 0.10 (=10%) doen omdat je maar 10 % conversie hebt.

  Dit betekent echter niet dat je alleen de ‘+ Everdamping’ keer 0.10 moet doen, want dan zeg je in feite dat er 100% conversie van methanol is waarvan 10% in de gasfase is (want de ‘Evorming’ en ‘Evorming’ doe je niet keer 0.10). Dit is niet correct.

  Dus de ‘+ Everdamping’ staat op de verdampingsenergie van methanol waarbij met de reactiewarmte ΔE het algemene scenario beschrijft met 100% conversie. Hierin is nog niet de 10% conversie meegenomen. Als je vervolgens ΔE (en niet alleen ‘+ Everdamping’) keer 0.10 doet, dan heb je de reactiewarmte voor de 10% conversie.

  Ik hoop dat dit het wat duidelijker maakt!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Verdampingswarmte
Mijn informatie:vraagbaak icoon Het gaat over berekenen van massa
Scheikunde | Havo | 3
Vraag
Het gaat over berekenen van massa
De massa van een munt van 20 eurocent is 5.74g. Bereken hoeveel kg munten van 20 eurocent gemaakt kan worden van 1350 kg zink
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Het gaat over berekenen van massa
Scheikunde | Havo | 3
Vraag
Het gaat over berekenen van massa
De massa van een munt van 20 eurocent is 5.74g. Bereken hoeveel kg munten van 20 eurocent gemaakt kan worden van 1350 kg zink
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Formele ladingen bij grensstructuren
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Formele ladingen bij grensstructuren
C=O, bij deze binding krijgt het O-atoom nog twee niet-bindende elektronen paren, maar zodra je dit molecuul hebt: C=O-H, dan krijgt het O-atoom maar een niet-bindend elektronenpaar en is de formele lading +, maar hoe weet je dat je niet alsnog twee niet-bindende elektronenparen mag gebruiken en dat dan de formele lading - wordt? Is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-base: deeltjes (in dit geval aminozuren) in basische en zure milieus
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-base: deeltjes (in dit geval aminozuren) in basische en zure milieus
Goedemorgen, Toen ik zojuist ging oefenen met zuren en basen voor het examen scheikunde, kwam er een vraag voorbij waarvan ik het antwoord niet goed snapte. Namelijk: a. Geef de structuurformule van alanine in basisch milieu. Zie binas 67H1/ScienceData 13.7. b. Geef de structuurformule van leucine in zuur milieu. Zie binas 67H1/SciendeData 13.7. In het […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Speelgoedauto
NaSk2 | Vmbo | 4
Eindexamen
Speelgoedauto
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk2 - gl-tl - 2022 - tijdvak 2
Lees meer
studiehulp icoon Koper uit malachiet
NaSk2 | Vmbo | 4
Eindexamen
Koper uit malachiet
Vragen 7 t/m 13 uit eindexamen NaSk2 - gl-tl - 2022 - tijdvak 2
Lees meer
studiehulp icoon Flashpapier
NaSk2 | Vmbo | 4
Eindexamen
Flashpapier
Vragen 14 t/m 22 uit eindexamen NaSk2 - gl-tl - 2022 - tijdvak 2
Lees meer
studiehulp icoon Fehlingsreagens
NaSk2 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fehlingsreagens
Vragen 23 t/m 28 uit eindexamen NaSk2 - gl-tl - 2022 - tijdvak 2
Lees meer
studiehulp icoon Zure matjes
NaSk2 | Vmbo | 4
Eindexamen
Zure matjes
Vragen 29 t/m 35 uit eindexamen NaSk2 - gl-tl - 2022 - tijdvak 2
Lees meer
studiehulp icoon Glas
NaSk2 | Vmbo | 4
Eindexamen
Glas
Vragen 36 t/m 43 uit eindexamen NaSk2 - gl-tl - 2022 - tijdvak 2
Lees meer

Inloggen voor experts