vitamine c gehalte uit bruistablet
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

vitamine c gehalte uit bruistablet

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #1893 Reageer
  kim
  Gast

  goedemiddag,
  Ik had een vraagje namelijk hoe moet je de vitamine c uit een bruistablet halen en de gehalte bepalen?

  MVG, kim

  #1894 Reageer
  mui
  Expert

  Dag Kim

  Dat wordt nog lastig.
  Alle stoffen in een bruistablet zijn ( na reactie in water) wateroplosbaar. Koolstofdioxide verwijderen is geen probleem. Dit kan door de oplossing een nacht aan de lucht te laten staan. Net al;s bij cola verdwijnt dan de prik. Probleem is dan wel weer dat je ook vitamine C verspeelt omdat er zuurstof in het water oplost. Dit reageert met vitamine C. Misschien hebben jullie een stikstofcylinder op school. Dan zou je door deze stikstof door de oplossing te laten borrelen de koolstofdioxide kunnen verdrijven.

  Voor de kwantitatieve bepaling van vitamine C moet je dus gebruik maken van een eigenschap van vitamine C die de andere aanwezige stoffen niet hebben.
  Je kunt op internet de samenstelling van een bruistablet opzoeken (,of op de verpakking)
  Maak een tabel met eigenschappen van die stoffen en vitamine C.

  Vergelijk de eigenschappen en doe een voorstel over wat voor soort reactie je kunt gebruiken bij de kwantiatieve bepaling.

  Zet je reactie in de vraagbaak
  Ik houd deze in de gaten
  Ik hoor van je

  Groet
  MUI

  #1915 Reageer
  kim
  Gast

  Sorry voor het laat reageren. Bedankt voor het antwoorden. Ik was vergeten erbij te zeggen dat door middel van een zuurbase titratie moet. In de tablet zit citroenzuur, vitamine c, zuurteregelaar, vulstof, zoetstof, natuurlijke citroenaroma en kleurstof. We moeten dus kijken welke wel effect kunnen hebben op de reactie en die eruit krijgen. En weet u misschien ook welke indicator wij kunnen gaan gebruiken?

  #1917 Reageer

  Hoi Kim,

  Goed dat je de ingrediënten van het bruistablet hebt opgezocht. Normaal gesproken zou je een zuurbase titratie kunnen uitvoeren met natronloog om de vitamine c gehalte te bepalen. Als indicator kan dan je bijvoorbeeld een fenolftaleïne oplossing gebruiken. Ik zie echter dat er andere zure stoffen aanwezig zijn in het tablet (citroenzuur & zuurteregelaar) waardoor natronloog ook met die stoffen zal reageren. Dit zou helaas leiden tot een onnauwkeurige titratie.

  Omdat ik nu niet een definitief antwoord kan geven, zou ik willen voorstellen dat je op de volgende site gaat kijken: https://maken.wikiwijs.nl/34793/Bepaling_van_het_vitamine_C_gehalte#!page-248188

  Hier staan meerdere mogelijkheden om de gehalte van vitamine c te bepalen met voor elk een lijst van benodigdheden en een procedure om het uit te voeren. Ik weet niet of het mogelijk is om deze opties met je leraar/lerares te bespreken om vervolgens samen te kijken welke optie het meest geschikt is.

  Laat het me maar weten als je nog vragen hebt!

  Groetjes,

  Siebe

  #1928 Reageer
  Kim
  Gast

  Ja heel erg bedankt.
  Verder had ik nog een vraag. We gaan namelijk 1/8 van de tablet gebruiken zodat het binnen het meetbereik valt. Eerst gaan we dit oplossen met ongeveer 30 ml water. Later moeten wij de concentratie van de vit c in die bruistablet gaan berekenen. En we gebruiken dus 0,1 mol/L naoh. Moeten we die 30 mL water die we gaan gebruiken voor het oplossen ook meenemen in de berekeningen en zo ja, hoe?

  Met vriendelijke groeten,
  Kim

  #1929 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Kim

  Je zit op het verkeerde spoor. In een vitamine-C tablet zitten meer zuren dan vitamine C alleen. Al die zuren reageren metNaOH-oplossing. Bovendien zijn alle zuren in zo’n vitamine-C tablet zwak. Dat houdt in dat je ze niet achtereenvolgens kunt titreren, maar dat je ze gelijktijdig titreert. Je bepaalt dus de som van de zuren.

  Een redoxreactie geeft wel mogelijkheden. Je moet dan wel wat voorwerk (gidsexperimenten) doen. Er zitten in vitamine-C tabletten meerdere organische stoffen. Deze organische stoffen zijn allen reductoren (organische stoffen zijn in principe brandbaar, dus kunnen reageren met de oxidator zuurstof) De reductorsterkte van deze organische stoffen verschilt nogal. In een tablet is vitamine C een van de wat sterkere reductoren.
  Je moet dus gidsexperimentjes doen met afzonderlijke stoffen die in een vitamine C tablet voorkomen en uitzoeken of een bepaalde oxidator wel met vitamine C reageert en niet met de andere aanwezige stoffen. Bij de keuze van die experimentjes moet je bedenken dat je één van die reacties gaat gebruiken voor de kwantitatieve bepaling en dat je dus een eindpunt van de titratie moet kunnen zien.

  Ik hoop je hiermee op weg geholpen te hebben.
  Doe een voorstel vwb de gidsexperimenten.
  Ik zal op jou voorstel rerasgeren

  Groet
  MUI

  #1930 Reageer
  Kim
  Gast

  Hallo,
  Een redoxreactie klinkt inderdaad wat makkelijker. Alleen moeten wede concentratie bepalen door een zuurbase reactie en mogen we het helaas niet doen door middel van een redoxreactie :(. Verder hebben we ergens gezien dat zuurteregelaar E500 natriumcarbonaat is en dit reageert dan met de citroenzuur en zorgt er als het goed is voor dat het geneutraliseerd wordt. Dus dit moet hopelijk niet zo een heel groot probleem worden. Alleen wat ik wat lastiger vind is het berekenen. En of we het water die we gebruiken voor het oplossen van het bruistablet wel of niet mee moeten berekenen

  #1932 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Kim

  De zuurteregelaar is natriumwaterstofcarbonaat. Dit reageert inderdaad met citroenzuur tot o.a. koolstofdioxide. De CO2 zorgt dan natuurlijk voor het bruisen. Ik ken de preciese hoeveelheden natriumwaterstofcarbonaat en citroenzuur niet, maar na de onderlinge reactie zal er wel zuur overschieten.
  Citoenzuur is nl een driewaardig zuur en de laatste stap zal wel te zwak zijn om met waterstofcarbonaationen te reageren, maar sterk genoeg om met natronloog te reageren.
  Hopelijk valt het mee.

  Het water dat je gebruikt als oplosmiddel heeft geen invloed op de hoeveelheid vit C die je oplost dus kun je denk ik zelf het antwoord op deze laatste vraag geven.
  Laat je antwoord weten en begin met een voorstel voor de berekening, dan kan ik zien waar het vast loopt.
  Succes.
  Ik hoor van je.
  Ik zal reageren, maar vandaag niet meer

  Groet
  MUi

  #1933 Reageer
  Kim
  Gast

  Goedendag,
  De precieze hoeveelheden van de natriumcarbonaat en citroenzuur hebben wij niet. We hebben een tablet van ong 4 gram en hiervan is 1000 mg vitamine c. Verder gebruiken wij alleen 1/8 van het tablet zodat dit binnen het meet bereik valt en we dus minder OH nodig hebben.
  Dit is wat we doen: molaire massa vitamine c is 176.13 gram/mol
  Dus 1000 mg/8 is ong 125 mg
  125 is 0.125 gram. 0.125/176.13 = 0,0007097 mol vitamine c.
  De verhouden is 1:2 omdat we 2OH gebruiken.
  Dus 0,0007097 x 2 = 0,00141941 mol OH.
  0,1 mol/L OH = 0,0001 mol/mL dus je hebt 0.00141941/0,0001 = 14,19 mL natronloog. dus we hebben in totaal 14,19 natronloog nodig voor kleuromslag

  met vriendelijke groeten?
  Kim

  #1934 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Kim

  Je rekenstappen zijn goed, maar na de titratie moet je in omgekeerde richting rekenen. Uit het aantal milliliters natronloog en de molariteit van de oplossing bereken je het aantal mmol hydroxide-ionen enz.

  Bedenk wel dat de tweede stap van vitamineC heel zwak is als het gaat om het afsplitsen van een proton (zie wikipedia). Dat heeft wel gevolgen voor de indicatorkeuze: De indicator mag pas in het basische gebied omslaan. De vraag is dan of zelfs fenolftaleine niet te vroeg omslaat.
  Bij zo’n eindpunt bij hoge pH heb je ook weer het probleem dat je tijdens het titreren CO2 uit de lucht meetitreert ( -> onder stikstof titreren?) en dat mogelijk andere zuren ook reageren (zie eerdere reactie van mij in de vraagbaak) Dit moet je met je docent bespreken: Ik weet niet welke faciliteiten er op school zijn.

  Het delen van de vitamine C tablet is verstandig, echter kan dit nauwkeurig genoeg?: Je werkt tenslotte kwantitatief.
  Nauwkeuriger is het werken met een maatkolf: Je lost dan een vitamine C tablet op tot 250,0 mL oplossing en hieruit pipetteer je 25,00 mL oplossing.
  Als je dit volgens de regels der kunst doet heb je de tablet in tienen gedeeld met een nauwkeurigheid van 4 significante cijfers.
  Dit gepipetteerde deel titreer je dan met natronloog

  Ik hoop dat je hier mee verder kunt
  Zo niet, laat me het weten
  Zo ja, succes met het experiment

  Groet
  MUI

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Reageer op: vitamine c gehalte uit bruistablet
Mijn informatie:vraagbaak icoon vraag 17 2002 tijdvak 1
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vraag 17 2002 tijdvak 1
In mijn scheikunde boek kwam een oud examen opgave van 2002 tijdvak 1 vraag 17. Ik snap er dus helemaal niks van. Zouden jullie mij kunnen helpen met hoe je dit soort vragen beantwoord en hoe zei op het antwoord kwamen?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Rekenen zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Rekenen zuren en basen
Goedenavond, Ik had een vraag waar ik niet helemaal uitkwam met betrekking tot chemisch rekenen aan zuren en basen. Hopelijk zou iemand mij op weg kunnen helpen. De vraag luidt als volgt: Je hebt een oplossing van natriumcarbonaat met een pH van 11,70 (T=298 K). Aan 50 mL van deze oplossing wordt 10 mL 0,10 […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Druk in een vat
Vraag
Druk in een vat
Stel dat ik een drukvat/buffervat heb van b.v. 1.000 liter lucht met een uitgangsdruk van 1 bar. Wat gebeurt er als ik daar met een compressor 1.000 liter lucht (of een hoeveelheid 'N') bij in pomp? Mijn uitgangspunt is de ideale gaswet: P x V / N x T = constant. Dus als ik N […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Katalysator in evenwichtsreactie
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Katalysator in evenwichtsreactie
Mijn vraag is simpel Beïnvloedt een katalysator in een reactie met ingesteld evenwicht beide reactiesnelheden (reactie links en rechts) met dezelfde toename of afname? Ik begrijp niet dat een katalysator voor twee verschillende reacties dezelfde invloed kan hebben.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon scheikunde zuren
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
scheikunde zuren
de opdracht uit het boek: Methaanzuur is een organisch zuur. Geef de reactievergelijking in molecuulformules van de reactie die verloopt bij het oplossen van methaanzuur in water. hoe/waar kan ik vinden wat de formule van methaanzuur is, staat het ergens in de binas of moet ik dit leren?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH berekenen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
pH berekenen
Bereken de pH na samenvoegen van: 100,0 ml zoutzuur (pH=2,70) en 100,0 ml KOH (pH=11,50) Ik heb de concentratie H3O+ en de concentratie OH- kunnen betekenen, maar ik weet niet hoe ik verder zou moeten.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon scheikunde bio-alcohol
Scheikunde | Havo | 3
Vraag
scheikunde bio-alcohol
Hi mijn vraag is: Wat is de juiste reactievergelijking van Bio-alcohol/ethanol?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon chemisch rekenen
Scheikunde | Havo | 4
Vraag
chemisch rekenen
Het lukt mij niet om aan deze oefening te beginnen: In een afgesloten reactievat werden 1,20 mol chloorgas en 0,20 mol zuurstofgas gebracht. Er trad een aflopende reactie op waarbij er 0,40 mol van een oxide van chloor gevormd werd. Wat is de formule van het gevormde oxide?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts