vetzuren (verzadigd en onverzadigd), beïnvloeden pH
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

vetzuren (verzadigd en onverzadigd), beïnvloeden pH

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #152252 Reageer
    Lola
    Gast

    Beste allemaal,

    ik heb een vraag over de juistheid van een aanname die ik gemaakt heb voor een scheikunde verslag. Hij luidt als volgt:

    ”Verzadigde vetzuren kunnen leiden tot een afname van de pH in de dunne darm doordat ze de hoeveelheid zuur die wordt geproduceerd door de maag kunnen verhogen. Onverzadigde vetzuren, zoals omega-3-vetzuren, kunnen echter leiden tot een toename van de pH in de dunne darm door de hoeveelheid base die wordt geproduceerd door de darmen te verhogen.”

    Mijn vraag is dus of deze aanname klopt. Klopt het dat verzadigde vetzuren tot een lager pH, en onverzadigde vetzuren voor een hoger pH zorgen?

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groeten

    #152253 Reageer
    Mathijs
    Expert

    Goedemorgen Lola,

    Als ik het goed begrijp, vraag je of het klopt dat verzadigde vetzuren de pH verlagen (=zuurder maken) en onverzadigde vetzuren de pH verhogen (=basischer maken). Kan je misschien wat meer uitleggen hoe je precies tot die aanname komt? Zowel verzadigde vetzuren, waarbij geen dubbele bindingen in de koolstofketen van het zuur zijn, en onverzadigde vetzuren, waarbij 1 of meer dubbele bindingen in de koolfstofketen zijn, zijn allebei zuren, dus kunnen in principe tot een verlaging van de pH leiden.

    Groeten,

    Mathijs

    #152254 Reageer
    Mathijs
    Expert

    Hoi Lola,

    Ik moet daar overigens ook nog even bij zeggen dat het lichaam in principe allerlei terugkoppelingsmechanismes heeft om er juist voor te zorgen dat de pH in de maag en de darmen gelijk blijft. Daarbij zijn vetzuren in de regel zwakke zuren, dus kunnen ze niet heel sterk de pH van je maag of darmen veranderen. Al met al zal de invloed van (normale hoeveelheden) verzadigde of onverzadigde vetzuren op de pH in je darmen en maag dus niet zo groot zijn.

    Groeten,
    Mathijs

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Reactie #152254 in vetzuren (verzadigd en onverzadigd), beïnvloeden pH
Je informatie:



vraagbaak icoon molaire massa gelijk stellen aan gram
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
molaire massa gelijk stellen aan gram
vr17 2022-II. Waarom wordt de molaire massa van ethanol gewoon gelijk gesteld aan gram? Ze rekenen niks om
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Lewisstructuren
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
Lewisstructuren
Hallo, ik had een vraag over het onderwerp lewisstructuren, moet je dit weten voor je examen? Ik heb dit namelijk echt nog nooit voorbij zien komen en ik snap er ook niks van. Zou je het kunnen uitleggen :)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Redoxreactie
Hallo, vij het scheikunde examen 2015-1 vwo vraag 3 staat dat de deeltjes zich reageren met HNO3 en dat salpeterigzuur ook nog vrijkomt. Vervolgens zetten ze deze deeltjes niet in de reactie. Hoezo is dat? Ik had dat wel gedaan want ze stonden tenslotte in de vraag. Bij vraag 4 is het hetzelfde, ze zetten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Evenwichtsvoorwaarde
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Evenwichtsvoorwaarde
Goedemorgen, ik heb een vraag over het 2021 tijdvak 1 scheikunde vwo examen. De toets lukte redelijk goed tot en met vraag 8 waar ik na 15 minuten overdenken toch vastliep. Toen ik het antwoord bekeek, raakte ik nog meer verward. Ze zeggen namelijk in het antwoord dat ook al is 1 stof vloeibaar en […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon water in zuur-basereacties
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
water in zuur-basereacties
Hoi! Ik heb een vraagje over zuurbasereacties. Hoe weet je of water aan het begin van de reactie reageert, of dat OH- of H3O+ aan het begin van de reactie reageert. In de beginstoffen staat namelijk nooit specifiek H2O of OH- of H30+....   Alvast  bedankt voor het reageren!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts